Δευτέρα, 2 Σεπτ.
32oC Αθήνα

Υπερψηφίστηκε ο Προϋπολογισμός του 2010

Προϋπολογισμός 2010 ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Η υπερψήφιση χαρακτηρίστηκε από τις κόντρες για τις ευθύνες του δημοσιονομικού εκτροχιασμού.

Μετά από μαραθώνιους διαξιφισμούς στις συνεδριάσεις της Βουλής, υπερψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία στην Επιτροπή Οικονομικών ο προϋπολογισμός για το 2010.

Στη συνεδρίαση οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησαν την κυβέρνηση για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού περί κινδύνου χρεωκοπίας, αναφέροντας πως με αυτές τις δηλώσεις άνοιξε την όρεξη στους κερδοσκόπους.

Μάλιστα, κατηγόρησαν την κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο πως συνειδητά διόγκωσε το έλλειμμα προκειμένου να παρουσιάσει τον προσεχή χρόνο μια τεχνητή θεαματική βελτίωση.

Σε γενικότερο επίπεδο, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ζήτησαν απ’ την κυβέρνηση, εστιασμό στην επίτευξη των στόχων του Προϋπολογισμού και εξασφάλιση της κοινωνικής συναίνεσης με πρόσθετα μέτρα και ενέργειες, όπως προσωρινή άρση των πλειστηριασμών, κίνητρα για επένδυση στην έρευνα και την τεχνολογία, ή πρωτοβουλία σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την σύσταση μιας ανεξάρτητης ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας (Δ. Λιντζέρης). 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναρωτήθηκε «πόσο αντέχει η οικονομία άλλη μία πιστοληπτική υποβάθμιση» και χαρακτήρισε την μέχρι τώρα κυβερνητική αντιμετώπιση του προβλήματος, «εξαιρετικά χαλαρή»: «Χρειάζεται δράση – και αυτό σημαίνει αλλαγή του Προϋπολογισμού. Οι αγορές δεν θα πειστούν μονάχα από μία διακήρυξη του υπουργού για κατάθεση συμπληρωματικού Προϋπολογισμού. Άλλες χώρες όπως η Ιρλανδία, έχουν πάρει εξαιρετικά αυστηρά μέτρα για την περιστολή ενός κράτους που είναι και μικρότερο απ’ το δικό μας. Γιατί να μην είστε τόσο τολμηροί στον πρώτο Προϋπολογισμό; Αυτό θα έστελνε μήνυμα ότι επιχειρείτε να βάλετε το μαχαίρι στο κόκαλο».

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε