Τρίτη, 23 Ιουλ.
34oC Αθήνα

Συνταξιούχοι: Έρχονται διπλές αυξήσεις στις κύριες συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ – Πως και πότε θα δοθούν

Συνταξιούχοι: Έρχονται διπλές αυξήσεις στις κύριες συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ – Πως και πότε θα δοθούν

Διπλές αυξήσεις αναμένεται θα δουν όσοι συνταξιούχοι λαμβάνουν κύρια σύνταξη πάνω από 1.400 ευρώ από την 1η Ιανουαρίου 2025.

Η πρώτη αύξηση στις κύριες συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ θα προέλθει από το ήδη εφαρμοσμένο μαθηματικό τύπο που «δίνει» αυξήσεις κάθε χρόνο, από το 2023, ανάλογα με τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη του προηγούμενου έτους. Έτσι από την 1η Ιανουαρίου 2025, θα ισχύσουν οι νέες αυξήσεις (γύρω στο 2,5% – 3%) για τους συνταξιούχους με βάση τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη του 2024.

Η δεύτερη αύξηση θα δοθεί με όχημα την εξαγγελθείσα αλλαγή στην «αρχιτεκτονική» των εισφορών αλληλεγγύης συνταξιούχων, η οποία -πιθανότατα- θα ισχύσει από 1 Ιανουαρίου 2025.

Σε σχέση με τη δεύτερη αύξηση, δύο αλλαγές φαίνεται να έχουν κλειδώσει σε σχέση με τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στην «αρχιτεκτονική» των εισφορών αλληλεγγύης συνταξιούχων.

Η πρώτη αλλαγή θα αφορά στη βάση υπολογισμού των εισφορών αλληλεγγύης συνταξιούχων. Συγκεκριμένα, εκείνο το σενάριο το οποίο προκρίνεται είναι πως θα πάψουν οι εισφορές να υπολογίζονται από το πρώτο ευρώ. Με βάση το σχεδιαζόμενο σύστημα, θα υπολογίζονται μεταξύ του κατώτατου και ανώτατου ορίου της κάθε κλίμακας σύνταξης στην οποία θα επιβάλλεται η εισφορά.

Η δεύτερη αλλαγή που φαίνεται να έχει κλειδώσει είναι πως καμία σύνταξη, μετά την επιβολή της εισφοράς, δεν θα ανέρχεται σε ποσό κάτω από το κατώτατο όριο της κλίμακας στην οποία ανήκει. Με βάση αυτές τις αλλαγές, οι κύριες συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ στις οποίες επιβάλλονται κλιμακωτά εισφορές αλληλεγγύης θα δουν έμμεση αύξηση. 

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις