Γεμάτη «ατζέντα» έχουν τα στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών για το β’ εξάμηνο του 2024 ακολουθώντας το πέρας των Ευρωεκλογών.
Και αυτό γιατί στο σχέδιο δράσης του Υπουργείου Οικονομικών υπάρχει η κατάθεση τριών ακόμη νομοσχεδίων μετά από τις Ευρωεκλογές για να «κλείσει» το 2024 με ολοκληρωμένο το εξαγγελθέν πλάνο των παρεμβάσεων στην οικονομία και στην αγορά, ανεξάρτητα από την, θετική ή αρνητική, δυναμική με την οποία θα βγει από τις κάλπες η κυβέρνηση.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το οικονομικό επιτελείο έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση στο νομοσχέδιο για το Υπερταμείο και τις θυγατρικές/συμμετοχές του (ΕΛΤΑ, ΕΤΑΔ, ΓΑΙΑΟΣΕ, ΔΕΘ – Helexpo, Διώρυγα Κορίνθου, ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ, τις Ελληνικές Αλυκές, ΟΚΑΑ και Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης).
Επιπλέον, ειδικό βάρος στο νομοσχέδιο θα έχουν οι διατάξεις για την ίδρυση του Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου μέσα στο β’ εξάμηνο του 2024, η «μεταμόρφωση» του ΤΑΙΠΕΔ αλλά και του ΤΧΣ.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, είναι και το νομοσχέδιο το οποίο θα προηγηθεί χρονικά, με τα άλλα δύο να ακολουθούν περί το φθινόπωρο. Το πρώτο εξ αυτών αφορά στον πολλαπλασιασμό των κινήτρων για τις συγχωνεύσεις και εξαγορές επιχειρήσεων. Και σε αυτή την περίπτωση, το οικονομικό επιτελείο κρίνει ως μεγάλης σημασίας την προώθηση των συγκεκριμένων νομοθετικών ρυθμίσεων καθώς εντάσσεται στο πλάνο για αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της Ελλάδας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στόχος είναι να αντιμετωπίσει τον κατακερματισμό της ελληνικής επιχειρηματικής οικονομίας η οποία σε ποσοστό 90%-93% αποτελείται από πολύ μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν έως 10 άτομα, ενώ 67% εξ αυτών, ή 635.000, είναι μονοατομικές. Παράλληλη ωφέλεια του νομοσχεδίου θα είναι η εξομάλυνση ζητημάτων που αφορούν στην χρηματοδότησή επενδύσεων των ανωτέρω επιχειρήσεων.
Και αυτό, μάλιστα, είναι και ένα πεδίο στο οποίο η κυβέρνηση δέχεται «πυρά» από την αντιπολίτευση καθώς θεωρείται πως οι ευρωπαϊκοί επενδυτικοί πόροι δεν φτάνουν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Έτσι, το οικονομικό επιτελείο φιλοδοξεί πως με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα ανοίξει ο δρόμος για συγχωνεύσεις σε μεγαλύτερους επιχειρηματικούς σχηματισμούς, λύνοντας παθογένειες της ελληνικής οικονομίας.
Το τρίτο νομοσχέδιο που αναμένεται να φέρει το ΥΠΟΙΚ, αφορά στον μετασχηματισμό της Κεφαλαιαγοράς. Πρόκειται για παρεμβάσεις, που όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, θα αναβαθμίσουν την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, θα ενισχύσουν την ελκυστικότητα του Χρηματιστηρίου Αθηνών, βοηθώντας τις επιχειρήσεις να έχουν πιο εύκολη πρόσβαση στη χρηματοδότηση ακόμα και εκτός των τραπεζικών ιδρυμάτων.