Τετάρτη, 17 Ιουλ.
37oC Αθήνα

Υπουργείο Οικονομικών: Στις 14 Ιουνίου στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ

Υπουργείο Οικονομικών: Στις 14 Ιουνίου στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ

Το πρώτο μιας σειράς νομοσχεδίων που ετοιμάζεται να καταθέσει το επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ) έχει πάρει ήδη τον δρόμο του για την Βουλή.

Ο λόγος για το νομοσχέδιο που στοχεύει στη «μεταμόρφωση» των ΔΕΚΟ στα πρότυπα της ΔΕΗ, το οποίο σύμφωνα με πηγές του newsit.gr στο ΥΠΟΙΚ, αναμένεται να κατατεθεί αυτή την Παρασκευή (14.6.2024).

Με βάση τα όσα είναι ήδη γνωστά, το νέο πλαίσιο προβλέπει πιο ευέλικτους κανόνες προσλήψεων καθώς και παρεμβάσεις στους κανονισμούς προμηθειών για τις θυγατρικές του Υπερταμείου (ΕΛΤΑ, ΟΣΕ, ΕΤΑΔ κ.λπ.) στο πρότυπο της ΔΕΗ.

Επισημαίνεται, πως στα αρχικά πλάνα του οικονομικού επιτελείου ήταν η κατάθεση του εν λόγω νομοσχεδίου, το οποίο και αξιολογείται ως το πλέον σημαντικό, πριν από την έλευση του καλοκαιριού, αλλά καθυστέρησε λόγω των ευρωεκλογών.

Ποια νομοσχέδια ακολουθούν

Αλλά το έργο του οικονομικού επιτελείου δεν σταματά εκεί καθώς θα συνεχιστούν καθ’ όλη την διάρκεια των επόμενων μηνών οι καταθέσεις νομοσχεδίων στη Βουλή.

Σειρά μετά από τις ΔΕΚΟ παίρνει το νομοσχέδιο για το χαρτόσημο, το οποίο ως έργο θα είναι ενταγμένο στο Ταμείο Ανάκαμψης και θα προβλέπει ρυθμίσεις για το τέλος χαρτοσήμου, Στόχος είναι η απλοποίηση των διαδικασιών διά της ψηφιακής οδού αλλά και η μείωση του τέλους κατά περίπου 27 εκατ. ευρώ σε μία σειρά συναλλαγών, ενώ τέλος, αναμένεται να μετονομαστεί σε «ψηφιακό τέλος συναλλαγής».

Το τρίτο «καλοκαιρινό» νομοσχέδιο σχεδιάζεται να είναι αυτό που αφορά στην πλήρη αναδιαμόρφωση και εκσυγχρονισμό του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων με την δημιουργία μίας «ομπρέλας» για την σωστότερη παρακολούθηση και ωρίμανση των δημοσίων επενδύσεων όπου μαζί με το govERP θα συμβάλει στην ευελιξία και στην ψηφιακή εποπτεία των έργων.

Στα τέλη Ιουλίου προβλέπεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο παροχής φορολογικών και άλλων κινήτρων για τη συγχώνευση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Επί της ουσίας, πρόκειται για μια ρύθμιση σε  συνέχεια του πλαισίου για τις συγχωνεύσεις του 2022, και έχει ως σκοπό την διευκόλυνση των συνενώσεων των εν λόγω επιχειρήσεων το οποίο θα ανοίξει περαιτέρω χρηματοδοτικές και αναπτυξιακές προοπτικές. 

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις