Site icon NewsIT

Υπουργείο Ενέργειας: Τι δεν αλλάζει στο μοντέλο της αγοράς ρεύματος και τι μπορεί να διορθωθεί

26.11.2024 | 06:26
Υπουργείο Ενέργειας: Τι δεν αλλάζει στο μοντέλο της αγοράς ρεύματος και τι μπορεί να διορθωθεί

Λεπτομέρεια από πυλώνα μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος υψηλής τάσης στο νομό Τρικάλων. (ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ/EUROKINISSI)

Το γνωστό σε όλους πλέον target model, δηλαδή το μοντέλο με το οποίο λειτουργεί η εγχώρια αγορά ηλεκτρικού ρεύματος, έχει κατηγορηθεί συχνά ότι παράγει υψηλές τιμές για τους καταναλωτές.

Τόσο εντός, όσο και εκτός της χώρας μας, υπάρχουν φωνές που ζητούν να αναθεωρηθεί εκ βάθρων η αρχιτεκτονική της αγοράς ηλεκτρικού ρεύματος, προκειμένου οι χαμηλές τιμές με τις οποίες παράγουν ενέργεια οι ΑΠΕ να περάσουν στη λιανική.

Εντούτοις, ένα βασικό στοιχείο του target model φαίνεται πως δεν μπορεί να αλλάξει: Η λεγόμενη οριακή τιμολόγηση βάσει της οποίας η ακριβότερη μονάδα κάθε ώρα θέτει την τιμή για όλες τις υπόλοιπες. Η επιλογή αυτή έγινε προκειμένου να υπάρχει το μέγιστο κίνητρο να γίνονται επενδύσεις σε φθηνές πηγές, όπως τα αιολικά και φωτοβολταϊκά.

Από την πλευρά του, το ΥΠΕΝ ανέφερε πρόσφατα σε απάντηση στη Βουλή ότι «η βασική δομή της ευρωπαϊκής αγοράς, που προβλέπει την οριακή τιμολόγηση, δεν υπάρχει ρεαλιστική πιθανότητα να αλλάξει στο προσεχές μέλλον».

Άλλωστε, τονίζει το υπουργείο, το ίδιο μοντέλο υπάρχει και σε φθηνές χώρες όπως η Πορτογαλία, άρα δεν βρίσκεται εκεί η αιτία του προβλήματος. Απεναντίας το ΥΠΕΝ θεωρεί ως βασικούς λόγους το ότι η Ελλάδα έμεινε πίσω για πάνω από μία δεκαετία στις επενδύσεις σε ΑΠΕ, κάνοντας άστοχες επενδύσεις στο λιγνίτη (Πτολεμαΐδα 5) και στηρίχθηκε υπερβολικά στο φυσικό αέριο.

Κοιτάζοντας μπροστά, η κυβέρνηση θεωρεί ρεαλιστικό να πιέσει για επιμέρους αλλαγές, που θα οδηγούν σε διόρθωση των λαθών του Target Model – όπως συμβαίνει δηλαδή το τελευταίο διάστημα όταν δημιουργείται μια αποκομμένη ηλεκτρικά νησίδα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Αυτό ακριβώς είναι που συζητά το ΥΠΕΝ με την Κομισιόν, με στόχο την εφαρμογή ενός νέου μηχανισμού εντός του 2025 που θα εξομαλύνει την έκρυθμη κατάσταση. Έχοντας συμμάχους τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής μας, το ζήτημα έχει μπει πλέον για τα καλά στην ατζέντα της νέας Κομισιόν και απομένει να φανεί η μορφή που μπορεί να λάβει ο συγκεκριμένος μηχανισμός.

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version