Αντιμέτωποι με πρόστιμα θα βρεθούν σύντομα πολλοί ιδιοκτήτες φωτοβολταϊκών, καθώς δεν εγκατέστησαν συστήματα τηλε-ελέγχου, όπως ζητά ο ΔΕΔΔΗΕ.
Η σχετική απόφαση ελήφθη από τον διαχειριστή προκειμένου να μπορεί να δίνει εντολές περικοπής της παραγωγής στα έργα ΑΠΕ που είναι συνδεδεμένα στο δίκτυο διανομής και έχουν ισχύ από 400 kW έως 1 MW έκαστο. Μέχρι τώρα ο μόνος που είχε τεχνικά τη δυνατότητα να το πράξει αυτό ήταν ο ΑΔΜΗΕ στο δίκτυο μεταφοράς, όπου μεγάλα έργα δέχονται αναγκαστικές περικοπές όταν η παραγωγή ξεπερνά τη ζήτηση στο σύστημα. Ως εκ τούτου, προκαλείται στρέβλωση αφού οι μικρότεροι παραγωγοί επωφελούνται από τη ζημία των μεγάλων. Έτσι, ο ΔΕΔΔΗΕ επιχειρεί να διορθώσει τα πράγματα επιβάλλοντας τον τηλε-έλεγχο της παραγωγής, που απαιτεί την εγκατάσταση συστημάτων σε κάθε έργο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Εντούτοις, μέχρι σήμερα και λίγες ημέρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία της 13ης Φεβρουαρίου, ελάχιστα έργα εγκατέστησαν τηλε-έλεγχο. Το γεγονός αυτό επιβεβαίωσε και ο σύνδεσμος αγροτικών φωτοβολταϊκών, ΠΣΑΦ, που τονίζει ότι μόλις ένα 5-10% των μικρών έργων έπραξε τα δέοντα.
Ο ΠΣΑΦ εκτιμά ότι είναι απίθανο να προλάβουν να γίνουν οι εγκαταστάσεις σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα και ζητά παράταση.
Όμως, καθώς το ΥΠΕΝ δεν αναμένεται να παρατείνει την προθεσμία, η πλειοψηφία των μικρών μονάδων θα κληθούν μετά από εκείνο το σημείο να επιστρέφουν το 25% των εσόδων τους για κάθε χρονική περίοδο που εκδόθηκε εντολή περικοπών.
Η σκληρή γραμμή που υιοθετεί το υπουργείο έχει στόχο να θορυβήσει τους ιδιοκτήτες και να στείλει το μήνυμα ότι τα πράγματα δεν κινούνται πλέον με τους παραδοσιακούς αργούς ρυθμούς. Άλλωστε, το θέμα των περικοπών είναι μείζον: Το 2024 έφτασαν το 3,3% της συνολικής πράσινης παραγωγής της χώρας με τάσεις περαιτέρω ανόδου φέτος.