Χρηστικά

Τσάφος: Οι πέντε ενεργειακές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα

Τι αναφέρει ο υφυπουργός Ενέργειας από τη Σύνοδο Κορυφής στο Λονδίνο

Στη Σύνοδο Κορυφής -για το μέλλον της ενέργειας– που διοργανώνεται σήμερα (24.4.2025) από την κυβέρνηση της Βρετανίας και τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΙΕΑ) στο Λονδίνο, συμμετέχει ο υφυπουργός Ενέργειας, Νίκος Τσάφος, όπως γνωστοποίησε με ανάρτησή του στο Linkedin.

Ο κ. Τσάφος, ενόψει της Συνόδου ανέδειξε τις 5 βασικές προκλήσεις που κατά τον ίδιο αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Η πρώτη αφορά το κόστος της ενέργειας και το κόστος της μετάβασης. «Θα πετύχουμε μόνο αν η ενέργεια και η μετάβαση είναι προσιτές για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις μας. Αλλά αυτό μπορεί να συμβεί μόνο αν είμαστε συνετοί διαχειριστές του λιγοστού κεφαλαίου. Οι κυβερνήσεις πρέπει να κάνουν έξυπνα πονταρίσματα στις νέες τεχνολογίες. Πρέπει να βρούμε επιχειρηματικά και ρυθμιστικά μοντέλα που να επιτυγχάνουν τη σωστή ισορροπία μεταξύ κινδύνου και ανταμοιβής για το κράτος και την ιδιωτική βιομηχανία. Και πρέπει να το κάνουμε αυτό επιταχύνοντας παράλληλα τη μετάβαση. Αυτή είναι η νούμερο 1 πρόκληση που βλέπω», τόνισε ο υφυπουργός.

Δεύτερη έρχεται η ασφάλεια στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. «Τα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας αλλάζουν γρήγορα – μέσα σε ένα χρόνο, το μείγμα καυσίμων μιας χώρας μπορεί να αλλάξει απότομα. Οι αγορές ηλεκτρικής ενέργειας είναι επίσης απίστευτα πολύπλοκες, ιδίως στην ΕΕ, όπου το διασυνοριακό εμπόριο παίζει καθοριστικό ρόλο. Είναι επίσης εξαιρετικά ευμετάβλητες – μπορείτε να μεταβείτε από τις περικοπές σε τριψήφιες τιμές μέσα σε λίγες ώρες», τονίζει ο κ. Τσάφος. Και το σκηνικό είναι ένας σχεδιασμός της αγοράς που όλο και περισσότερο μοιάζει να μην είναι συγχρονισμένος με το σύστημα που οικοδομούμε. Πώς φαίνεται η ασφάλεια της ηλεκτρικής ενέργειας σήμερα, σε πέντε και σε δεκαπέντε χρόνια;», διερωτάται ο υφυπουργός.

Τρίτον, βιομηχανική ανθεκτικότητα. «Οι περισσότερες χώρες είναι ταυτόχρονα παραγωγοί και καταναλωτές τεχνολογίας. Ως καταναλωτές τεχνολογίας, θέλουμε αξία για τα χρήματά μας. Ως παραγωγοί, θέλουμε δίκαιους κανόνες και πρόσβαση στις αγορές. Αυτοί οι στόχοι μπορεί συχνά να έρχονται σε σύγκρουση. Πώς εξασφαλίζουμε μια ταχεία μετάβαση που να είναι οικονομικά αποδοτική χωρίς να υπονομεύεται η βιομηχανία και χωρίς να δημιουργούνται αδικαιολόγητες εξαρτήσεις; Αυτή είναι μια άλλη σημαντική ισορροπία που πρέπει να βρούμε», υπογραμμίζει ο Νίκος Τσάφος.

Τέταρτον, η κλιματική αλλαγή. «Από τη μείωση των βροχοπτώσεων και την ακραία ζέστη μέχρι τις πλημμύρες και τις δασικές πυρκαγιές, αντιμετωπίζουμε μια νέα φυσική πραγματικότητα που απειλεί ζωές και βιοποριστικά μέσα – και η οποία θα απαιτήσει σημαντικούς πόρους για την αποκατάσταση μετά από ένα σοκ και την αποτροπή του επόμενου. Η κλιματική αλλαγή από μόνη της θα επαναπροσδιορίσει την έννοια της ενεργειακής ασφάλειας».

Και τέλος, η γεωπολιτική. «Ο κόσμος μας αλλάζει – όχι μόνο τεχνολογικά και οικονομικά, αλλά και κοινωνικά και πολιτικά. Οι κυβερνήσεις πρέπει να αναπτύξουν στρατηγικές ενεργειακής ασφάλειας που να είναι ισχυρές σε ένα πολύ ευρύ φάσμα σεναρίων. Κατά κάποιον τρόπο, αυτό απαιτεί επιστροφή στα θεμελιώδη: έμφαση στα αποθέματα πόρων και τη γεωγραφία, καθώς και σε ιδέες που έχουν αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου – διαφοροποίηση, εφεδρεία, αποθέματα ασφαλείας, εμπορική ευελιξία, εύρυθμη λειτουργία των αγορών. Και, φυσικά, συνεργασία – διότι η ενεργειακή ασφάλεια επιτυγχάνεται καλύτερα από κοινού».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Χρηστικά
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Χρηστικά: Περισσότερα άρθρα
Το «μεγάλο παιχνίδι» με την επιστροφή του ενοικίου – Κερδισμένοι οι ενοικιαστές, το κράτος και οι ιδιοκτήτες που θα ανοίξουν τα κλειστά ακίνητα
Ερώτημα παραμένει αν και ποιο κίνητρο θα δοθεί στους ιδιοκτήτες που διαχρονικά κάνουν μακροχρόνιες συμβάσεις ενοικίου
Man holding euro money in front of block building in build process 31
Χατζηδάκης: Μειώσεις φόρων για μεσαία τάξη και συνεπείς φορολογούμενους τον Σεπτέμβριο
Οι χθεσινές ανακοινώσεις βασίζονται στο γεγονός ότι το αποτέλεσμα του προϋπολογισμού του 2024 ήταν καλύτερο σε σχέση με αυτό που περίμενε η κυβέρνηση, υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης
Ο Κωστής Χατζηδάκης 5