Site icon NewsIT

12 Μαρτίου 2010, Ημερίδα «Προστασία των Παράκτιων Ζωνών», Χανιά

11.03.2010 | 11:48
12 Μαρτίου 2010, Ημερίδα «Προστασία των Παράκτιων Ζωνών», Χανιά

Η Κρήτη στο κέντρο της Μεσογείου θα επηρεαστεί ιδιαίτερα από τη Κλιματική Αλλαγή

 Η περιοχή της Κρήτης θα είναι μια από τις περιοχές, που θα δοκιμαστεί ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών λόγω του νησιωτικού Μεσογειακού χαρακτήρα. Ημερίδα για τη «Προστασία των Παράκτιων Ζωνών» διοργανώνει το Τμήμα Δυτικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητήριου Ελλάδας την Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010 και ώρα 15:00 στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (Μεγάλο Αρσενάλι, Παλιό Λιμάνι Χανίων) στα Χανιά. Η Ημερίδα γίνεται στο πλαίσιο των προσυνεδριακών εκδηλώσεων της HELECO 2011. Το Παγκρήτιο Δίκτυο Περιβαλλοντικών Οργανώσεων “ΟικοΚρήτη” θα έχει εισήγηση στην ημερίδα με θέμα: «Χωροθέτηση Ξενοδοχειακών Λιμένων».Τεράστιο ενδιαφέρον από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, θα προσελκύσουν θέματα όπως η άνοδος της στάθμης της θάλασσας παγκοσμίως και τα προβλήματα, που προκαλούνται από τη διάβρωση των παραλιών. Η Διακυβερνητική Οργάνωση για τις Κλιματικές Αλλαγές (IPCC), ο Οργανισμός Περιβαλλοντικής Προστασίας της Αμερικής (ΕΡΑ), καθώς και η Εθνική Ακαδημία Επιστημών, προβλέπουν ότι ο ρυθμός ανόδου της στάθμης της θάλασσας θα επιταχυνθεί στο βραχυπρόθεσμο μέλλον, ενώ οι ίδιες πηγές προβλέπουν ερευνητικά ότι στο τέλος του αιώνα η άνοδος θα ξεπεράσει το 1 m.

Ανάμεσα στους ομιλητές: Ηρ. Δρούλιας, Αντ. Πιταριδάκης, Χρ. Θεοχάρη, Μ. Παπαδοπούλου, Η. Διαβάτης, Χ. Λίτος, Φ. Καζάσης, Β. Τσουκαλά… Το θέμα «Το ευρωπαϊκό και το εθνκό πλαίσιο διαχείρισης των παράκτιων ζωνών», θα αναλύσει η κ.Β. Τσουκαλά, Λέκτωρ ΕΜΠ, Μέλος ΜΕΠΑΑ, ενώ για τα «Προβλήματα υφαλμύρινσης καρστικών υδροφορέων», ο Γ. Καρατζάς, Καθηγητής Μηχανικών Περιβάλλοντος, Πολυτεχνείο Κρήτης. Ο Καθηγητής Μηχανικών Περιβάλλοντος, Πολυτεχνείο Κρήτης, Ε. Γιδαράκος, θα μιλήσει για τη Ρύπανση θάλασσας και παράκτιων ζωνών από ατυχήματα, ενώ για το θέμα «Εναλλακτική Διαχείριση Εκροών Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Αστικών λυμάτων σε Παράκτιες Περιοχές στα Πλαίσια της Αειφορίας», ο κ. Ι. Βουρδουμπάς, Καθ. ΤΕΙ Κρήτης, Τμήμα Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος…

Το Μεσογειακό κλίμα αναμένεται να αλλάξει, και κυρίως της Κρήτης, που βρίσκεται στο κέντρο της Μεσογείου. Βασικό όμως ρόλο στις επιπτώσεις παίζει και το γεγονός ότι Κρήτη περιβάλλεται από παντού με θάλασσα και από τη γεωμορφολογία της παράκτιας ζώνης, ειδικά στα βόρια του νησιού, επιδεινώνονται τα φαινόμενα διάβρωσης και η βύθιση μεγάλης έκτασης της παράκτιας ζώνης.

 

Γνώμη Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version