Χρηστικά

Τέλος επιτηδεύματος, μισθώσεις ακινήτων και myDATA: Όλα τα φθινοπωρινά μέτρα του υπουργείου Οικονομικών

Με μπαράζ μέτρων ξεκινά η νέα σεζόν για το υπουργείο Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ), καθώς το φθινόπωρο φέρνει μαζί του νέες ρυθμίσεις που αφορούν το τέλος επιτηδεύματος, τα ακίνητα, τα τεκμήρια φορολόγησης και τα επιδόματα.

Το σύνολο των μέτρων απαρίθμησε μιλώντας στην Καθημερινή, ο υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης, αναφερόμενος και σε αυτά που ήδη νομοθέτησε το ΥΠΟΙΚ αλλά και σε αυτά που έπονται, με κάποια εξ αυτών να έχουν ήδη προαναγγελθεί, όπως είναι η πλήρης κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

Ελεύθεροι επαγγελματίες

Σε ό,τι αφορά αφορά το συγκεκριμένο τέλος, πρόκειται για ένα μέτρο το οποίο έχει αποφασιστεί από τον περσινό χειμώνα και έχει ως στόχο την ελάφρυνση των ελευθέρων επαγγελματιών, καθώς με την πλήρη κατάργησή του ο κάθε επιτηδευματίας θα γλυτώσει από ένα οικονομικό «βάρος» ύψους 375 ευρώ ετησίως.

Η ρύθμιση θα ισχύσει από το 2025 ενώ υπενθυμίζεται πως το οικονομικό επιτελείο και φέτος είχε μειώσει το συγκεκριμένο μνημονιακό «χαράτσι» στα 325 ευρώ από 650 ευρώ για τους επιτηδευματίες. Το δημοσιονομικό κόστος από την πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος από το 2025 υπολογίζεται σε 120 εκατ. ευρώ.

Στο ίδιο μέτωπο, των «σημειακών» αλλαγών στη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών, εντάσσεται ένα επιπλέον μέτρο, αυτό της επέκτασης της περιμέτρου έκπτωσης 50% στα τεκμήρια.

Ο Κωστής Χατζηδάκης ανήγγειλε πως θα υπάρξει άρση των πληθυσμιακών ορίων που τίθεται κατά περίπτωση ως προϋπόθεση για να δοθεί η συγκεκριμένη έκπτωση.

Έτσι, ενώ με το ισχύον καθεστώς λαμβάνουν μείωση τεκμηρίου 50%, μεταξύ άλλων περιπτώσεων, οι επαγγελματίες που ασκούν δραστηριότητα και έχουν την κύρια κατοικία σε οικισμούς με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους, από τη νέα χρονιά αυτά τα όρια διευρύνονται, με αποτέλεσμα περισσότεροι επαγγελματίες να επωφελούνται της συγκεκριμένης ρύθμισης.

Άλλη μία παρέμβαση του ΥΠΟΙΚ, αφορά στο myDATA και στις δηλώσεις ΦΠΑ των ελευθέρων επαγγελματιών καθώς, όπως επανέλαβε ο υπουργός, θα εφαρμοστεί η σταδιακή μείωση ως τον τελικό μηδενισμό των ορίων ανεκτών αποκλίσεων δήλωσης φόρου σε σχέση με τα αντίστοιχα δεδομένα που έχουν διαβιβαστεί στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.

Υπενθυμίζεται πως τα όρια που ισχύουν φέτος είναι από 01/01/2024 έως και 30/06/2024 ποσοστό απόκλισης 30% και στα έσοδα και στα έξοδα, από 01/07/2024 έως 30/09/2024, 10% στα έσοδα και 20% στα έξοδα, ενώ από 01/10/2024 έως και 31/12/2024 το ποσοστό απόκλισης μηδενίζεται στα έσοδα και διατηρείται ένα 5% σε ό,τι αφορά στα έξοδα.

Έτσι, με βάση τον προγραμματισμό του υπουργείου, από την 01/01/2025 παύουν να υφίστανται τα επιτρεπτά όρια αποκλίσεων στην περίπτωση δεδομένων εσόδων και εξόδων ανά φορολογική περίοδο δήλωσης ΦΠΑ σε σχέση με τα αντίστοιχα δεδομένα που έχουν διαβιβαστεί στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.

Ανάμεσα στα μέτρα στα οποία αναφέρθηκε ο κ. Χατζηδάκης βρίσκεται και το ψηφιακό δελτίο αποστολής το οποίο θα ξεκινήσει να λειτουργεί πιλοτικά από αρχές Δεκεμβρίου καθώς και η καθολική ηλεκτρονική τιμολόγηση, μέτρο για το οποίο το ΥΠΟΙΚ αναμένει  τη σχετική άδεια από τη Γενική Διεύθυνση Φορολογίας της ΕΕ.

