Site icon NewsIT
15:00 | 02.07.13

ΥΠΟΙΚ: Τέλος στην κακοδιαχείριση των σχολαζουσών κληρονομιών με εντατικούς ελέγχους

ΥΠΟΙΚ: Τέλος στην κακοδιαχείριση των σχολαζουσών κληρονομιών με εντατικούς ελέγχους
Newsit Newsroom

Στο μικροσκόπιο του υπουργείου Οικονομικών τίθενται χιλιάδες σχολάζουσες κληρονομιές και κοινωφελείς περιουσίες που αποτελούν έναν ανεκμετάλλευτο πλούτο του Κράτους.

Ειδικά ο πλούτος των σχολαζουσών κληρονομιών παραμένει για χρόνια ανενεργός και μπορεί να αξιοποιηθεί για την εξυπηρέτηση κοινωφελών και γενικότερα κοινωνικών σκοπών.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, οι σχολάζουσες κληρονομιές είναι 2.017 με εκτιμώμενη αξία 28.075.060 ευρώ.
Οι κληρονομιές που δεν έχουν εκκαθαριστεί ανέρχονται σε 10.348 και ο αριθμός των Ιδρυμάτων και Κληροδοτημάτων ανέρχονται σε 3.691.

Ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι στόχος των νέων διατάξεων του νομοσχεδίου «Κώδικας Σχολαζουσών Κληρονομιών και Κοινωφελών Περιουσιών» είναι η καλύτερη οργάνωση και εποπτεία τους. Οι παρεμβάσεις αφορούν ιδίως στα ζητήματα διοίκησης και διαχείρισης με μεθόδους και πρακτικές εξορθολογιστικής διοίκησης και διαφανούς διαχείρισης.

«Μας ενδιαφέρει η βιωσιμότητά τους», ξεκαθάρισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών επισημαίνοντας ότι θα ενισχυθεί η διαφάνεια εποπτείας τους. Η εφαρμογή των διατάξεων του νομοσχεδίου που έχει καταθέσει στη Βουλή η κυβέρνηση θα επιτρέψει όχι μόνο την καταγραφή σχολαζουσών κληρονομιών και κοινωφελών υπηρεσιών αλλά και την εκκαθάριση αδρανών περιουσιών.

Σε κάθε περίπτωση καθιερώνονται πλέον τακτικοί έλεγχοι όλων των σχολαζουσών κληρονομιών και κοινωφελών περιουσιών ώστε να αναβαθμιστεί ο κατασταλτικός έλεγχος τους. Όμως ο έλεγχος αυτός είναι αδύνατο να διεκπεραιωθεί στο σύνολο του από το Κράτος, όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, και γι΄ αυτό θα υπάρξει συμφωνία πλαίσιο του Δημοσίου με ελεγκτικά γραφεία που λειτουργούν στη χώρα μας και αποτελούν πιστοποιημένα όργανα λογιστικών ελέγχων.

Ειδικά για τη συμμετοχή των ιδιωτών στους ελέγχους, και τις ενστάσεις που εγείρει η αντιπολίτευση, το υπουργείο Οικονομικών προτάσσει τα συμπεράσματα της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, σύμφωνα με τα οποία ο έλεγχος από το Κράτος υπήρξε ανεπαρκέστατος. Σε πολλές περιπτώσεις δεν υποβάλλονταν ούτε καν οι ετήσιοι ισολογισμοί και απολογισμοί.

Από το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται ότι η ωφέλεια που θα αποκομίσει το Δημόσιο από τη συνεργασία με τα ελεγκτικά γραφεία θα είναι σημαντική κυρίως από την πάταξη της κακοδιαχείρισης και την εφεξής πρόληψή της.

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε ο εισηγητής της ΝΔ Μιχάλης Ταμήλος, επισημαίνοντας ότι η σωστή διαχείριση είναι απαραίτητη αλλά το νομικό πλαίσιο είναι ανεπαρκές και ξεπερασμένο. Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο και να κατατεθεί αφού γίνει συζήτηση, πρότεινε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Νάτια Βαλαβάνη. Παράλληλα προέβλεψε ότι θα αυξηθεί η αδιαφάνεια και η έλλειψη λογοδοσίας, με την συμμετοχή ιδιωτών στους ελέγχους. Υπέρ του νομοσχεδίου επί της αρχής τάχθηκε ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Γκόκας, που ζήτησε να ξεπεραστεί η δυσκολία της εξεύρεσης των σχολαζουσών περιουσιών.

Το νομοσχέδιο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ανέφερε ο ειδικός αγορητής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Γιάννης Δημαράς και επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί. Επιφυλάξεις εξέφρασε και ο ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος λέγοντας ότι το κόμμα του είναι κατά του να περάσει ο έλεγχος σε εταιρίες. Αναγκαίες χαρακτήρισε τις ρυθμίσεις η ειδική αγορήτρια της Δημοκρατικής Αριστεράς Ασημίνα Ξηροτύρη, πρόσθεσε όμως ότι απαιτούνται βελτιώσεις σε άρθρα του νομοσχεδίου. Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος λέγοντας ότι οι ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρίες θα εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το σχέδιο νόμου για τις σχολάζουσες κληρονομιές

Έτοιμος ως το Πάσχα ο νόμος για τις σχολάζουσες κληρονομιές

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version