Προαναγγελία νέων πιέσεων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προς τους ιδιοκτήτες ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης που δεν έχουν συμμορφωθεί με τα δέοντα, προανήγγειλε ο Γιώργος Πιτσιλής, από το βήμα της Prodexpo στη Θεσσαλονίκη.
Οι «οχλήσεις» της ΑΑΔΕ αφορούν σε όσους ιδιοκτήτες έχουν δηλώσει στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης 3 ακίνητα και πάνω, και ως εκ τούτου εμπίπτουν στις περσινές ρυθμίσεις του ΥΠΟΙΚ για τα νομικά πρόσωπα που έχουν την υποχρέωση δήλωσης έναρξης ΚΑΔ.
Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Πιτσιλής, 6.200 νομικά πρόσωπα έχουν δηλώσει πάνω από 3 ακίνητα, με το 90% να έχει ανοίξει βιβλία, περίπου 500 να έχουν δώσει λάθος κωδικούς, ενώ άλλοι 500 δεν έχουν προχωρήσει σε καμία ενέργεια, αγνοώντας τις νομοθετικές ρυθμίσεις. Για τις τελευταίες κατηγορίες ο Διοικητής της ΑΑΔΕ ανήγγειλε πως έχουν εντοπιστεί και θα «ενοχληθούν» από τους υπηρεσιακούς παράγοντες το επόμενο διάστημα.
Τι αποφεύγουν οι «ξεχασιάρηδες» ιδιοκτήτες
Σύμφωνα με την περσινή νομοθετική ρύθμιση οι ιδιοκτήτες ακινήτων που διαθέτουν σε βραχυχρόνιες μισθώσεις πάνω από 3 ακίνητα, υποχρεούνται στην δήλωση έναρξης ή μεταβολής, αν πρόκειται για ήδη υπάρχοντα νομικά πρόσωπα, του ΚΑΔ 55.20.11.06 που αντιστοιχεί στις «Υπηρεσίες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων μέσω των ψηφιακών πλατφορμών στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού».
Για όλους τους παραπάνω, από 1η Ιανουαρίου 2024 είναι υποχρεωτική η υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ και η σχετική καταβολή του φόρου που αναλογεί, υποχρεώσεις που όσοι δεν έχουν ακολουθήσει την δέουσα διαδικασία «αποφεύγουν».
Οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ εξελίσσονται σε διάφορα επίπεδα, καθώς ελέγχονται όσοι μισθώνουν ακίνητα μέσω πλατφορμών για το αν έχουν καταχωρήσει τον Αριθμό Μητρώου Ακινήτων (ΑΜΑ) και αν είναι ορθός, αλλά και όσοι ενώ νοικιάζουν δεν έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής, δηλαδή δεν έχουν καν ΑΜΑ.
Μάλιστα, τα πρόστιμα για την μη εγγραφή στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής της ΑΑΔΕ είναι ιδιαίτερα «τσουχτερά» και ανέρχονται στο 50% των ακαθαρίστων εσόδων του τελευταίου φορολογικού έτους και με ελάχιστο όριο τα 5.000 ευρώ.
Έτσι, ο ιδιοκτήτης ακινήτου που δεν θέλει να έρθει αντιμέτωπος με «καμπάνες», θα πρέπει:
- Να εισέλθει με τους προσωπικούς του κωδικούς TAXISnet στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής», που τηρείται στον ιστότοπο της ΑΑΔΕ ώστε να καταχωρήσει/εγγράψει το ακίνητο και να αποκτήσει Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (Α.Μ.Α.).
- Να αναρτά τον Α.Μ.Α. στις ψηφιακές πλατφόρμες της οικονομίας του διαμοιρασμού, καθώς και σε κάθε μέσο προβολής.
- Να υποβάλλει τη «Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής» μέχρι την 20η κάθε μήνα από την ημέρα αναχώρησης του μισθωτή από το ακίνητο.
- Να καταχωρεί στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» στοιχεία (συνδικαιούχοι εισοδήματος, ποσοστά, κ.λπ.), τα οποία είναι απαραίτητα για τον προσδιορισμό του ετήσιου εισοδήματος ανά δικαιούχο εισοδήματος.
- Να προβαίνει σε δημόσια κατάθεση στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων του ποσού που αναλογεί σε αγνώστους δικαιούχους εισοδήματος, τους οποίους ο «Διαχειριστής», δεν ήταν δυνατόν να γνωρίζει κατά την εγγραφή του «Ακινήτου» στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής».