Οικονομία

Ύφεση 9% για το 2020 βλέπει η Κομισιόν – Αργεί η ολική επαναφορά της οικονομίας στα προ κορονοϊού επίπεδα

Ζοφερές οι προβλέψεις της Κομισιόν για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και αλλαγή επί τα χείρω των προβλέψεων.

Σύμφωνα με έκθεσή της η ύφεση θα σκαρφαλώσει στο 9%, το πρωτογενές έλλειμμα στο 5,8%, η ανεργία στο 20%, ενώ η ολική επιστροφή στα προ κορονoϊού επίπεδα δεν αναμένεται πριν από το 2022. Και βέβαια όλα τα παραπάνω υπό την προϋπόθεση πως δεν θα υπάρξει νέο lockdown.

Όλες οι παραπάνω προβλέψεις μαζί με εκείνες για το 2021 εμπεριέχουν μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας, αφού η ελληνική οικονομία εκτός από την πανδημία, δέχεται πιέσεις σε δημοσιονομικό επίπεδα τόσο από το μεταναστευτικό, όσο και από τις γεωπολιτικές εντάσεις, στοιχεία τα οποία υπογραμμίζονται στην έκθεση. Για του χρόνου εκτιμάται ανάπτυξη 6%.

Η έκθεση της Κομισιόν γίνεται στα πλαίσια της 7ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, η οποία σε γενικές γραμμές ήταν θετική για την χώρα. Ενστάσεις υπήρξαν σε θέματα που σχετίζονται με τις καθυστερήσεις στη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου και κυρίως στην αύξηση των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης.

Στην έκθεση σημειώνεται η «απροσδόκητη αύξηση των εκκρεμών συντάξεων» σε συνδυασμό με την απώλεια του στόχου συρρίκνωσης των ληξιπρόθεσμων χρεών του δημοσίου, συνολικά. Τον Ιούνιο, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του δημοσίου ανέρχονταν σε 1,5 δισ. ευρώ, ποσό υψηλότερο κατά 667 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο έναντι του οποίου είχε δεσμευθεί η κυβέρνηση, με την κατάρτιση ενός συγκεκριμένου οδικού χάρτη για τον μηδενισμό αυτών των χρεών. Στο μέτωπο των εκκρεμών συντάξεων, οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευθεί για επικαιροποίηση των στόχων στο τέλος Οκτωβρίου.

Η έκθεση σημειώνει καθυστερήσεις στην υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, μεταξύ των οποίων και το εγχείρημα ευθυγράμμισης των αντικειμενικών αξιών ακινήτων με τις εμπορικές. Σχεδιαζόταν για το 2020, έμεινε στα χαρτιά λόγω πανδημίας, αλλά όπως προκύπτει από την έκθεση, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να ολοκληρώσει την άσκηση έως τα μέσα του 2021.

Στα δημοσιονομικά, απουσία κανόνων και στόχων φέτος, οι θεσμοί καταγράφουν τις πιέσεις στον προϋπολογισμό και εκτιμούν πως το πρωτογενές έλλειμμα φέτος θα διαμορφωθεί στο 5,8% του ΑΕΠ, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι δαπάνες συμμόρφωσης με τις αποφάσεις του ΣτΕ για τα αναδρομικά (0,8% του ΑΕΠ μόνο για το δεκάμηνο). Η εκτίμηση αυτή αναμένεται να επικαιροποιηθεί με την κατάρτιση του προσχεδίου προϋπολογισμού.

Τα μέτρα στήριξης υπολογίζονται σε περίπου 13,1 δις αθροιστικά ή 7,8% του ΑΕΠ που μεταφράζονται:

  • σε 3,1 δισ. ευρώ (1,9% του ΑΕΠ) στο πεδίο της μείωσης των φορολογικών βαρών,

  • σε 4,1 δις ευρώ (2,4% του ΑΕΠ) από την πλευρά των δαπανών και

  • σε αύξηση ρευστότητας κατά 5,9 δισ. ευρώ (3,5% του ΑΕΠ).

Οι δημοσιονομικές προοπτικές

Σύμφωνα με την έκθεση οι δημοσιονομικές προοπτικές για το 2020 έχουν επιδεινωθεί από την τελευταία έκθεση. Λαμβάνοντας υπόψη τις θερινές ενδιάμεσες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2020 και τα κύρια μέτρα που εγκρίθηκαν από τον Μάιο του 2020 για τον μετριασμό των συνεπειών της πανδημίας, το πρωτογενές έλλειμμα αναμένεται επί του παρόντος σε περίπου 5,8% του ΑΕΠ το 2020.

Αυτές οι προβλέψεις δεν περιλαμβάνουν ακόμη τον αντίκτυπο της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, ούτε την εκκρεμούσα απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το συνολικό κόστος της οποίας εκτιμάται επί του παρόντος στο 0,8% του ΑΕΠ. Μια πλήρης ενημέρωση των δημοσιονομικών προβλέψεων θα προετοιμαστεί στο πλαίσιο της αξιολόγησης του σχεδίου προϋπολογισμού του 2021.

Οι καθυστερήσεις σημειώθηκαν είναι αποτέλεσμα της πανδημίας και της αδυναμίας των εκτιμητών να προχωρήσουν σε εισηγήσεις. Πάντως η εργασία συλλογής δεδομένων και αξιολόγησης ποιότητας, που οδηγεί στον τελικό προσδιορισμό των τιμών για τις υπάρχουσες ζώνες αξίας, αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους.

Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα