Τρίτη, 26 Νοε.
10oC Αθήνα

Yποχρεωτικά στο καθεστώς ΦΠΑ οι αγρότες που έχουν και άλλη δραστηριότητα

ΦΠΑ τρακτέρ

Αλλαγές προβλέπονται στο καθεστώς ΦΠΑ για τους αγρότες οι οποίοι παράλληλα ασκούν και άλλο επάγγελμα. Ενώ μέχρι σήμερα κάποιοι δεν ήταν ενταγμένοι στο καθεστώς ΦΠΑ και στην τήρηση βιβλίων, στο εξής θα είναι.

Σύμφωνα με τις προβλεπόμενες αλλαγές στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ υπάγονται οι αγρότες που κατέχουν άδεια  άσκησης υπαίθριου εμπορίου παραγωγού, στην οποία αναγράφονται συγκεκριμένα τα αγροτικά προϊόντα για τα οποία μπορεί να γίνει πώληση και οι οποίοι πραγματοποιούν αποκλειστικά και μόνο πωλήσεις αγροτικών προϊόντων ιδίας παραγωγής (πλανόδια ή στάσιμα και όχι σε λαϊκές αγορές).

Οι συγκεκριμένοι αγρότες- κάτοχοι άδειας άσκησης υπαίθριου εμπορίου παραγωγού, που διενεργούν πωλήσεις σε μη υποκειμένους και αγρότες του ειδικού καθεστώτος υποχρεούνται στην έκδοση του ειδικού στοιχείου, και εγγράφονται υποχρεωτικά στο ειδικό καθεστώς αγροτών.

Αντίθετα όλοι οι άλλοι κάτοχοι άδειας άσκησης δραστηριότητας πωλητή υπαίθριου στάσιμου ή πλανόδιου εμπορίου, που δεν πωλούν αγροτικά προϊόντα παραγωγής τους, εντάσσονται υποχρεωτικά στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ και παράλληλα έχουν όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν ως προς την τήρηση λογιστικών βιβλίων και την έκδοση στοιχείων.

Στο ειδικό καθεστώς εντάσσονται οι αγρότες οι οποίοι κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος πραγματοποίησαν προς οποιοδήποτε πρόσωπο παραδόσεις αγροτικών προϊόντων παραγωγής τους και παροχές αγροτικών υπηρεσιών αξίας κατώτερης των 15.000 ευρώ και έλαβαν επιδοτήσεις συνολικής αξίας κατώτερης των 5.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι και οι αγρότες που έχουν λάβει επιδοτήσεις κατώτερες των 5.000 ευρώ που αφορούν το εν λόγω έτος, έστω και αν δεν πραγματοποιούν καμία παράδοση αγαθών και παροχή αγροτικών υπηρεσιών εγγράφονται στο ειδικό καθεστώς αγροτών.

Οι αγρότες εντάσσονται υποχρεωτικά στο κανονικό καθεστώς, λόγω άσκησης από μέρους τους άλλης δραστηριότητας για την οποία τηρούνται λογιστικά βιβλία. Οι συγκεκριμένοι  αγρότες μπορούν να επιλέξουν την υπαγωγή τους στο καθεστώς ΦΠΑ των μικρών επιχειρήσεων  (απαλλαγή για όσους έχουν τζίρο έως 10.000 ευρώ), υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν το κριτήριο των ακαθάριστων εσόδων (σύνολο από παραδόσεις αγροτικών προϊόντων παραγωγής τους και παροχές αγροτικών υπηρεσιών και εσόδων από άλλη δραστηριότητα μέχρι δέκα χιλιάδες 10.000 ευρώ).

Παράδειγμα:

Λογιστής που για την δραστηριότητα του λογιστή ήταν στο απαλλασσόμενο καθεστώς των μικρών επιχειρήσεων του ΦΠΑ, έχει την δυνατότητα να ενταχθεί στο καθεστώς των μικρών επιχειρήσεων και για την αγροτική του δραστηριότητα, εφόσον το σύνολο των εσόδων του (αγροτικά και λογιστικά) δεν ξεπερνούν τις 10.000 ευρώ.

Για όλες τις κατηγορίες αγροτών που από 1.1.2017 προβλέπεται η υποχρεωτική ένταξή τους στο κανονικό καθεστώς, λόγω άσκησης από μέρους τους άλλης δραστηριότητας για την οποία τηρούνται λογιστικά βιβλία έστω και αν λαμβάνουν μόνο επιδοτήσεις και δεν πραγματοποιούν καμία παράδοση αγροτικών προϊόντων εντάσσονται υποχρεωτικά στο κανονικό καθεστώς.

Παράδειγμα:

Γιατρός ή λογιστής το 2016 έλαβε μόνο επιδότηση χωρίς να κάνει καμία πώληση αγροτικών προϊόντων. Από 1.1.2017 εντάσσεται υποχρεωτικά στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ και για την αγροτική του δραστηριότητα.

Του Θανάση Παπαδή

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις