Παρασκευή, 13 Σεπτ.
30oC Αθήνα

«Τρέχουν» τα μέτρα στήριξης για τους πληγέντες από την κακοκαιρία Daniel – Όλο το πλαίσιο της κρατικής αρωγής

«Τρέχουν» τα μέτρα στήριξης για τους πληγέντες από την κακοκαιρία Daniel – Όλο το πλαίσιο της κρατικής αρωγής

Το πλαίσιο της κρατικής αρωγής για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel ενεργοποίησε η κυβέρνηση, εντάσσοντας τόσο την ενίσχυση για την οικοσκευή, που πριν τις καταστροφές υλοποιούνταν μέσω δήμων, όσο και και την αποζημίωση για τα πάγια, το φυτικό και το έγγειο κεφάλαιο των αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

Αναλυτικά, σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση, «σε συνέχεια των περίπου 76.500 αυτοψιών από τα κλιμάκια της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΓΔΑΕΦΚ) και τις επιτροπές Κρατικής Αρωγής της Περιφέρειας, το πλαίσιο της κρατικής αρωγής (για τους πληγέντες από τον Daniel) που έχει ενεργοποιηθεί από την πρώτη στιγμή περιλαμβάνει:

  1. την πρώτη αρωγή για την ενίσχυση της οικοσκευής,
  2. τους δύο κύκλους (α’ και β’) της πρώτης αρωγής έναντι της επιχορήγησης της κρατικής αρωγής προς επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις,
  3. την πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής για ακατάλληλα προς χρήση κτίρια,
  4. τη χορήγηση προκαταβολής 50% της επιχορήγησης της κρατικής αρωγής προς επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις
  5. την προσωρινή στέγαση και την επιδότηση ενοικίου/συγκατοίκησης,
  6. τη χορήγηση στεγαστικής συνδρομής για μικρής κλίμακας ζημιές -με την άδεια επισκευής να εκδίδεται από τους μηχανικούς της ΓΔΑΕΦΚ- και μεγάλης κλίμακας ζημιές σε κτίρια,
  7. την αποζημίωση -σε συνεργασία με τον ΕΛΓΑ- των απωλειών σε φυτικό κεφάλαιο, και
  8. την ενεργοποίηση ειδικών σχημάτων για τη στήριξη επιχειρήσεων με άμεσες και έμμεσες απώλειες λόγω του Daniel. Μέχρι στιγμής, από το σύνολο των παραπάνω σχημάτων του πλαισίου κρατικής αρωγής, έχουν καταβληθεί 260 εκατ. ευρώ στους δικαιούχους της Θεσσαλίας και των όμορων περιοχών που επλήγησαν από τον Daniel».

Ταυτοχρόνως, κατόπιν οδηγιών του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ανακοινώνεται, «λαμβάνοντας υπόψη το διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο, η ολοκλήρωση ενός βασικού σχήματος και η εμπροσθοβαρής υλοποίηση δύο σημαντικών σχημάτων του πλαισίου κρατικής αρωγής προς τον σκοπό της επιτάχυνσης της διαδικασίας και περαιτέρω στήριξης των συμπολιτών που έχουν πληγεί στη Θεσσαλία και στις λοιπές περιοχές που επλήγησαν από τον Daniel.

Μετά τη συνεργασία του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Τριαντόπουλου, του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Θανάση Κοντογεώργη, καθώς και του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκου Παπαθανάση και του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Θάνου Πετραλιά, δρομολογούνται τα εξής:

Επαυξημένη προκαταβολή (86%) της κρατικής αρωγής

Το σχήμα της χορήγησης της προκαταβολής της κρατικής αρωγής προς επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις επεκτείνεται εμπροσθοβαρώς και το ποσοστό της προκαταβολής αυξάνεται από το 50% στο 86% της επιχορήγησης της κρατικής αρωγής.

Δηλαδή, μέσω της προκαταβολής καλύπτεται το 60% της εκτιμηθείσας ζημιάς και το υπόλοιπο 10% της εκτιμηθείσας ζημιάς (ή το 14% της επιχορήγησης) θα καταβληθεί σε επόμενη φάση μέσω της εξατομικευμένης ολοκλήρωσης της διαδικασίας για κάθε δικαιούχο και αφού ολοκληρωθεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό η χορήγηση της προκαταβολής του 86% της κρατικής αρωγής, σε συνέχεια της αποστολής των στοιχείων από την Περιφέρεια – η οποία και θα συνεχίσει να έχει τη στήριξη από την πλευρά του υπουργείου για την προώθηση του έργου της κρατικής αρωγής.

Σημειώνεται, πως η χορήγηση της επαυξημένης προκαταβολής του 86% της κρατικής αρωγής αφορά τόσο τους περίπου 15.000 δικαιούχους που έχουν ολοκληρώσει ήδη τη διαδικασία της προκαταβολής, όσο και αυτούς που ακόμα δεν έχουν λάβει.

Εμπροσθοβαρής επιδότηση ενοικίου/συγκατοίκησης (12 έως 15 μήνες)

Το ήδη διευρυμένο σχήμα της προσωρινής στέγασης μέσω επιδότησης ενοικίου/συγκατοίκησης, που περιλαμβάνει με ετήσιο χρονικό ορίζοντα και τα κατάλληλα προς χρήση σπίτια, επεκτείνεται στο σχήμα της εμπροσθοβαρούς επιδότησης ενοικίου/συγκατοίκησης έως και 15 μήνες με την υποβολή υπεύθυνης δήλωσης για τους δικαιούχους του πρώτου τριμήνου, με την πρόβλεψη -σε περίπτωση που εκ των υστέρων κριθεί κάποιος ως μη δικαιούχος- να επιστρέφεται το επίδομα εις διπλούν. Συγκεκριμένα:

  • Οι ιδιοκτήτες και χρήστες κατά δωρεάν παραχώρηση κύριας κατοικίας με κατάλληλο προς χρήση σπίτι («πράσινο»/κατηγορία Γ) που έλαβαν επιδότηση για το πρώτο τρίμηνο, δύναται να λάβουν άμεσα την αναλογούσα επιδότηση για τα άλλα 3 τρίμηνα, υποβάλλοντας τη σχετική υπεύθυνη δήλωση, ώστε να συμπληρώσουν τους 12 μήνες (εάν έχουν λάβει και το δεύτερο τρίμηνο, λαμβάνουν άλλα 2 τρίμηνα), και με παράλληλη την υποχρέωση να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά το αργότερο τρεις μήνες μετά την παρέλευση του τετάρτου τριμήνου.
  • Οι ιδιοκτήτες και χρήστες κατά δωρεάν παραχώρηση κατοικίας με ακατάλληλο προς χρήση σπίτι («κίτρινο» και «κόκκινο») που έλαβαν επιδότηση για το πρώτο τρίμηνο, δύναται να λάβουν άμεσα την αναλογούσα επιδότηση για τα άλλα 4 τρίμηνα, υποβάλλοντας τη σχετική υπεύθυνη δήλωση, ώστε να συμπληρώσουν τους 15 μήνες (εάν έχουν λάβει το δεύτερο τρίμηνο, λαμβάνουν άλλα τρία τρίμηνα), και με την παράλληλη υποχρέωση να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά το αργότερο ένα μήνα μετά την παρέλευση του πέμπτου τριμήνου.

Εφόσον μετά τον τελικό έλεγχο, διαπιστωθεί ότι ο αιτών δεν είναι τελικός δικαιούχος του επιδόματος, η αρμόδια υπηρεσία θα προβεί σε ενέργειες για την άμεση επιστροφή προς το Ελληνικό Δημόσιο, του διπλάσιου του συνόλου του χορηγηθέντος ποσού.

Τελική επανεξέταση πρώτης αρωγής για οικοσκευή από τους Δήμους

Το σχήμα της πρώτης αρωγής για την κάλυψη της οικοσκευής, από το οποίο έχουν ήδη χορηγηθεί 86,6 εκατ. ευρώ σε 19.246 περιπτώσεις νοικοκυριών, ολοκληρώνεται -σε συνέχεια επικοινωνίας και συνεργασίας με χιλιάδες αιτούντες- σε συνεργασία με τους οικείους δήμους, με τους ενδιαφερόμενους να δύναται να υποβάλλουν, από τον Οκτώβριο, σχετική αίτηση προς τους δήμους για την τελική επανεξέταση. Και με τη σειρά του ο δήμος θα αξιολογεί την αίτηση τελικής επανεξέτασης με βάση το θεσμικό πλαίσιο και θα υποβάλει αίτημα στο υπουργείο για έκτακτη χρηματοδότηση σε περίπτωση που οι αιτούντες κριθούν δικαιούχοι από την επιτροπή του δήμου.

Η διαδικασία της τελικής επανεξέτασης των αιτήσεων πρώτης αρωγής για την κάλυψη οικοσκευής από τον οικείο δήμο προκρίνεται λόγω της εγγύτητας και της διαθεσιμότητας των σχετικών στοιχείων για κάθε νοικοκυριό, ώστε να εξεταστούν κάποιες ειδικές και εξαιρετικές περιπτώσεις αιτήσεων».

Παράλληλα, ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για τη στελέχωση με 76 συμβασιούχους των νεοσύστατων Τομέων και Γραφείων της ΓΔΑΕΦΚ και της Διεύθυνσης Κρατικής Αρωγής σε διάφορες περιοχές της Θεσσαλίας.

Τις επόμενες ημέρες, τέλος, «θα ολοκληρωθούν οι σχετικές κανονιστικές πράξεις από τα αρμόδια υπουργεία υπό το συντονισμό του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και θα εξειδικευθούν τα ανωτέρω με σχετικές ανακοινώσεις, αλλά και εκδηλώσεις στη Θεσσαλία», καταλήγει η κυβερνητική ανακοίνωση.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις