Δευτέρα, 19 Αυγ.
27oC Αθήνα

Το πολύ ως το 2030 θα προσφέρονται επιδοτήσεις για ηλεκτρικά οχήματα – Τι σχεδιάζει το ΥΠΕΝ

Το πολύ ως το 2030 θα προσφέρονται επιδοτήσεις για ηλεκτρικά οχήματα – Τι σχεδιάζει το ΥΠΕΝ

Οι επιδοτήσεις σε νέες τεχνολογίες έχουν εξ ορισμού προσωρινό χαρακτήρα, πράγμα που σημαίνει ότι κάποια στιγμή το κράτος τους δίνει τέλος. Μια τέτοια περίπτωση φαίνεται πως θα είναι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, όπου η ελληνική κυβέρνηση προσφέρει σήμερα τις πιο γενναίες επιδοτήσεις πανευρωπαϊκά (έως 9.000 ευρώ) προκειμένου να καλύψει το κενό ανάμεσα στο περίπου 10% μερίδιο που έχουν στην εγχώρια αγορά και στο 20% στην ΕΕ.

Εντούτοις, έχουμε πλέον μια πρώτη ιδέα για το πότε θα πάψει το κράτος να προσφέρει επιδοτήσεις για την αγορά ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα που θα βγει σε διαβούλευση σύντομα, ποντάρει στο ότι η ηλεκτροκίνηση θα έχει ωριμάσει ως το 2030 και τα εν λόγω οχήματα θα στοιχίζουν το ίδιο με τα συμβατικά.

Ως εκ τούτου, δεν θα χρειάζονται πλέον ενισχύσεις τέτοιου είδους, αν και τα υπόλοιπα κίνητρα που προσφέρονται ίσως να διατηρηθούν, όπως είναι δηλαδή η διευκόλυνση της στάθμευσης στα κέντρα των πόλεων, φορολογικές ελαφρύνσεις για επιχειρήσεις κτλ.

Το ίδιο θα συμβεί και με άλλες ενεργειακές τεχνολογίες που εκτιμάται ότι θα ωριμάσουν τα αμέσως επόμενα χρόνια, όπως είναι οι αντλίες θερμότητας.

Τα παραπάνω προφανώς δεν είναι σίγουρο ότι θα συμβούν, όμως αντανακλούν το σκεπτικό του ΥΠΕΝ που σκοπεύει να ποντάρει μονάχα σε δοκιμασμένες λύσεις και να αποφύγει πειραματισμούς που στοιχίζουν.

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις