Site icon NewsIT
16:25 | 07.01.10

Αναζητώντας πράσινες ελπίδες μετά τη Κοπενχάγη

Σύνοδος Κοπενχάγης 2009

Σύνοδος Κοπενχάγης 2009

Newsit Newsroom

Αρχές του 2010 και οι απόηχοι της “Βαβέλ” στη Κοπενχάγη, όπου τελικά δεν απέδωσαν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις 190 χώρες για τη κλιματική αλλαγή, είναι τόσο δυνατοί, που ελπίζουμε ...μόνο ελπίζουμε, ότι φέτος ίσως κάτι αλλάξει.

Αυτή την αδυναμία συνεννόησης, που τη χαρακτηρίζω σύγχρονη “Βαβέλ”, ο Φίλιππος Δραγούμης με το άρθρο, που μας παραχώρησε τη χαρακτηρίζει με ένα άλλο τρανταχτό παράδειγμα, αυτό των Νησιών Πάσχα. 

Την ελπίδα εκεί στα τέλη του 2009 διαδέχτηκε πολύ γρήγορα η απογοήτευση, ενώ οι επιστήμονες και περιβαλλοντικές οργανώσεις συνεχίζουν να φωνάζουν ότι «η αποτυχία της Συνόδου δεν αποτελεί επιλογή». Ο Δεκέμβριος είχε ξεκινήσει με υψηλές προσδοκίες για μία νομικά δεσμευτική συμφωνία μεταξύ Η.Π.Α. και Κίνας. Και παρότι την ελπιδοφόρα εμφάνιση του Ομπάμα τη τελευταία μέρα της Συνόδου, όλα εξανεμίστηκαν πριν καν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, μέσα από ένα πολιτικό παρασκήνιο συμφερόντων κι αλληλοκατηγοριών.

Σήμερα όλοι μας πρέπει να γνωρίζουμε το νούμερο 350 και τη σημασία του για το κλίμα! Είναι το νούμερο ανώτατο όριο ασφαλείας συγκέντρωσης διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα της Γης. Ο πλανήτης, τουλάχιστον στην ανθρώπινη ιστορία, είχε ατμόσφαιρα που περιείχε 275 ppm διοξείδιο του άνθρακα, σήμερα ο πλανήτης έχει 390 ppm CO2 κι ο ρυθμός αύξησης του είναι περίπου 2 ppm ανά έτος. Στο κείμενο συμφωνίας μεταξύ των χωρών ΗΠΑ, Κίνα, Ινδία, Νότια Αφρική και Βραζιλία δεν υπάρχουν συγκεκριμένα ποσοστά για την μείωση των εκπομπών αερίου, ωστόσο, όλες οι χώρες δεσμεύονται να παρουσιάσουν τα ποσοστά μέχρι την 1η Φεβρουαρίου 2010. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και πολλές χώρες συμφώνησαν να υπογράψουν τη συμφωνία και η οποία θα αντικαταστήσει το πρωτόκολλο του Κιότο (1997). Το όριο των 350 ppm είναι ένας σχετικά νέος στόχος για την επιστημονική κοινότητα, καθώς η Διακυβερνητική Επιτροπή για τη Κλιματική Αλλαγή έχει αφήσει περιθώρια για 450 ppm ή αύξηση 2 βαθμών Κελσίου.

Φέτος Παγκόσμιο Έτος Βιοποικιλότητας και έτος ορόσημο για να αντιστρέψουμε τα μέχρι τώρα δεδομένα. Η Ελλάδα μας γνωστή ως τη χώρα με τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα καλείται να αγωνιστεί κι εκείνη για ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά όλου του κόσμου. Για τη χώρα μας το μεγάλο στοίχημα είναι με τις ΑΠΕ, δηλαδή τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να επιτύχουμε τον στόχο 20 – 20 – 20. Πρόκειται για το διεθνή σενάριο 20-20-20, όπου μέχρι το 2020 να έχουμε μείωση 20% των αερίων και να καλύπτουμε τις ενεργειακές μας ανάγκες 20% από ανανεώσιμες πηγές. Μια πρόκληση είναι και η βιωσιμότητα της ρυπογόνας ΔΕΗ, λόγω του υψηλού κόστους των δικαιωμάτων ρύπων με τα οποία επιβαρύνεται. Ο κ.Αρθούρος Ζερβός, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, προέβλεψε ένταση του ανταγωνισμού στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και συρρίκνωση της κατανάλωσης λόγω της κρίσης. Σύμφωνα με το σενάριο η καθαρή ηλεκτροπαραγωγή το 2020 στη χώρα μας πρέπει να προέρχεται από ΑΠΕ 35%, έναντι 11,6% σήμερα.

 

Μέσα από τη πράσινη σελίδα του NEWSIT, ελπίζουμε όχι μόνο να ενημερώνουμε, αλλά και να προσφέρουμε στον αγώνα και τις προκλήσεις για τη κλιματική αλλαγή.

 

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version