Χρηστικά

Τι είναι ο υπερυπολογιστής Δαίδαλος και γιατί μας αφορά

Έστω και με σημαντική καθυστέρηση το έργο της ανάπτυξης του υπερ – υπολογιστή «Δαίδαλος» φαίνεται ότι βρίσκεται κοντά στη γραμμή εκκίνησης. Βάσει του αρχικού χρονοδιαγράμματος, η υπερπροηγμένη τεχνολογικά εγκατάσταση θα ετείθετο σε λειτουργία εάν όχι την περίοδο αυτή, στις αρχές του 2025.

Πλέον όμως, εάν όλα κυλήσουν ομαλά ως προς την πορεία των δύο ξεχωριστών διαγωνισμών, δηλαδή για τη διαμόρφωση του χώρου (που θα στεγάσει το υπερεξελιγμένο μηχάνημα) και για την κατασκευή του ίδιου του υπερ – υπολογιστή, τότε το έργο αναμένεται να ξεκινήσει τους πρώτους μήνες του 2026. Τι είναι όμως, ο υπερ – υπολογιστής Δαίδαλος;

Η χρησιμότητα

Ο Δαίδαλος αποτελεί έναν ιδιαίτερα εξελιγμένο υπολογιστή που είναι σε θέση να εκτελεί έναν πολύ μεγάλο αριθμό -της τάξεως των δισεκατομμυρίων- πράξεων ανά δευτερόλεπτο. Οι υπολογισμοί που πραγματοποιεί, δηλαδή, σε ένα δευτερόλεπτο αντιστοιχούν σε αυτούς που θα έκανε το σύνολο των υπολογιστών που διαθέτει μια χώρα με πληθυσμό 6 εκατ. κατοίκων!

Η κατασκευή του και η θέση σε λειτουργία -ενδεχομένως το 2026- θα εντάξει την Ελλάδα στο «κλειστό κλαμπ» ορισμένων δεκάδων χωρών σε όλο τον κόσμο που διαθέτουν αντίστοιχη υποδομή. Ποιοι όμως, είναι σε θέση να αξιοποιήσουν το σούπερ κομπιούτερ Δαίδαλος;

Όπως εξηγούν ειδικοί, τέτοιου είδους υποδομές είναι ιδιαίτερα χρήσιμες σε ερευνητές και επιστήμονες στους τομείς της υγείας, της φυσικής και άλλων θετικών επιστημών που είναι σε θέση να προγραμματίζουν υπολογιστικά μοντέλα που διαθέτουν υψηλές απαιτήσεις σε ισχύ.

Πειραματικές δοκιμές ερευνητικών κέντρων, πανεπιστημίων, ξένων και ελληνικών εταιρειών θα είναι δυνατόν να λάβουν χώρα στον Δαίδαλο που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να ισχυροποιήσει τη θέση της στην επιστημονική έρευνα. Προφανώς, αυτής της κατηγορίας οι πράξεις είναι αδύνατον να εκτελεστούν σε «συμβατικούς» υπολογιστές, που διαθέτουν περιορισμένους πόρους (π.χ. κεντρική μνήμη, αποθηκευτικός χώρος).

Όπως εξηγεί το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ), οι υπερ – υπολογιστές ξεπερνούν τους περιορισμούς αυτούς χρησιμοποιώντας εξειδικευμένο υλικό τελευταίας τεχνολογίας κάθε χρονική στιγμή, εκμεταλλευόμενοι παράλληλα την υπολογιστική ισχύ από πολλαπλές υπολογιστικές μονάδες. Ένας υπερ – υπολογιστής σήμερα είναι στην πραγματικότητα ένα σύστημα από εκατοντάδες ή και χιλιάδες υπολογιστές (οι οποίοι είναι γνωστοί ως κόμβοι) που επικοινωνούν μεταξύ τους χρησιμοποιώντας ένα πολύ γρήγορο δίκτυο και οι οποίοι συνεργατικά μπορούν να επιλύουν προβλήματα με μεγάλη ταχύτητα. 

Σήμερα οι υπερ – υπολογιστές χρησιμοποιούνται για να επιλύσουν μερικά από τα σημαντικότερα προβλήματα της ανθρωπότητας, όπως η προέλευση του σύμπαντος, η ανακάλυψη νέων φαρμάκων, οι έρευνες για την κλιματική αλλαγή και πολλά άλλα. Για παράδειγμα, στην Ελλάδα το ΕΔΥΤΕ έχει αναπτύξει και λειτουργεί το υπερυπολογιστικό σύστημα ARIS το οποίο αξιοποιείται σε ένα πολύ μεγάλο εύρος εφαρμογών, όπως είναι η βιοχημεία για μελέτη βιολογικών διεργασιών και πιθανών τρόπων παρέμβασης (π.χ. ανακάλυψη νέων φαρμάκων) ή η χημεία για μελέτη ιδιοτήτων ατόμων, ενώσεων, π.χ. σχεδίαση νέων υλικών.

Οι διαγωνισμοί

Τα βλέμματα είναι στραμμένα όχι μόνο στην επιτυχή ολοκλήρωση των δύο, εν εξελίξει διαγωνισμών, αλλά και στην ταχεία ολοκλήρωση των απαιτούμενων διαδικασιών, όπως ο έλεγχος προσυμβατικής νομιμότητας από το Ελεγκτικό Συνέδριο, μετά την επιλογή αναδόχου.

Την κατασκευή του υπερ – υπολογιστή, που ως έργο είναι ύψους 35 εκατ. ευρώ, διεκδικούν η Hewlett Packard Hellas και η Nova ICT, ο βραχίονας δηλαδή στον τομέα έργων πληροφορικής του ομώνυμου τηλεπικοινωνιακού παρόχου. Επίσης, το «παρών» στο διαγωνισμό για το project (αξίας 15 εκατ. ευρώ) της διαμόρφωσης του χώρου (σε έκταση 1.500 τ.μ. στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου), όπου θα τοποθετηθεί το σούπερ κομπιούτερ έδωσε η εταιρεία Mainsys. Τα επόμενα βήματα περιλαμβάνουν την κήρυξη των υποψήφιων, για κάθε έργο, σχημάτων ως οριστικών αναδόχων.

Χρηστικά
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Χρηστικά: Περισσότερα άρθρα
Το πλάνο για τη μείωση των φόρων
Βάση αυτού του σχεδίου κινείται το οικονομικό επιτελείο σε ό,τι αφορά τη φορολογική πολιτική που αναμένεται να εφαρμοστεί από το 2026
Το πλάνο για τη μείωση των φόρων