Πέμπτη, 10 Οκτ.
25oC Αθήνα

Υποχωρεί το ευρώ έναντι του δολαρίου

Είναι ενδεικτικό ότι για να εξομαλυνθεί η κατάσταση η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε, σύμφωνα με πληροφορίες, σε μαζικές αγορές Ιταλικών και Ισπανικών ομολόγων.

Υποχωρεί σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου καθώς οι υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας εννέα συνολικώς χωρών μεταξύ άλλων της Γαλλίας, Αυστρίας, Ισπανίας, Ιταλίας και Πορτογαλίας την περασμένη Παρασκευή από τον οίκο αξιολόγησης «Standard and Poors», αναζωπύρωσαν τις ανησυχίες των επενδυτών για το ενδεχόμενο μίας νέας κλιμάκωσης της κρίσης Χρέους στην Ευρώπη.

Έτσι, σήμερα το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,2668 δολάρια από το επίπεδο των 1,2678 δολαρίων που έκλεισε το βράδυ της Παρασκευής στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,2771 δολ.

Πιέσεις προκαλεί στο ευρωπαϊκό νόμισμα και η εμπλοκή που διαπιστώθηκε στις συζητήσεις του ιδιωτικού τομέα με τους επίσημους πιστωτές της Ελλάδας για το πρόγραμμα ανταλλαγής των ομολόγων, το περίφημο PSI+. Το ενδιαφέρον των επενδυτών εστιάζεται αυτή την εβδομάδα στην επανέναρξη των συνομιλιών (στις 18 Ιανουαρίου) προκειμένου να προχωρήσει η συμφωνία αλλά και στις προγραμματισμένες εκδόσεις ομολόγων από την Γαλλία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Τα αποτελέσματα της πρώτης δημοπρασίας στη Γαλλία που αφορούσε ετήσια έντοκα γραμμάτια, ήταν μάλλον ενθαρρυντικά καθώς το επιτόκιο των τίτλων υποχώρησε στο 0,406% από 0,454% που ήταν την προηγούμενη φορά.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων δεν καταγράφηκαν συναλλαγές στο ΗΔΑΤ. Το περιθώριο του δεκαετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 26,32% από 26,37% που ήταν στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας με την απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου να διαμορφώνεται στο 28,07% από 28,14%, έναντι 1,75% που ήταν η απόδοση του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους κινήθηκαν πτωτικά. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 1,83% από 1,84, στη διάρκεια των 9 μηνών στο 1,68% από 1,69%, στο εξάμηνο στο 1,50% από 1,51%, στο τρίμηνο διατηρήθηκε στο 1,22%, ενώ ο μήνας διαμορφώθηκε στο 0,82% από 0,84%.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε