Δευτέρα, 2 Σεπτ.
24oC Αθήνα

Υποχώρησε το ευρώ έναντι του δολαρίου

Στην αγορά συναλλάγματος η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,3440 δολάρια.

Yποχώρησε σήμερα το ευρώ τόσο έναντι του δολαρίου όσο και έναντι των κυριοτέρων νομισμάτων, καθώς διάχυτη είναι αμφιβολία για το κατά πόσο οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε που συνεδριάζουν σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες θα κατορθώσουν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους αναφορικά με το σχέδιο σωτηρίας των υπερχρεωμένων χωρών.

Το απόγευμα το ευρώ, ανακάμπτοντας ελαφρώς διαπραγματευόταν στα 1,3460 δολάρια από το επίπεδο των 1,3554 δολαρίων που έκλεισε αργά το βράδυ της Παρασκευής στην αγορά της Νέας Υόρκης. Στην αγορά συναλλάγματος η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,3440 δολάρια.

Πρόσθετες πιέσεις δέχθηκε σήμερα το ευρώ μετά από δημοσίευμα του Reuters σύμφωνα με το οποίο σχέδιο διάσωσης της κρατικής τράπεζας WestLB που είχε αναλάβει η Γερμανική Κυβέρνηση είναι πιθανόν να αποτύχει. Σε κάθε περίπτωση όμως η αγορά συναλλάγματος επηρεάζεται περισσότερο από την ασάφεια που συνεχίζει να επικρατεί αναφορικά με τις πρωτοβουλίες που θα συμφωνήσουν οι ευρωπαίοι ηγέτες για την αντιμετώπιση της κρίσης Χρέους. To κλίμα αυτό επηρέασε αρνητικά και όλες τις περιφερειακές αγορές ομολόγων (Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία, και Ιταλία) με αποτέλεσμα στην ελληνική αγορά το περιθώριο των δεκαετών ομολόγων να διευρυνθεί σήμερα έως το 8,30%.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων στο ΗΔΑΤ το σύνολο των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 33 εκατ. ευρώ. Εξαυτών τα 4 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς και τα υπόλοιπα 29 εκατ. ευρώ σε εντολές πώλησης. Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα καταγράφηκε στο 10ετές ομόλογο λήξεως 18,05,11, με 13 εκατ. ευρώ και στο 10ετές ομόλογο λήξεως 20,07,17 με 5 εκατ. ευρώ. Το περιθώριο στο κλείσιμο της αγοράς διαμορφώθηκε στο 8,275 από 8,10% την Παρασκευή με την απόδοση του δεκαετούς ομολόγου να αυξάνεται στο 11,555 από 11,37% έναντι 3,28% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου.

Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις περισσότερες διάρκειες δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Ενδεικτικά, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 1,716% από 1,71% στη διάρκεια των 9 μηνών υποχώρησε στο 1,53% από 1,58% στο εξάμηνο παρέμεινε στο 1,35% το τρίμηνο παρέμεινε στο 1,09% % και ο μήνας διαμορφώθηκε στο 0,91%.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε