Τετάρτη, 7 Αυγ.
28oC Αθήνα

2η θέση οι ελληνικές ακτές σε Ευρωπαϊκό επίπεδο

2η θέση οι ελληνικές ακτές σε Ευρωπαϊκό επίπεδο

Μητρώο ταυτοτήτων των ακτών από ΥΠΕΚΑ, η ποιότητα των υδάτων κολύμβησης αποτελεί βασική προτεραιότητα

Η χώρας μας συμμετέχει με επιτυχία κάθε χρόνο στο διεθνές Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης «Γαλάζιες Σημαίες», στο οποίο συμμετέχουν σήμερα περίπου 40 χώρες και αποτελεί το πιο γνωστό ανά τον κόσμο περιβαλλοντικό σήμα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Προγράμματος Παρακολούθησης Ακτών Κολύμβησης, η ποιότητα των ελληνικών υδάτων κολύμβησης ήταν εξαιρετική με το σύνολο των δειγμάτων, που εξετάστηκαν να βρίσκονται σε συμμόρφωση τόσο με τα επιτακτικά, όσο και με τα ενδεικτικά όρια της Οδηγίας 76/160/ΕΟΚ. Το έτος 2009 βραβεύθηκαν 425 ακτές και 8 μαρίνες με Γαλάζια Σημαία, γεγονός που μας κατατάσσει στην 2η θέση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Κεντρική Υπηρεσία Υδάτων (ΚΥΥ) διαπιστώνει με μεγάλη ικανοποίηση τον πρωταγωνιστικό ρόλο (πρώτες θέσεις βράβευσης) και την ενεργή συμμετοχή της χώρας μας στο Πρόγραμμα των Γαλάζιων Σημαιών. 

Κατά την κολυμβητική περίοδο του 2010 η παρακολούθηση της ποιότητας των νερών κολύμβησης θα πραγματοποιηθεί σε 2155 αντιπροσωπευτικά σημεία δειγματοληψίας σε όλη τη χώρα. 
Το Πρόγραμμα Παρακολούθησης ποιότητας νερών και ακτών κολύμβησης περιλαμβάνει σημεία δειγματοληψίας σε όλη την επικράτεια ως ακολούθως:

1.Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Βορείου Αιγαίου και Νομός Φλωρίνης, 442 ακτές

2.Περιφέρειες Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος, 301 ακτές

3.Περιφέρειες Αττικής και Νομός Κυκλάδων, 441 ακτές

4.Περιφέρεια Πελοποννήσου και Νομοί Αχαΐας και Ηλείας, 303 ακτές

5.Περιφέρειες Ηπείρου και Ιονίων Νήσων και Νομός Αιτωλοακαρνανίας, 295 ακτές

6.Περιφέρεια Κρήτης και Νομός Δωδεκανήσου, 373 ακτές

Εθνικό Δίκτυο Πληροφοριών Περιβάλλοντος
Το μητρώο ταυτοτήτων αποτελεί οδηγό για την επιλογή των κατάλληλων μέτρων αντιμετώπισης των επιπτώσεων της μόλυνσης στα νερά κολύμβησης και επιτρέπει την αποτελεσματικότερη διαχείριση των αντίστοιχων πόρων. Στο σχετικό έργο, που προκηρύχθηκε από το ΥΠΕΚΑ, προβλέπεται η υιοθέτηση των νέων μικροβιολογικών δεικτών της Οδηγίας 2006/7/ΕΚ, η οποία έχει εκδοθεί και ενσωματωθεί στο Εθνικό Δίκαιο με προοπτική τη σταδιακή αντικατάσταση της ισχύουσας Οδηγίας 76/160/ΕΟΚ. Στο πλαίσιο της σταδιακής μετάβασης στη νέα Οδηγία η Κεντρική Υπηρεσία Υδάτων του ΥΠΕΚΑ προγραμματίζει εντός του 2010 και την προβλεπόμενη από την Οδηγία κατάρτιση του μητρώου ταυτοτήτων των ακτών κολύμβησης.

Γνώμη Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε