Site icon NewsIT
06:12 | 06.12.24

Τι αλλάζει στο νομοθετικό πλαίσιο των απασχολούμενων συνταξιούχων με αναπηρία

Τι αλλάζει στο νομοθετικό πλαίσιο των απασχολούμενων συνταξιούχων με αναπηρία

A woman holding a wallet with euro money sticking out

Αναστασία Χίτου

Βάσει του πρόσφατου Άρθρου 114 του Ν5078/2023, θεσπίστηκε από 01.01.2024 η δυνατότητα στους συνταξιούχους λόγω αναπηρίας να λαμβάνουν τη σύνταξή τους και συγχρόνως να εργάζονται.

Δεν υπήρξε ωστόσο σχετική πρόσθετη νομοθετική πρόβλεψη αναφορικά με το κρίσιμο ενδιάμεσο διάστημα ως την έκδοση της Συνταξιοδοτικής Απόφασης, με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα να υφίστατο ένα σημαντικό «παράδοξο», αφού όσοι πληρούσαν τις απαραίτητες νομοθετικές προϋποθέσεις για τη λήψη σύνταξης λόγω αναπηρίας, «αναγκάζονταν» να διακόψουν την εργασιακή τους απασχόληση κατά την υποβολή του αιτήματος συνταξιοδότησής τους και μέχρι την έκδοση της οριστικής Απόφασης Συνταξιοδότησής τους, προκειμένου να μπορέσουν να επωφεληθούν από τη νομοθετική ρύθμιση του «εργαζόμενου συνταξιούχου»

Ωστόσο, σύμφωνα πλέον με το Άρθρο 43 του Ν5157/2024 με τίτλο: «Αναμόρφωση του θεσμού του Προσωπικού Ιατρού – Σύσταση Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας – Σύνταξη αναπηρίας από κοινή νόσο και άλλες διατάξεις», όπως δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 187/Α/15-11-2024, ο νομοθέτης προβλέπει την τροποποίηση της Παραγράφου 1 του Άρθρου 11Α του Ν4387/2016, που ορίζει τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση της σύνταξης λόγω αναπηρίας, διαγράφοντας το κρίσιμο εδάφιο: «έχουν διακόψει με οποιονδήποτε τρόπο την υπακτέα στην ασφάλιση εργασία, απασχόληση ή ιδιότητά τους και». Κατά συνέπεια, η Παράγραφος 1 του Άρθρου 11Α του Ν4387/2016 διαμορφώνεται πλέον ως εξής:

1. Οι ασφαλισμένοι του e-ΕΦΚΑ δικαιούνται κύρια σύνταξη λόγω αναπηρίας από κοινή νόσο για όσο χρονικό διάστημα πιστοποιούνται, ως άτομα με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον πενήντα τοις εκατό (50%), στο οποίο περιλαμβάνεται και η τυχόν προσαύξηση σύμφωνα με την παρ. 2, εφόσον έχουν πραγματοποιήσει σε κλάδο κύριας ασφάλισης:

  • τουλάχιστον 15 έτη ή 4.500 ημέρες ασφάλισης, ή
  • τουλάχιστον 5 έτη ή 1.500 ημέρες ασφάλισης, εκ των οποίων τουλάχιστον 2 έτη ή 600 ημέρες ασφάλισης εντός των τελευταίων 5 ετών πριν από την ημερομηνία έναρξης της αναπηρίας ή πριν από το έτος έναρξης της αναπηρίας. Αν κατά τη διάρκεια των 5 αυτών ετών ο ασφαλισμένος έχει επιδοτηθεί για ασθένεια ή ανεργία ή έχει συνταξιοδοτηθεί, η περίοδος των 5 ετών επεκτείνεται για ίσο χρόνο με αυτόν της επιδότησης ή συνταξιοδότησης, ή
  • τουλάχιστον 1 έτος ή 300 ημέρες ασφάλισης και δεν έχει συμπληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας. Οι ανωτέρω 300 ημέρες ασφάλισης αυξάνονται προοδευτικά σε 1.500 ημέρες ασφάλισης με την προσθήκη 120 ημερών ασφάλισης για κάθε έτος ηλικίας πέραν του 21ου μέχρι τη συμπλήρωση του 31ου.

Περαιτέρω, επισημαίνεται ότι βάσει της Παραγράφου 2 του Άρθρου 43 του Ν5157/2024 ορίζεται:

Η παρ. 1 ισχύει από 1ης.1.2024. Αιτήσεις συνταξιοδότησης που έχουν υποβληθεί από 1ης.1.2024 μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος και έχουν απορριφθεί λόγω μη προηγούμενης διακοπής της ασφαλιστέας απασχόλησης, επανυποβάλλονται εντός 6 μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος και οι συνέπειές τους ανατρέχουν στον χρόνο υποβολής της αρχικής αίτησης.

Σύμφωνα με τα ανωτέρω, το νομοθετικό «κενό» που είχε δημιουργηθεί με τη ψήφιση του Άρθρου 114 του Ν5078/2023 φαίνεται πλέον να καλύπτεται πλήρως καθώς θεσμοθετείται η δυνατότητα συνέχισης εργασίας στον υποψήφιο συνταξιούχο λόγω αναπηρίας χωρίς καμία προηγούμενη υποχρέωση διακοπής.

Η συνέχιση της εργασίας μάλιστα απαλλάσσεται από την καταβολή του μη ανταποδοτικού κοινωνικού πόρου υπέρ ΕΦΚΑ (10% επί του μεικτού μισθού για τους μισθωτούς και 50% επί της ασφαλιστικής εισφοράς του κλάδου κύριας σύνταξης για τους μη μισθωτούς).

Αποκαθίσταται περαιτέρω και η δυσμενής μεταχείριση που έλαβαν όσοι υπέβαλαν συνταξιοδοτικό αίτημα από 01-01-2024 και στερήθηκαν το συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα βάσει σχετικής Απορριπτικής Απόφασης του οικείου Φορέα υπό την αιτιολογία της μη διακοπής της εργασιακής απασχόλησης, αφού ορίζεται ρητά η δυνατότητα επανυποβολής της συνταξιοδοτικής αίτησης με αναδρομική έναρξη των οικονομικών αποτελεσμάτων από τον χρόνο της αρχικής αίτησης (εφόσον η επανυποβολή πραγματοποιηθεί εντός 6 μηνών από τη δημοσίευση του ΦΕΚ).

*Η Αναστασία Χίτου είναι δικηγόρος – εργατολόγος

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version