Site icon NewsIT
16:56 | 28.01.20

Ζητούσαμε 2,5, μας πρόσφεραν 19 δισ. ευρώ! Ξεπέρασε τις προσδοκίες η έκδοση του 15ετούς ομολόγου

Ζητούσαμε 2,5, μας πρόσφεραν 19 δισ. ευρώ! Ξεπέρασε τις προσδοκίες η έκδοση του 15ετούς ομολόγου
Newsit Newsroom

Με προσφορές που άγγιξαν τα 19 δισ. ευρώ έκλεισε αργά το μεσημέρι το βιβλίο προσφορών για την έκδοση του νέου 15ετούς ομολόγου.

Το έντονο ενδιαφέρον είχε ως αποτέλεσμα το επιτόκιο του ομολόγου, το όποιο θα λήγει το 2035, να διαμορφωθεί κάτω από το 1,9%, περίπου στο 1,88% όπως σας ενημέρωσε νωρίτερα το newsit.gr.

Με την έκδοση αυτή το ελληνικό Δημόσιο θ’ αντλήσει από την αγορά περίπου 2,5 δισ. ευρώ.

Click4more Πέρα από κάθε προσδοκία η έξοδος στις αγορές με 15ετες ομόλογο

Η επιτυχής έκδοση του νέου 15ετούς ομολόγου έχει και μία συμβολική αξία, καθώς οι επενδυτές εμπράκτως αποδέχτηκαν ότι το ελληνικό Δημόσιο θα είναι σε θέση να εξυπηρετεί τις δανειακές τους υποχρεώσεις και μετά το 2033, που αποτελεί το απώτατο χρονικό όριο βιωσιμότητας του Ελληνικού Δημόσιου Χρέους.

Σημειώνεται ότι η ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους καταλήγει ότι οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας διατηρούνται κάτω από το όριο του 20% του ΑΕΠ έως το 2033.

Βέβαια τόσο το ΔΝΤ όσο και ο ESM, οι δανειστές του επίσημου τομέα της Ελλάδας, έχουν δεσμευτεί από τον Ιούνιο του 2018 να επανεξετάσουν το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους στο τέλος της περιόδου χάριτος των δανείων του EFSF (δηλαδή το 2032) προκειμένου να παράσχουν πρόσθετη απαλλαγή από χρέη (OSI), αν τούτο κριθεί αναγκαίο.

Με την δημοπρασία των 15ετών ομολόγων εγκαινιάζεται επιτυχώς το δανειακό πρόγραμμα του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους για το 2020. Ο ΟΔΔΗΧ έχει ανακοινώσει ότι σκοπεύει να δανειστεί από τις αγορές φέτος από 4 έως 8 δισ. ευρώ.

Ο σχεδιασμός που έχει εκπονηθεί στηρίζεται σε δύο βασικά σενάρια: Το πρώτο συνδέεται με τη μείωση του αποθέματος των Εντόκων Γραμματίων των 12,6 δισ. ευρώ, και την μερική αντικατάσταση τους με πιο μακροπρόθεσμους τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου. Το δεύτερο σενάριο λαμβάνει υπόψη πιθανές πρόωρες αποπληρωμές του χρέους του Δημόσιου κυρίως προς το ΔΝΤ.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version