Τρίτη, 27 Αυγ.
32oC Αθήνα

Τα χρέη των συνταξιούχων προς τον ΕΦΚΑ ξεπερνούν τα χρέη του ΕΦΚΑ προς τους συνταξιούχους

Τα χρέη των συνταξιούχων προς τον ΕΦΚΑ ξεπερνούν τα χρέη του ΕΦΚΑ προς τους συνταξιούχους

Σε πλήρη αντιστροφή μίας διαχρονικής κατάστασης οδηγείται ολοένα και περισσότερο ο ΕΦΚΑ σε σχέση με τα χρέη από και προς τους συνταξιούχους.

Συγκεκριμένα, τα χρέη των συνταξιούχων προς τον ΕΦΚΑ είναι συνεχώς περισσότερα σε σχέση με τα χρέη του ΕΦΚΑ προς τους συνταξιούχους.

Ποια είναι τα χρέη των συνταξιούχων προς τον ΕΦΚΑ: Είναι οι ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές οι οποίες ανήκουν σε ασφαλισμένους (επαγγελματίες, αυταπασχολούμενους και αγρότες) οι οποίοι έχουν μεν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, από άποψης ηλικίας και ετών ασφάλισης και έχουν αιτηθεί σύνταξη, αλλά δεν μπορούν να τη λάβουν, καθώς τα χρέη τους υπερβαίνουν τα προβλεπόμενα όρια (30.000 ευρώ για τους επαγγελματίες, 10.000 ευρώ για τους αγρότες).

Ποια είναι τα χρέη του ΕΦΚΑ προς τους συνταξιούχους; Είναι τα ποσά που χρωστά ο ΕΦΚΑ προς εκείνους τους ασφαλισμένους, οι οποίοι δικαιούνται να λάβουν σύνταξη (καθώς έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα κλπ) αλλά δεν έχει ακόμα εκκαθαριστεί η αίτηση τους.

Τον Ιούνιο του 2024, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ, σημειώθηκε αρνητικό υπόλοιπο 11,9 εκατ. ευρώ το οποίο αφορούσε σε 19.196 αιτήσεις.

Τι σημαίνει αυτό; Πως τα χρέη των υποψηφίων συνταξιούχων μη μισθωτών προς τον ΕΦΚΑ είναι κατά 11,9 εκατ. ευρώ υψηλότερα σε σχέση με τα χρέη του ΕΦΚΑ προς τους συνταξιούχους.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση του ΕΦΚΑ για τον Ιούνιο του 2024, από τον Ιούνιο του 2021 έχουν συνυπολογιστεί και αφαιρεθεί οι οφειλές των αιτούντων. Σημειώνουμε ότι, στις περιπτώσεις που η οφειλή των αιτούντων είναι μεγαλύτερη από την αρχική εκτιμώμενη δαπάνη, προκύπτει αρνητική τελική εκτιμώμενη δαπάνη.

Τον Ιούνιο του 2022 το χρέος ήταν θετικό για τον ΕΦΚΑ και ανήλθε στα 156,2 εκατ. ευρώ. Στη συνέχεια καθώς επιταχύνθηκε ο ρυθμός απονομής νέων συντάξεων, μειώθηκε δραματικά το υπόλοιπο αυτό, φτάνοντας τον Ιούνιο του 2023 σε αρνητικό πρόσημο και συγκεκριμένα στα -6,1 εκατ. ευρώ. Τον Αύγουστο του 2023 έφτασε το αρνητικό υπόλοιπο στο ιστορικό χαμηλό της, στα 1,3 εκατ. ευρώ.

Έκτοτε, όμως, πήρε την ανηφόρα, δείχνοντας ότι πλέον οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης έχουν φτάσει στον πολύ «σκληρό πυρήνα» τους, δηλαδή εκείνες που έχουν πίσω τους χρέη που ξεπερνούν τα επιτρεπόμενα για τη συνταξιοδότηση όρια.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις