Οικονομία

Ζητούν δεσμεύσεις και από την τωρινή και από την επόμενη κυβέρνηση για να δώσουν τα λεφτά

- Eurogroup: Προαπαιτούμενες ενέργειες για την εκταμίευση των ποσών που είναι αναγκαία για το PSI.
- Δόθηκε παράταση μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου για την επίσημη προσφορά
- Kόκκινη γραμμή για τους ευρωπαίους το 3% - Πλέον υπάρχει κοινό μέτωπο εναντίον των τραπεζών
- Γάλλος υπουργός Οικονομικών: ''Γερμανία και Γαλλία είναι αποφασισμένες να στηρίξουν την Ελλάδα''

Ευρώπη, Τρόικα, ΔΝΤ και με τη σειρά τους Παπαδήμος και Βενιζέλος θέτουν τα κόμματα προ των ευθυνών τους.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης υπενθύμισαν οτι προαπαιτούμενο για την εκταμίευση των ποσών που είναι αναγκαία για PSI είναι οι σαφείς πολιτικές δεσμεύσεις που πρέπει να αναληφθούν από τα κόμματα που συμμετέχουν στη σημερινή κυβέρνηση όχι μόνο για την τρέχουσα περίοδο αλλά και για μετά τις εκλογές και τον σχηματισμό της μετεκλογικής Κυβέρνησης.

Το Eurogroup που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες αποφάσισε να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και του ιδιωτικού τομέα ώστε να διαμορφωθεί το ταχύτερο το οριστικό σχήμα του PSI.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του κ. Βενιζέλου προς τους δημοσιογράφους στόχος είναι η πλήρης εφαρμογή της απόφασης του Οκτωβρίου. Με δεδομένο το χρονοδιάγραμμα λήξεων ελληνικών ομολόγων, ειδικότερος στόχος είναι η επίσημη προσφορά για το PSI να γίνει μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου 2012. Τα σχετικά ζητήματα θα αντιμετωπιστούν στο επίπεδο της ομάδας εργασίας του Eurogroup αλλά και του ίδιου του Eurogroup που αν χρειαστεί θα συνεδριάσει με τηλεδιάσκεψη.

Έγινε ακόμη γνωστό ότι το Eurogroup συζήτησε την επικαιροποιημένη ανάλυση Βιωσιμότητας του ελληνικού δημοσίου χρέους που εκπόνησε η Τρόϊκα ώστε να διασφαλιστεί ότι το 2020 το δημόσιο χρέος θα κινείται στο πλαίσιο του 120% του ΑΕΠ. Κρίσιμη παράμετρος από την άποψη αυτή είναι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, αλλά βεβαίως έως έναν βαθμό και το επιτόκιο των κουπονιών των νέων ομολόγων.

Όπως ρητά προβλέπει η απόφαση του Οκτωβρίου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το Eurogroup συνέδεσε το PSI με το νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας (ύψους 130 δισ. ευρώ που προστίθενται στα 110 δισ. ευρώ του αρχικού προγράμματος), το οποίο με τη σειρά του συνδέεται με την πορεία εφαρμογής και την αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος και τις δεσμεύσεις που πρέπει να αναληφθούν από την Ελλάδα για το νέο πρόγραμμα.

Ούτε ένα σεντ παραπάνω από τα 130 δισ για τη νεα δανειακή σύμβαση

Νωρίτερα, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης διεμήνυσαν στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών ότι η Αθήνα δεν θα πρέπει να περιμένει αύξηση του υφιστάμενου σχεδίου διάσωσης παρά την επιδείνωση της οικονομίας, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires.

Όπως αναφέρουν, οι βασικοί πιστωτές, όπως η Γερμανία, έχουν ξεκαθαρίσει ότι το συμφωνημένο δάνειο διάσωσης των 130 δισ. ευρώ “δεν θα αυξηθεί κατά ούτε ένα ευρώ” και τυχόν ελλείψεις θα πρέπει να καλύπτονται είτε από νέα μέτρα λιτότητας ή με μεγαλύτερες ζημιές από την πλευρά των πιστωτών του ιδιωτικού τομέα.

“Παρόμοια στάση υιοθετεί και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ότι η Ελλάδα δεν θα πάρει περισσότερα χρήματα πέρα από το δεύτερο δάνειο στο πλαίσιο της συμφωνίας του Οκτωβρίου”.

Ένας δεύτερος αξιωματούχος δηλώνει εξάλλου ότι οι υπουργοί Οικονομικών περιμένουν την έκθεση της τρόικας, ενώ την ίδια στιγμή το ΔΝΤ θα πρέπει να ολοκληρώσει μια νέα έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Οι Γερμανοί μας ”σπρώχνουν” στο κουρείο – Μία διαβεβαίωση της Μέρκελ και δύο λέξεις του Σόιμπλε δείχνουν πως επίκειται το deal

Οικονομία

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Στα σκαριά νέες διασταυρώσεις για ανασφάλιστα οχήματα, χωρίς ΚΤΕΟ και εικονική ακινησία 
Νέο γύρο διασταυρώσεων για οχήματα τα οποία δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ ή είναι ανασφάλιστα ή έχουν τεθεί εικονικά σε ακινησία, ετοιμάζει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης
Στα σκαριά νέες διασταυρώσεις για ανασφάλιστα οχήματα, χωρίς ΚΤΕΟ και εικονική ακινησία 
ΗΠΑ: Ο υπουργός Ενέργειας της κυβέρνησης Τραμπ τάσσεται υπέρ του LNG και της πυρηνικής ενέργειας
Προηγούμενες διοικήσεις θεωρούσαν την ενέργεια εμπόδιο αντί για τεράστιο εθνικό περιουσιακό στοιχείο και για να είμαστε παγκοσμίως ανταγωνιστικοί, πρέπει να επεκτείνουμε την παραγωγή ενέργειας, τονίζει ο Κρις Ράιτ
ΗΠΑ: Ο υπουργός Ενέργειας της κυβέρνησης Τραμπ τάσσεται υπέρ του LNG και της πυρηνικής ενέργειας