Στέγη, συντάξεις και επιδόματα

Ανάμεσα στις νέες ρυθμίσεις που ετοιμάζει η κυβέρνηση και αναμένεται να υπάρξουν ανακοινώσεις στη ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό βρίσκεται και το στεγαστικό.

Στην συνέντευξη του ο ΥΠΟΙΚ επανέλαβε για άλλη μια φορά στην πρόθεση της κυβέρνησης να παρασχεθούν κίνητρα στους ιδιοκτήτες ακινήτων, ιδιαίτερα μικρών και μεσαίων διαμερισμάτων, έτσι ώστε να τα «ανοίξουν» για όσα παραμένουν κλειστά, και να τα διαθέσουν στην αγορά με γνώμονα την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των πιο χαμηλόμισθων κοινωνικών στρωμάτων που υφίστανται και την μεγαλύτερη πίεση.

Τέτοια μέτρα, σύμφωνα με όσα έχουν δημοσιοποιηθεί μέχρι στιγμής, είναι η αναβάθμιση του προγράμματος Ανακαινίζω – Νοικιάζω, ενώ αναμένεται να τρέξουν επιπλέον μέτρα όπως το πρόγραμμα Σπίτι Μου 2 κ.α.

Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα στις βραχυχρόνιες μισθώσεις ο υπουργός τόνισε πως έχουν μια μεγάλη χρησιμότητα διότι αυξάνουν τις διαθέσιμες κλίνες και με αυτόν τον τρόπο βοηθούν το τουριστικό προϊόν της χώρας ενώ την ίδια ώρα αυξάνουν το εισόδημα δεκάδων χιλιάδων Ελλήνων.

Ωστόσο, ο κ. Χατζηδάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε κάποιες «δυσπλασίες» οι οποίες παρατηρούνται σε μερικές περιοχές, όπως άλλωστε έχει συμβεί και στο εξωτερικό.

Από αυτήν την σκοπιά, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει προσεκτικά την εικόνα σε

όλες τις επιμέρους περιοχές και θα προχωρήσει σε παρεμβάσεις «με ένα πνεύμα δικαιοσύνης». Δηλαδή, αφενός με γνώμονα τον εξορθολογισμό της κατάστασης ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που έχουν παρατηρηθεί επιπτώσεις, ιδιαίτερα στην Αθήνα, αλλά και χωρίς να δημιουργήσει θέμα στην αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι νέες παρεμβάσεις αναμένεται να θεσπίσουν νέα χρονικά όρια στις μισθώσεις ακινήτων στις 90 ημέρες ενώ για τα μικρά νησιά στις 60 ημέρες.

Επιπλέον θα απαγορευτεί η εκμίσθωση άνω των δύο ακινήτων σε ένα μοναδικό ΑΦΜ,  ενώ θα τεθεί πλαφόν στον αριθμό ακινήτων που θα εκμισθώνονται ανά δήμο με βάση τις ανάγκες για στέγαση, το ύψος των ενοικίων και τον αριθμό των ακινήτων που διατίθενται προς βραχυχρόνια μίσθωση, όπως τις καταγράφουν οι αρμόδιοι φορείς.

Σε ό,τι αφορά ευρύτερα στα ακίνητα, ο Κωστής Χατζηδάκης αναφέρθηκε και στην  προώθηση της συνεργασίας μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και ΕΤΑΔ αλλά και στη δημιουργία holding companies, με σκοπό την ομαδική αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου που θα επισπεύσει τις διαδικασίες και τους χρόνους που απαιτούνται.

Επιπλέον, ο υπουργός Οικονομικών υπενθύμισε, μιλώντας για τις δαπάνες του 2025, πως θα υπάρξει αύξηση τους κατά ένα 1 δισ. ευρώ για υγεία και παιδεία, 850 εκατ. ευρώ για την άμυνα, αλλά και ακόμα 1 δισ. ευρώ για αυξήσεις για τις συντάξεις, εκ των οποίων 400 εκατ. ευρώ για τις νομοθετημένες αυξήσεις και 600 εκατ. ευρώ επιπλέον για νέες συντάξεις, καθώς όπως ανέφερε ο υπουργός η χώρα έχει ολοένα και περισσότερους συνταξιούχους.

Τέλος, ο κ. Χατζηδάκης ανήγγειλε μία παρέμβαση στο πεδίο των επιδομάτων καθώς αναφέρθηκε στη δημιουργία ενιαίου μητρώου για όλα τα κρατικά επιδόματα τα οποία δίνονται από τον ΟΠΕΚΑ και τη ΔΥΠΑ.

Η κίνηση αυτή γίνεται με σκοπό, όπως εξήγησε ο ΥΠΟΙΚ, να υπάρξει ένας κεντρικός έλεγχος προκειμένου να λαμβάνουν τα επιδόματα όσοι τα έχουν πραγματικά ανάγκη.

Χρηστικά
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Χρηστικά: Περισσότερα άρθρα