Τετάρτη, 11 Σεπτ.
28oC Αθήνα

Τιμολόγια νερού: Κλιμακωτές χρεώσεις, τιμές ανά περιοχή, στήριξη στους ευάλωτους – Τι θα περιλαμβάνει η ΚΥΑ που εξήγγειλε ο Σκυλακάκης

Τιμολόγια νερού: Κλιμακωτές χρεώσεις, τιμές ανά περιοχή, στήριξη στους ευάλωτους – Τι θα περιλαμβάνει η ΚΥΑ που εξήγγειλε ο Σκυλακάκης

Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που θα καθορίζει τους νέους τρόπους τιμολόγησης του νερού βρίσκεται υπό έκδοση για το αμέσως επόμενο διάστημα, όπως αποκάλυψε σήμερα (11.9.2024) κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Ο Υπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης επεσήμανε πως η ΚΥΑ θα θεσπίζει κανόνες για την κοστολόγηση του νερού, εναρμονίζοντας την εθνική νομοθεσία με την ευρωπαϊκή οδηγία 2000/60, για πλήρη ανάκτηση του κόστους των υπηρεσιών ύδρευσης.

Εξήγησε πως το υπουργείο δεν θα εμπλέκεται στην τιμολόγηση, παρά μόνο οι ίδιοι οι πάροχοι, οι οποίοι ωστόσο θα λογοδοτούν και θα ελέγχονται από την ΡΑΑΕΥ. Παράλληλα, θα οριστεί ως «ταβάνι» για τις τιμές που θα χρεώνουν ο εναρμονισμός δείκτης τιμών καταναλωτή, που σημαίνει πως οι αυξήσεις στην τιμή του νερού δεν θα μπορούν να υπερβαίνουν τον πληθωρισμό.

Λόγω της τοπικότητας του δικτύου ύδρευσης, θα υπάρχει η δυνατότητα για διαφορετικές τιμές ανά περιοχή, γεγονός που θα εξαρτάται και από τις συνθήκες που θα επικρατούν κατά περίπτωση, (ανομβρία, απόθεμα υδάτων κλπ.).

Ταυτόχρονα, θα εφαρμοστεί και η κλιμακωτή τιμολόγηση βάσει της κατανάλωσης, που έχει ως στόχο και τον περιορισμό της αλόγιστης χρήσης νερού, με προϋπόθεση η πρώτη κλίμακα να είναι οικονομικά προσιτή έτσι ώστε να καλύψει τις ανάγκες του ο πληθυσμός.

Ειδική μέριμνα θα υπάρξει με τιμολόγια κοινωνικού χαρακτήρα για ειδικές κατηγορίες καταναλωτών, όπως οι ευάλωτες οικογένειες, οι τρίτεκνοι και πολύτεκνοι κ.α.

Κανόνες θα θεσπιστούν και για τη μείωση των διαρροών, οι οποίες όπως εξήγησε ο υπουργός, προσθέτουν κατά πολύ στο κόστος στα τιμολόγια. Τέλος, αποφασίστηκε να καταμετρείται συχνότερα η κατανάλωση ύδατος, τουλάχιστον 3 φορές κατ’ έτος, ενώ ο έλεγχος της εφαρμογής όλων των παραπάνω θα γίνεται από την ΡΑΑΕΥ.

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις