Χρηστικά

Τεκμαρτό εισόδημα: Ποια οφέλη φέρνουν για τους επαγγελματίες οι αλλαγές σε σχέση με το μισθό των εργαζομένων και τον τζίρο

Εξορθολογισμό της φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών μέσω της αλλαγής του τρόπου υπολογισμού του τεκμαρτού εισοδήματος φιλοδοξεί να φέρει η κυβέρνηση με τις νέες ρυθμίσεις που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ και εξειδικεύτηκαν από τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.

Πέραν της διεύρυνσης της μείωσης 50% στο τεκμαρτό εισόδημα ελευθέρων επαγγελματιών και σε πόλεις με έως 1.500 κατοίκους (από 500 που ίσχυε έως σήμερα), δύο άλλα σημεία στα οποία παρεμβαίνει το ΥΠΟΙΚ, αναμένεται να άρουν αρκετές στρεβλώσεις και αδικίες που παρατηρήθηκαν στην πρόσφατη φορολογική περίοδο.

Οι δύο αυτές σημειακές αλλαγές αφορούν στον υπολογισμό του τεκμαρτού ελάχιστου εισοδήματος επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων βάσει του μέσου τζίρου του ΚΑΔ στον οποίο δραστηριοποιείται ο υπόχρεος, αλλά και βάσει του μέγιστου μισθού των εργαζομένων του.

Αναπροσαρμογή προς τα πάνω στους τζίρους των ΚΑΔ

Σύμφωνα με την νέα ρύθμιση που θέτει σε εφαρμογή το ΥΠΟΙΚ, αναπροσαρμόζεται προς τα πάνω ο μέσος τζίρος ανά ΚΑΔ με βάση τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2023.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως όταν ο μέσος τζίρος των ΚΑΔ αναπροσαρμόζεται προς τα πάνω, μειώνεται το ποσό επιβολής επί του τζίρου με βάση τα εισοδήματα του 2023.

Και αυτό, γιατί με βάση το ισχύον πλαίσιο υπολογισμού της ελάχιστης τεκμαρτής αμοιβής των επαγγελματιών σε περίπτωση που ο κύκλος εργασιών του υπόχρεου υπερβαίνει το μέσο ετήσιο κύκλο εργασιών του ΚΑΔ όπου δραστηριοποιείται και πραγματοποιεί τα υψηλότερα έσοδά του, τότε υπολογίζεται μια προσαύξηση στο τεκμαρτό εισόδημα της τάξης του 5% επί την διαφορά (τζίρος επαγγελματία – μέσο τζίρο ΚΑΔ).

Για την εφαρμογή της συγκεκριμένης προσαύξησης 5% λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ δεύτερου βαθμού του προηγούμενου φορολογικού έτους.

  • Παράδειγμα, εάν μία ατομική επιχείρηση έχει 40.000 ευρώ ετήσιο τζίρο, και ο ΚΑΔ δραστηριότητας της έχει μέσο ετήσιο τζίρο 35.000, τότε 40.000 – 35.000 = 5.000 ευρώ επί προσαύξηση 5% το τεκμαρτό εισόδημα ισούται με 250 ευρώ.

Ωστόσο, με τη νέα ρύθμιση του οικονομικού επιτελείου και την αναπροσαρμογή προς τα πάνω του μέσου ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ μικραίνουν οι αποκλίσεις ανάμεσα στα δύο μεγέθη και έτσι και οι προσαυξήσεις οι οποίες «φουσκώνουν» τον υπολογισμό της ελάχιστης τεκμαρτής αμοιβής των ελεύθερων επαγγελματιών.

  • Παράδειγμα, εάν μία ατομική επιχείρηση έχει 40.000 ευρώ ετήσιο τζίρο, και ο ΚΑΔ δραστηριότητας της έχει μέσο ετήσιο τζίρο 37.000, τότε 40.000 – 37.000 = 3.000 ευρώ επί προσαύξηση 5% το τεκμαρτό εισόδημα ισούται με 150 ευρώ.

Στο τέλος η σύγκριση με τον μέγιστο μισθό των εργαζομένων

Μια ακόμα αλλαγή που αφορά στο τεκμαρτό εισόδημα των επαγγελματιών, αφορά τον μέγιστο μισθό εργαζομένων.

Έως τώρα το κριτήριο του μέγιστου μισθού εργαζομένου υπολογιζόταν στην αρχή ως βάση σύγκρισης ενώ τώρα μεταφέρεται στο τέλος, μετά την προσμέτρηση των λοιπών κριτηρίων.

Αυτό σημαίνει πως στο ισχύον σύστημα ο μισθός του υψηλότερα αμειβόμενου εργαζομένου της ατομικής επιχείρησης λαμβάνεται από την αρχή ως βάση σύγκρισης (ως το μεγαλύτερο ποσό σε σχέση με τον κατώτατο μισθό πλέον των τριετιών του υπόχρεου) πριν καν γίνει η προσμέτρηση των λοιπών κριτηρίων (προσαύξηση λόγω μισθοδοσίας και προσαύξηση λόγω τζίρου). Αυτό σημαίνει πως λειτουργεί ως βάση αφετηρίας πάνω στην οποία συσσωρεύονταν οι λοιπές προσαυξήσεις προκειμένου να προκύψει ο υπολογισμός του τεκμαρτού εισοδήματος.

Ωστόσο, με τη μεταφορά του στο τέλος της διαδικασίας υπολογισμού, δεν θα «βαραίνει« πάνω στις λοιπές προσαυξήσεις οδηγώντας σε διογκωμένα τεκμαρτά εισοδήματα, σαν και αυτά που κατά περίπτωση παρατηρήθηκαν πρόσφατα φέρνοντας τις αντιδράσεις των ελευθέρων επαγγελματιών.

Χρηστικά
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Χρηστικά: Περισσότερα άρθρα