Σάββατο, 12 Οκτ.
23oC Αθήνα

Σύγκρουση διαρκείας για την συνταγματικότητα του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού – Τι συζητήθηκε στο ΣτΕ

Σύγκρουση διαρκείας για την συνταγματικότητα του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού – Τι συζητήθηκε στο ΣτΕ
Φωτογραφία: Eurokinissi

Δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης η σύγκρουση γύρω από την συνταγματικότητα ή μη του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ), με τη συζήτηση να μεταφέρεται χθες (11.10.2024) στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

Παρόντες στην Ολομέλεια του ΣτΕ ήταν ο γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ευθύμης Μπακογιάννης και ο Δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης, συζητώντας σχετικά με τις διατάξεις του ΝΟΚ οι οποίες προβλέπουν προσαύξηση στη δόμηση και στο ύψος των κτιρίων.

Με αντικείμενο της συζήτησης την συνταγματικότητα του ΝΟΚ, την Ολομέλεια απασχόλησαν τέσσερις υποθέσεις που αφορούσαν οικοδομικές άδειες που εξέδωσε η υπηρεσία δόμησης στον Δήμο Αλίμου και οι οποίες ζητείται να ακυρωθούν.

Υπενθυμίζεται πως το Ε’ τμήμα του ΣτΕ έχει κρίνει ασύμβατες με το Σύνταγμα τις διατάξεις των άρθρων 10 και 25 του ΝΟΚ για προσαυξήσεις συντελεστή δόμησης λόγω υποτυπώδους μείωσης της κάλυψης και ανέγερσης κτιρίου ανώτερης ενεργειακής απόδοσης, το λεγόμενο και μπόνους δόμησης, και παρέπεμψε την υπόθεση στην Ολομέλεια.

Αυτές οι διατάξεις έχουν προκαλέσει αντιδράσεις σε διαφόρους προαστιακούς Δήμους της Αθήνας, με αποτέλεσμα να επιβληθεί «φρένο» από δημάρχους των Νοτίων Προαστίων και κάποιων δήμων της Βόρειας Αθήνας, παγώνοντας εκατοντάδες οικοδομικές άδειες, και εντείνοντας το ενδιαφέρον της κατασκευαστικής αγοράς για την τελική απόφαση του ΣτΕ.

Το βασικό επίδικο της διαδικασίας ήταν εάν κατά την έκδοση των προσβαλλόμενων από τους Δήμους οικοδομικών αδειών, χωρίς να υπάρχει Ειδική Επιστημονική Μελέτη, εφαρμόστηκαν ή όχι οι διατάξεις του ΝΟΚ με τις οποίες προσαυξάνεται το όριο δόμησης με συνέπεια να παρέχεται καθολικά η δυνατότητα ανέγερσης κτιρίων κατά παρέκκλιση των ισχυόντων πολεοδομικών όρων της κάθε περιοχής.  

Από την πλευρά των Δήμων τόνισαν την σημαντικότητα των συνταγματικών θεμάτων που θέτει ο ΝΟΚ υποστηρίζοντας παράλληλα ότι θα έχει σοβαρές επιπτώσεις λόγω της προσαύξησης κατά δύο ορόφους στα ακίνητα.

Από την άλλη πλευρά τους, οι δικηγόροι του Δημοσίου υποστήριξαν την συνταγματικότητα του ΝΟΚ επικαλούμενοι ότι εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον.  

Οι εκπρόσωποι του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας επεσήμαναν ότι ο ΝΟΚ λειτουργεί παράλληλα με τους οικοδομικούς κανονισμούς, δεν εισάγει πολεοδομικό σχεδιασμό και δεν αλλάζει τον πολεοδομικό σχεδιασμό, επιφέροντας απλώς ήπιες πολεοδομικές παρεμβάσεις.

Τέλος, υπογράμμισαν ότι τα μπόνους δόμησης συμβάλλουν στις περιβαλλοντικές συνθήκες καθώς ως αντιστάθμισμα επεκτείνουν τους χώρους πρασίνου.

Μετά το τέλος των αγορεύσεων τα μέλη του δικαστηρίου υπέβαλαν ερωτήσεις προς τους δικηγόρους, ενώ η Ολομέλεια επιφυλάχθηκε για να γνωστοποιήσει την απόφαση της προσεχώς.

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις