Κυριακή, 30 Ιουν.
32oC Αθήνα

Τιμές ακινήτων: Ποιες είναι οι ακριβότερες και οι φθηνότερες περιοχές για αγορά κατοικίας στην Αθήνα

Τιμές ακινήτων: Ποιες είναι οι ακριβότερες και οι φθηνότερες περιοχές για αγορά κατοικίας στην Αθήνα

Στα ύψη συνεχίζουν να κυμαίνονται οι τιμές πώλησης των κατοικιών στην Αθήνα, παρά τις εκτιμήσεις των ειδικών που κάνουν λόγο ότι οι τιμές σταδιακά θα αρχίσουν να διορθώνουν και να σταθεροποιούνται.

Με διαφορά τα «πρωτεία» της ακρίβειας στις τιμές για αγορά κατοικίας συνεχίζουν να τα κατέχουν τα Νότια Προάστια και ορισμένες περιοχές του κέντρου.

Το κέντρο της Αθήνας ωστόσο αποτελεί μια ειδική περίπτωση για την αγορά ακινήτων, καθώς αν και διαθέτει μερικές από τις πιο ακριβές περιοχές, όπως είναι για παράδειγμα το Κολωνάκι και το Κουκάκι, ταυτόχρονα σ’ αυτό υπάρχουν και περιοχές με τις φθηνότερες κατοικίες.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Prosperty, η περιοχή που εξακολουθεί να έχει μεγάλη ζήτηση τόσο από ξένους όσο και από Έλληνες και να έχει τις υψηλότερες τιμές είναι με διαφορά η Βουλιαγμένη. Ένα διαμέρισμα δηλαδή με μέσο μέγεθος 204 τ.μ. κοστίζει 5.527 ευρώ/τ.μ. Ακολουθούν η Βούλα με 4.935 ευρώ/τ.μ. και η Γλυφάδα 4.723. ευρώ/τ.μ.

Στο κέντρο της Αθήνας με διαφορά τα πιο ακριβά διαμερίσματα βρίσκονται στο Κολώνακι – Λυκαβηττό με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται στα 4.597ευρώ/τ.μ. Την ώρα που την πεντάδα των ακριβότερων περιοχών κλείνει η περιοχή Κουκάκι – Μακρυγιάννη με τη μέση ζητούμενη τιμή να ανέρχεται στα 3.644 ευρώ ανά τ.μ.

Σήμερα, αν και κατά μέσο όρο η αγορά κατοικίας έχει αποδειχθεί ένα δύσκολο «εγχείρημα» για τους Έλληνες πολίτες, υπάρχουν κάποιες περιοχές που έχουν ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, ενώ μελλοντικά θα αποκτήσουν και σημαντική υπεραξία.

Με διαφορά οι φθηνότερες τιμές για αγορά σπιτιού, όπως αναφέρουν τα στοιχεία της Protio, βρίσκονται στην Πλατεία Αμερικής, όπου η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης ανέρχεται στα 1.505 ευρώ το τ.μ. Δεύτερα, έρχονται τα Κάτω Πατησιά με ελαφρώς πιο ανεβασμένη τιμή, η οποία διαμορφώνεται στα 1.550 ευρώ το τ.μ. Τρίτη φθηνότερη περιοχή είναι η Αγία Παρασκευή στην περιοχή των Αχαρνών, όπου οι τιμές φτάνουν τα 1.571 ευρώ το τ.μ., ενώ στα ίδια επίπεδα κινείται και η Πλατεία Αττικής. Την πεντάδα συμπληρώνει ο Σταθμός Λαρίσης, όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν και σπίτι συνολικής αξίας στα 1.620 ευρώ ανά τ.μ.

Πρόκειται για περιοχές που μέχρι σήμερα θεωρούνται αρκετά υποβαθμισμένες και δεν επιλέγονται από τους Έλληνες. Σύμφωνα όμως με τους επαγγελματίες της αγοράς, η απόκτηση κατοικίας στις εν λόγω γειτονιές μελλοντικά θα φέρει υπεραξίες, καθώς σύντομα η ζήτηση θα στραφεί προς αυτές λόγω των χαμηλών τους τιμών.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον ωστόσο παρουσιάζει και η ηλικιακή κατανομή των πωληθέντων οικιστικών ακινήτων, όπου για ακόμη μια φορά αποτυπώνεται η προτίμηση των αγοραστών για την απόκτηση παλαιότερων κατοικιών. Συγκεκριμένα, οι υποψήφιοι αγοραστές κατά 69,5% ενδιαφέρονται περισσότερο για παλαιές κατοικίες ηλικίας άνω των 20 ετών. Ακολουθούν τα νεόδμητα ακίνητα έως και 5 ετών τα οποία αποτελούν το 15,5% των συνολικών πωλήσεων.

Οι ενδιάμεσες ηλικιακές κατηγορίες ακινήτων, δηλαδή από 16 έως 20 έτη, συγκέντρωσαν συνολικά το ενδιαφέρον μόλις του 0,6% των αγοραστών. Από 11 έως 15 έτη το ποσοστό των τελικών αγοραστών ανήλθε σε 13,2% και από 6 έως 10 έτη μόλις στο 1,2%.

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις