Τετάρτη, 7 Αυγ.
34oC Αθήνα

Ανακύκλωση, αναδάσωση στην ανατολική Αττική και Πράσινο Ταμείο

Ανακύκλωση, αναδάσωση στην ανατολική Αττική και Πράσινο Ταμείο

Η υπουργός Περιβάλλοντος ανακοίνωσε τα δύο νέα νομοσχέδια και αποφάσεις

Σήμερα η κ.Τίνα Μπιρμπίλη ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου, τα δύο νέα νομοσχέδια, το ένα για το Πράσινο Ταμείο και το άλλο για την Ανακύκλωση Απορριμμάτων. Αναφέρθηκε ακόμη στην έναρξη  δράσεων αναδάσωσης από την ερχόμενη εβδομάδα, όπως προανήγγειλε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Θάνος Μωραΐτης, τονίζοντας ότι στα επόμενα τέσσερα χρόνια θα αναδασωθούν περισσότερα από 100.000 στρέμματα.

Πρωταρχικό για την ανακύκλωση, να δοθούν οικονομικά κίνητρα στους Δήμους για να ενεργοποιηθούν. Το προς κατάρτιση νομοσχέδιο για την Ανακύκλωση Απορριμμάτων αφορά την εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας του Εθνικού Οργανισμού Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών και Άλλων Προϊόντων (Ε.Ο.Ε.Δ.Σ.Α.Π.), ο οποίος θα λειτουργήσει υπό την εποπτεία και τον έλεγχο του ΥΠΕΚΑ. Ο Ε.Ο.Ε.Δ.Σ.Α.Π. σχεδιάζει και εφαρμόζει την πολιτική των συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης της χώρας, και ελέγχει τη μη κερδοσκοπική λειτουργία τους. Στόχος είναι οι Δήμοι να αυξήσουν την ανακύκλωση και με την τροποποίηση του νόμου, συνδέονται τα τέλη τελικής διάθεσης, που πληρώνουν οι ΟΤΑ, με τις ποσότητες που απορρίπτουν.

Το Πράσινο Ταμείο θα έχει τη νομική μορφή ανωνύμου εταιρείας του ελληνικού δημοσίου, εποπτευόμενη από το ΥΠΕΚΑ και θα ελέγχει τη χρηματοδότηση της περιβαλλοντικής στρατηγικής, μετά από την εξειδίκευση των γενικών στόχων της Ελληνικής Περιβαλλοντικής Στρατηγικής. Η έναρξη της λειτουργίας του Πράσινου Ταμείου προσδιορίζεται το προσεχή Ιούνιο. Παράλληλα, θα συσταθεί και το Συμβούλιο Πράσινης Πολιτικής, ένα μικρό όργανο, στο οποίο θα συμμετέχουν κοινωνικοί φορείς και εκπρόσωποι του ΥΠΕΚΑ και θα εξειδικεύει τις προτεραιότητες της περιβαλλοντικής στρατηγικής, καθώς και του Πράσινου Ταμείου. Με την εποπτεία του Συμβουλίου Πράσινης Πολιτικής εισάγονται μηχανισμοί διαφάνειας και αξιολόγησης, ενώ αναβαθμίζεται η αποτελεσματικότητα των επιλεγμένων δράσεων. Αυτό το ολοκληρωμένο, ισχυρό και ευέλικτο πλαίσιο θα αντικαταστήσει το Ειδικό Ταμείο Εφαρμογής Ρυθμιστικών και Πολεοδομικών Σχεδίων (ΕΤΕΡΠΣ – υπάρχει από το 1972) και τον Ειδικό Φορέα Δασών (ΕΦΔ – συστάθηκε το 2003).

Ξεκινάει το μεγαλύτερο πρόγραμμα αναδάσωσης, που έχει γνωρίσει ποτέ η χώρα, δήλωσε ο κ. Μωραΐτης. Στα επόμενα τέσσερα χρόνια, μόνο για την Αττική, θα αναδασωθούν περισσότερα από 100.000 στρέμματα στο πλαίσιο ενός συγκροτημένου και προϋπολογισμένου έργου, εξασφαλισμένης χρηματοδότησης. Υπάρχει ένα εξίσου επεξεργασμένο στη λεπτομέρεια πρόγραμμα και για την υπόλοιπη Ελλάδα. Στόχος να τριπλασιαστούν τα έργα αναδασώσεων σε όλη τη χώρα και ο υφυπουργός στη προσπάθεια αυτή κάλεσε όλες τις δυνάμεις της κοινωνίας και τον επιχειρηματικό κόσμο για να συνδράμουν αποφασιστικά. Την 21η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας, θα ξεκινήσει το πρόγραμμα με αναδάσωση στην Πεντέλη, ώστε να σηματοδοτηθεί μια νέα αρχή για το περιβάλλον της χώρας.

 

 

 

 

Γνώμη Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε