Site icon NewsIT
07:00 | 03.02.25

Τιμολόγια ρεύματος: Τι δείχνουν οι εκτιμήσεις για τους επόμενους μήνες

Τιμολόγια ρεύματος: Τι δείχνουν οι εκτιμήσεις για τους επόμενους μήνες

Φωτογραφία: iStock

Χάρης Αποσπόρης

Τάσεις ανατίμησης παρατηρούνται στην εγχώρια χονδρική λόγω του φυσικού αερίου και του κόστους ρύπων

Σταθερά για έναν ακόμη μήνα παρέμειναν το Φεβρουάριο τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, αφού στην περίπτωση των πράσινων παρατηρήθηκε μονάχα ελαφρά άνοδος της τάξης του 2% μεσοσταθμικά.

Οι διαφορές ανάμεσα στο φθηνότερο και το ακριβότερο προϊόν δεν άλλαξαν, άρα οι καταναλωτές έμειναν ήσυχοι ότι μαζί με την κρατική επιδότηση δεν θα δουν αρνητικές εκπλήξεις στους επόμενους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Εντούτοις, οι συνθήκες στη χονδρική αγορά ηλεκτρισμού δείχνουν να επιδεινώνονται τελευταία. Κατ’ επέκταση, προκύπτει το ερώτημα μέχρι πότε θα μπορέσουν οι προμηθευτές να διατηρούν σταθερά τα τιμολόγια προσφέροντας ολοένα και μεγαλύτερη έκπτωση.

Να θυμίσουμε ότι οι προμηθευτές προχώρησαν αρχικά σε μια σημαντική αύξηση των τιμολογίων κατά το διάστημα Ιουλίου-Αυγούστου 2024, όταν δηλαδή εκδηλώθηκε η “μίνι” ενεργειακή κρίση στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Στη συνέχεια, ιδίως οι μεγαλύτεροι παίκτες, τα κράτησαν σταθερά μέχρι σήμερα στα πλαίσια μιας εμπορικής πολιτικής που είχε σκοπό να στείλει το κατάλληλο μήνυμα στους καταναλωτές.

Πλέον τα δεδομένα έχουν αλλάξει σημαντικά σε σχέση με τότε. Η τιμή του φυσικού αερίου έχει αυξηθεί από τα 40 στα 53 ευρώ/MWh και έχει σημασία διότι περίπου το 40% της ελληνικής ηλεκτροπαραγωγής βασίζεται στις μονάδες αερίου. Επίσης, άνοδος παρατηρείται και στα δικαιώματα εκπομπών CO2 που πληρώνουν οι συμβατικές μονάδες: Στην προκειμένη περίπτωση η τιμή ενισχύθηκε από τα 65 σε 81 ευρώ/τόνο, επηρεάζοντας και πάλι τη συμβατική παραγωγή.

Ως εκ τούτου, το γεγονός ότι τα τιμολόγια λιανικής διατηρήθηκαν σταθερά το Φεβρουάριο είναι σημαντικό. Η ελπίδα είναι ότι η άνοιξη θα φέρει και πάλι χαμηλότερες τιμές, όπως άλλωστε συμβαίνει κάθε χρόνο λόγω της εποχιακής μείωσης της ζήτησης και της ανόδου της συμμετοχής των ΑΠΕ.

Οι περισσότερες εκτιμήσεις στην αγορά κάνουν λόγο για μια ομαλοποίηση τους εαρινούς μήνες, προτού μπούμε στην καυτή περίοδο του καλοκαιριού που υπολογίζεται ότι φέτος θα φέρει πολύ πιο αυξημένες τιμές. Μια ματιά στα προθεσμιακά συμβόλαια του αερίου μαρτυρά ακριβώς αυτό, καθώς εμπορεύονται έναντι 5-6 ευρώ παραπάνω σε σχέση με τα αντίστοιχα του αμέσως επόμενου μήνα. Το ίδιο ισχύει και στα δικαιώματα εκπομπών.

Οι προβλέψεις αυτές είναι άλλωστε ο λόγος που η κυβέρνηση και το ΥΠΕΝ προσπαθούν να ωθήσουν τους καταναλωτές προς τα σταθερά, μπλε, τιμολόγια ώστε να κλειδώσουν από τώρα μια ανεκτή τιμή για περίοδο 1 – 2 ετών.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version