Τετάρτη, 4 Σεπτ.
33oC Αθήνα

Βραχυχρόνια μίσθωση: Σενάρια για περιορισμό του αριθμού ακινήτων ανά ταχυδρομικό κώδικα

Βραχυχρόνια μίσθωση: Σενάρια για περιορισμό του αριθμού ακινήτων ανά ταχυδρομικό κώδικα

Τον περιορισμό του αριθμού ακινήτων που διατίθενται σε βραχυχρόνια μίσθωση θέτοντας όριο για κάθε ταχυδρομικό κώδικα (ΤΚ) φαίνεται πως προκρίνει η κυβέρνηση, αντί για τον ορισμό πλαφόν στις ημέρες που θα μπορούν να μισθώνονται.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι οποίες δεν διαψεύστηκαν από πηγές του ΥΠΟΙΚ στο newsit.gr, το οικονομικό επιτελείο θέτει στο τραπέζι, ιδιαίτερα για κορεσμένες στεγαστικά περιοχές όπως στα αστικά κέντρα και ίσως αργότερα στα νησιά, να εφαρμοστεί ένας προσωρινός περιορισμός στον επιτρεπόμενο αριθμό ακινήτων σε βραχυχρόνια μίσθωση, ειδικά όπου έχει διαπιστωθεί ότι υπερβαίνουν το 5% του συνολικού αποθέματος των διαθέσιμων για μίσθωση ακινήτων.

Ο τρόπος υπολογισμού αυτού του ορίου θα είναι μέσα από την κατάρτιση του λόγου ανάμεσα στις βραχυχρόνιες και τις μακροχρόνιες μισθώσεις στο οποίο θα πρέπει πάντα να υπερέχουν οι δεύτερες. Εάν αυτό δεν συμβαίνει τότε θα μπαίνει σε εφαρμογή ο περιορισμός στις νέες άδειες βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Ο υπολογισμός μάλιστα θα συγκεκριμενοποιεί τις ανάγκες ακόμα και σε επίπεδο ΤΚ, και δεν θα μένει απλά στα πλατιά όρια ενός Δήμου ή μιας δημοτικής ενότητας.

Με την ενδεχόμενη εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου μπαίνει στον «πάγο» η συζητούμενη παρέμβαση, η οποία αναμενόταν να ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, και η οποία θα προέβλεπε ως ανώτατο ετήσιο όριο τις 90 ημέρες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Ένα τέτοιο μέτρο, άλλωστε, κρίθηκε και εν μέρει αναποτελεσματικό, καθώς από τους ελέγχους στα στοιχεία των βραχυχρόνιων μισθώσεων προκύπτει πως τα περισσότερα ακίνητα από τα 100.000 ακίνητα που βρίσκονται αναρτημένα στις πλατφόρμες τύπου AirBnB, δεν μισθώνονται, ούτως ή άλλως, για πάνω από 90 ημέρες τον χρόνο.

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις