Τετάρτη, 14 Αυγ.
34oC Αθήνα

Βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων: «Κυνηγητό» στους παραβάτες από τον Σεπτέμβριο – Ποιες παρεμβάσεις σχεδιάζει η κυβέρνηση

Βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων: «Κυνηγητό» στους παραβάτες από τον Σεπτέμβριο – Ποιες παρεμβάσεις σχεδιάζει η κυβέρνηση

Βραχνά για τους αναζητούντες στέγη αλλά και για την κυβέρνηση έχει εξελιχθεί η μετατροπή ολοένα και περισσότερων ακινήτων σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης καθώς περιορίζεται η προσφορά κατοικιών μακροχρόνιας μίσθωσης, οδηγώντας σε αύξηση των τιμών.

Η κυβέρνηση νομοθέτησε τον χειμώνα και σχεδιάζει να επανέλθει εκ νέου το φθινόπωρο με νέες παρεμβάσεις στην αγορά βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων καθώς οι προηγούμενες ρυθμίσεις της δεν είχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, με τα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης να αυξάνονται περαιτέρω, περιορίζοντας τα περιθώρια ανεύρεσης κατοικίας, ειδικά σε μία περίοδο που οι φοιτητές αναζητούν στέγη στα αστικά κέντρα.

Επιπλέον, στο ίδιο πλαίσιο, η φοροδιαφυγή οργιάζει καθώς πολλοί ιδιοκτήτες δεν δηλώνουν τα εισοδήματά τους από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ενώ και η συγκέντρωση μεγάλου αριθμού τουριστών σε συγκεκριμένες περιοχές μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγή του χαρακτήρα των γειτονιών.

Οι νέες παρεμβάσεις του οικονομικού επιτελείου

Με κάθε επισημότητα έχει πλέον αποσαφηνιστεί πως θα υπάρξουν νέες νομοθετικές παρεμβάσεις από το φθινόπωρο με στόχο να περιοριστεί η έξαρση του φαινομένου της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, οι νέες παρεμβάσεις της κυβέρνησης θα στοχεύουν σε εντατικοποίηση των ελέγχων από πλευράς ΑΑΔΕ, για δηλώσεις ελλειπών ή ψευδών στοιχείων.

Παράλληλα με τους ελέγχους, το υπουργείο θα περιμένει να δει πως θα αντιδράσει η αγορά στις παρεμβάσεις που έγιναν στο πλαίσιο της Golden Visa, το πώς θα προχωρήσει η αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου παράλληλα με τα προγράμματα κατοικίας της ΔΥΠΑ, αλλά και να ολοκληρωθεί η τουριστική σεζόν.

Στην συνέχεια, από το φθινόπωρο, οι νέες παρεμβάσεις αναμένεται να θεσπίσουν νέα χρονικά όρια στις μισθώσεις ακινήτων στις 90 ημέρες ενώ για τα μικρά νησιά στις 60 ημέρες. Επιπλέον θα απαγορευτεί η εκμίσθωση άνω των δύο ακινήτων σε ένα μοναδικό ΑΦΜ,  ενώ θα τεθεί πλαφόν στον αριθμό ακινήτων που θα εκμισθώνονται ανά δήμο με βάση τις ανάγκες για στέγαση, το ύψος των ενοικίων και τον αριθμό των ακινήτων που διατίθενται προς βραχυχρόνια μίσθωση, όπως τις καταγράφουν οι αρμόδιοι φορείς.

Πώς θα τιμωρούνται οι παραβάτες

Αυστηρή θα είναι η αντιμετώπιση και όσων «πιαστούν» να παραβατούν, είτε με μη δήλωση των ακινήτων στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής είτε με ελλιπή τους ανάρτηση σε ψηφιακές πλατφόρμες χωρίς εμφανή αναγραφή του Αριθμού Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) Βραχυχρόνιας Διαμονής ή του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (ΕΣΛ) ή του Μοναδικού Αριθμού Γνωστοποίησης (ΜΑΓ).

Τα στοιχεία τους θα αποστέλλονται στις τοπικές ΔΟΥ και τα Ελεγκτικά Κέντρα για την επιβολή έξτρα φόρων και προστίμων. Παράλληλα οι δηλώσεις των ιδιοκτητών ακινήτων θα διασταυρώνονται και με στοιχεία από τους ελέγχους των πιστωτικών καρτών και των τραπεζικών λογαριασμών των ιδιοκτητών.

Έτσι, αν και εφόσον επιβεβαιώνεται παράπτωμα, το πρόστιμο για μη εγγραφή στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης ανέρχεται ανά φορολογικό έτος στο 50% των ακαθαρίστων εσόδων του τελευταίου φορολογικού έτους και κατ’ ελάχιστο 5.000 ευρώ.

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις