Σε αναζήτηση πόρων για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών η κυβέρνηση
Η στέγαση και τα προβλήματα που αφορούν στην ανεύρεση της από τους πολίτες, είτε υπό την μορφή της αγοράς, είτε υπό την μορφή της ενοικίασης, ήταν και παραμένουν στο επίκεντρο της κυβερνητικής πολιτικής, όπως δείχνει και η έμφαση που έχει δοθεί από το οικονομικό επιτελείο στην πορεία υλοποίησης του προγράμματος Σπίτι Μου 2, ενώ διαρκώς τίθενται στο «τραπέζι» σκέψεις για την ανεύρεση επιπλέον πόρων για μεγαλύτερη στήριξη των στεγαστικών αναγκών.
Μάλιστα, είναι τέτοια η ζήτηση των πολιτών για να αποκτήσουν την δική τους στέγη στο πλαίσιο του προγράμματος Σπίτι Μου, που η ολοκλήρωση του αναμένεται να πραγματοποιηθεί νωρίτερα από το αρχικώς αναμενόμενο χρονοδιάγραμμα, ενώ δεν λείπουν και εκείνα τα σενάρια στη δημόσια συζήτηση τα οποία θέτουν το ενδεχόμενο συνέχισης του προγράμματος σε μία τρίτη διαδοχική εκδοχή του.
Στο οικονομικό επιτελείο δεν αποκλείουν ακόμα και το ενδεχόμενο μιας ανακατεύθυνσης πόρων από το ΕΣΠΑ, προκειμένου να «τρέξουν» επιπλέον στεγαστικά προγράμματα.
Το «παράθυρο» για μία τέτοια δυνατότητα άνοιξε με την ανάληψη καθηκόντων από τον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων της Κομισιόν, Ραφαέλε Φίτο, όταν και ξεκίνησε στην Ευρώπη μία συζήτηση περί ευελιξιών για ανακατεύθυνση πόρων σε τομείς με μεγαλύτερη χρησιμότητα.
Το τελικό σχέδιο που θα προκύψει από την εν εξελίξει διαβούλευση θα κατατεθεί στην Κομισιόν Ιούνιο με Ιούλιο και δύο μήνες μετά τα κράτη μέλη θα πρέπει με την σειρά τους να υποβάλλουν την ενδιάμεση αναθεώρηση του ΕΣΠΑ 2021 -2027.
Αν και τα περιθώρια ανακατεύθυνσης είναι στενά, καθώς η χώρα ήδη έχει λάβει μία υπερδέσμευση πόρων, η κυβέρνηση ενδιαφέρεται να αξιοποιήσει πόρους και από το ΕΣΠΑ για την στέγαση, καθώς θεωρεί το ζήτημα προτεραιότητά της.
Πόροι του ΕΣΠΑ θα μπορούσαν ακόμα να κατευθυνθούν και σε προγράμματα STEP για την στήριξη της καινοτομίας επιχειρήσεων, ακόμα και μεγαλύτερου μεγέθους.
Πώς προχωρά το πρόγραμμα Σπίτι Μου 2, ποιες είναι οι σκέψεις για τη συνέχεια του
Ιδιαίτερη ικανοποίηση επικρατεί στην οδό Νίκης και για την πορεία του προγράμματος Σπίτι Μου 2, το οποίο παρέχει δανειοδοτική στήριξη με ευνοϊκούς όρους σε χαμηλόμισθους ούτως ώστε να αποκτήσουν την δική τους πρώτη τους κατοικία, με ένα 1 δισ. ευρώ να προέρχεται από κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης, και άλλο ένα δισ. ευρώ από τις εμπλεκόμενες τράπεζες.
Από τα μέσα Ιανουαρίου που ξεκίνησε να «τρέχει» το πρόγραμμα ήδη έχουν υπαχθεί σε αυτό 4.664 δάνεια αξίας 560 εκατ. ευρώ, ποσό που αποτελεί το 28% σε μόλις ένα τρίμηνο. Αυτό σημαίνει ότι 4.664 πολίτες έχουν πάρει το «πράσινο φως» από την τράπεζα για στεγαστικό δάνειο, και έχουν βρει σπίτι προς αγορά, λαμβάνοντας την τελική έγκριση.
Μάλιστα, το 45% εξ αυτών αφορά σε άτομα έως 37 ετών, το 60% αφορά σε έγγαμους, το 58% αφορά σε δικαιούχους με εισοδήματα από 12.000 – 24.000 ευρώ, ενώ έχουν δοθεί 440 δάνεια σε τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες.
Η μέση εμπορική αξία των ακινήτων που έχουν βρεθεί, είναι στα 156.000 ευρώ, ενώ το μέσο δάνειο είναι στα 115.000 ευρώ.
Το πρόγραμμα θα μείνει ανοιχτό και με υπερδέσμευση, ενώ η ζήτηση είναι τέτοια που ενώ ο ορίζοντας ολοκλήρωσης είναι τον Αύγουστο 2026, αρμόδιες πηγές εκτιμούν πως θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2025.
Αναφορικά με το να ακολουθήσει και ένα Σπίτι Μου 3 για να καλυφθεί η ζήτηση, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως είναι πολύ νωρίς για να τεθεί στο τραπέζι ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Ο χρόνος κλεισίματος του προγράμματος είναι ο Αύγουστος 2026 όταν δηλαδή λήγει το Ταμείο Ανάκαμψης. Καθώς πλέον έχει γίνει σαφές πως δεν θα υπάρχει παράταση στο Ταμείο Ανάκαμψης, είναι δύσκολο να προβλεφθεί αν θα υπάρξει και συνέχεια.
Ωστόσο, οι ίδιες πηγές εκτιμούν πως πάντα στο μυαλό της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού βρίσκεται το ζήτημα της στέγης. Ως εκ τούτου, αν και μετά το πέρας του Σπίτι Μου 2 βρεθεί η χρηματοδότηση τότε το οικονομικό επιτελείο είναι θετικό στο να προχωρήσει και στην υλοποίηση και ενός τρίτου προγράμματος.
Τέλος, δεν θα πρέπει να λησμονείται πως ο υπουργός Οικονομικών έχει ήδη προϊδεάσει για πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου για νέους, για το οποίο απομένουν λεπτομέρειες.