Τετάρτη, 7 Αυγ.
27oC Αθήνα

7ο Πανόραμα Οικολογικών Ταινιών «Παράθυρα στον Πλανήτη»

7ο Πανόραμα Οικολογικών Ταινιών «Παράθυρα στον Πλανήτη»

Μια κινηματογραφική συνάντηση έξι χωρών, μέσα από τη ματιά δεκατριών αξιόλογων σκηνοθετών

Πρόκειται για το μοναδικό φεστιβάλ οικολογικών ταινιών, που διοργανώνεται εξ’ ολοκλήρου από μια περιβαλλοντική οργάνωση και δίνει μια μοναδική ευκαιρία στο αθηναϊκό κοινό να παρακολουθήσει υψηλού επιπέδου ελληνικές και ξένες παραγωγές, οι οποίες πραγματεύονται καυτά και όσο ποτέ επίκαιρα θέματα περιβάλλοντος, που αφορούν τόσο τη χώρα μας, όσο και τον πλανήτη. Τη Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010, ανοίγει η αυλαία του Πανοράματος Οικολογικών Ταινιών με τίτλο «Παράθυρα στον Πλανήτη», που διοργανώνει για έβδομη συνεχή χρονιά η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. Οι προβολές των ταινιών θα πραγματοποιηθούν τις Τετάρτες 3, 10 και 17 Μαρτίου (18:30-23:30), στο κτίριο της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ (οδό Τριπόδων 28, Πλάκα). Το Πανόραμα Οικολογικών Ταινιών περιλαμβάνει παραγωγές από την Ελλάδα, τη Γερμανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, τη Σουηδία, τη Γαλλία, και την Ουγγαρία. 

Πρόγραμμα τη Τετάρτη 3 Μαρτίου

18.30 Οικολογία εδώ – Θάνατος εκεί (Eco here – Death there), 2008, Inge Altemeier, Γερμανία, 26’

Η ταινία, γυρισμένη στην Ινδονησία, πραγματεύεται τις επιπτώσεις μαζικής παραγωγής φοινικέλαιου (καταστροφή οικοσυστημάτων), το οποίο χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη για απορρυπαντικά, μαργαρίνη, καλλυντικά, κτλ.

19.00 Βασιλιάς Καλαμπόκι (Κing Corn), 2007, Η.Π.Α, Aaron Woolf, 50’

Δυο φίλοι μετακομίζουν στη γεωργική καρδιά της Αμερικής για να μάθουν από πού προέρχεται το φαγητό που καταναλώνουν. Μια εξαιρετικά επίκαιρη έρευνα παρουσιασμένη με χιούμορ που αποκαλύπτει πολλά μυστικά της διατροφικής βιομηχανίας και τα συνδέει με τις επιπτώσεις στην υγεία μας και το περιβάλλον

20.00 Μεγάλο Ποτάμι (Big River), 2009, Η.Π.Α, Aaron Woolf, 30’

Το «ταξίδι» των νέων που πρωταγωνιστούν στο King Corn συνεχίζεται. Αυτή τη φορά για να ανακαλύψουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που έχει η καλλιέργεια της γης. Τα δυνατά ζιζανιοκτόνα, τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα φέρουν μεγάλο μέρος της ευθύνης για την αθροιστική επιβάρυνση της θάλασσας και του εδάφους.

21.30 Ουράνιο: Το Σκάνδαλο της Μολυσμένης Γαλλίας (Uranium: Le Scandale de la France Contaminée), 2009, Romain Icard & Emmanuelle Amara, Γαλλία, 83’

Το σκάνδαλο των αποβλήτων εξόρυξης ουράνιου στη Γαλλία (για παραγωγή ηλεκτρισμού με πυρηνική ενέργεια), η λειτουργία 210 ορυχείων ουρανίου μεταξύ 1945 και 2001 με παραγωγή που ξεπερνά τα 300 εκατομμύρια τόνους χωρίς μέτρα προστασίας και επιτήρησης για τα απόβλητα. Ποιοι είναι οι υπεύθυνοι; Γιατί δεν ακούγονται οι φωνές αυτών που προσπαθούν να αφυπνίσουν το κόσμο; Ένα ντοκιμαντέρ της Γαλλικής κρατικής τηλεόρασης FR3.

22.50 H έρημος της Παννονίας (Pannonian Desert), 2008, Szabolcs Mosonyi, Ουγγαρία, 29’

Η αλλαγή του κλίματος και πώς αυτή επηρεάζει και αλλάζει την εξέλιξη της άγριας ζωής προς μια απρόβλεπτη κατεύθυνση.

Κατά τις τρεις ημέρες προβολών έχουν προγραμματιστεί ειδικές θεματικές συζητήσεις:

Τετάρτη 3 Μαρτίου: μετά το τέλος της προβολής του ντοκιμαντέρ «Μεγάλο Ποτάμι», θα ακολουθήσει συζήτηση με την παραγωγό ντοκιμαντέρ και συγγραφέα Βάσω Κανελλοπούλου.

Τετάρτη 10 Μαρτίου: μετά το τέλος της προβολής του ντοκιμαντέρ «Λουόμενοι», θα ακολουθήσει συζήτηση με τον κριτικό κινηματογράφου Δημήτρη Χαρίτο.

Τετάρτη 17 Μαρτίου: μετά το τέλος της προβολής του ντοκιμαντέρ «Ελπίδα σ’ ένα κλίμα που αλλάζει», θα ακολουθήσει συζήτηση με το συγγραφέα και συντάκτη του Economist, Bruce Clark.

 

 

Γνώμη Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε