Μεγάλη αύξηση, που ξεπερνά το 50%, μετά την πανδημία καταγράφουν οι απάτες που γίνονται μέσα από τα συμβόλαια υγείας και ζωής και συνήθως αφορούν ψευδείς δηλώσεις, πλαστά παραστατικά και προσπάθεια να καλυφθούν ζητήματα υγείας και ασθένειες που προϋπήρχαν της ασφάλισης.
Μετά από τα μεγάλα lockdowns λόγω covid-19 και από το 2021 στο 2022 αρχές και ερευνητές εντόπισαν απάτες όπου το οικονομικό όφελος ήταν αυξημένο κατά 52,6% στις ασφαλίσεις ζωής και κατά 52,1% στις ασφαλίσεις υγείας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Συνολικά οι ασφαλιστικές τσάκωσαν μέσα σε ένα χρόνο 352 περιπτώσεις ασφαλισμένων με συμβόλαια ζωής που μέσω δήλωσης ψευδών στοιχείων ή «πειραγμένων» βεβαιώσεων οδηγούσαν σε πληρωμές από τις εταιρείες ύψους άνω των 270.000 ευρώ.
Αντίστοιχα και στα συμβόλαια μέσα από τα οποία καλύπτεται ιδιωτικά η υγεία, νοσηλεία, θεραπείες κ.οκ. βρέθηκαν 690 περιπτώσεις που οδηγούσαν από την πλευρά των ασφαλιστικών σε δαπάνες άνω των 637.000 ευρώ.
Τα τελευταία χρόνια οι ασφαλιστικές εταιρείες εντείνουν πάντως τους ελέγχους και προσανατολίζονται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις που είτε μέσα από ειδικό λογισμικό είτε μέσα από στοιχεία αναλυτών-ερευνητών εντοπίζονται ύποπτα στοιχεία, όπως το να αγοράσει κάποιος ένα ασφαλιστήριο υγείας και να χρειαστεί πολύ άμεσα να το χρησιμοποιήσει για σοβαρό θέμα υγείας ή να μην συνάδουν οι ιατρικές βεβαιώσεις με την πάθησή του.
Βίκυ Γερασίμου (αρχισυντάκτρια του insurance daily.gr, διευθύντρια έκδοσης am)