Τετάρτη, 7 Αυγ.
34oC Αθήνα

Αντιρρήσεις για το Χωροταξικό των ΑΠΕ

H προώθηση των ΑΠΕ αποτελεί σαφέστατα μια ελπιδοφόρα οικολογική πολιτική
H προώθηση των ΑΠΕ αποτελεί σαφέστατα μια ελπιδοφόρα οικολογική πολιτική, αλλά το υπό συζήτηση νομοσχέδιο αντιμετωπίζει αντιδράσεις.

Οικολογικές Οργανώσεις, Δίκτυα και το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος ζητούν προστασία των ευαίσθητων οικοσυστημάτων

 

Εφόσον εγκρίθηκε από την κυβερνητική επιτροπή το Χωροταξικό Σχέδιο για τις ΑΠΕ, αναμένεται και η σχετική ΚΥΑ για να ισχύσει ως νόμος του κράτους. Όμως σύμφωνα με ισχυρισμούς όλων σχεδόν των οικολογικών οργανώσεων της χώρας, η πολιτική για τις ΑΠΕ δε συμβαδίζει και ούτε συμπληρώνει μια συνολικότερη πολιτική για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Δηλαδή το Χωροταξικό Σχέδιο για τις ΑΠΕ, έτσι όπως έχει συνταχθεί και εγκριθεί, δεν μπορεί να οδηγήσει στην παραγωγή καθαρότερης ενέργειας, και έρχεται σε αντιπαράθεση με την πολιτική προστασίας της Φύσης. Στις 9 Φεβρουαρίου 2010, σε ανοιχτή δημόσια συνέντευξη Τύπου, του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και του Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων Αιγαίου, παρουσία εκπροσώπων του Τύπου και οικολογικών οργανώσεων και φορέων (μεταξύ των οποίων: Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, Αρχιπέλαγος, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, WWF, Φιλοδασική Ένωση Αθηνών κ.ά., εκπροσώπων τοπικών οργανώσεων πολιτών από την Κέρκυρα, Ευρυτανία, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Λακωνία, Εύβοια, Σέριφο, Σκύρο, ΄Ανδρο, Ικαρία, Τήνο, Ταΰγετο-Πάρνωνα, Βουλιαγμένη, Μαραθώνα κλ.π), ανακοινώθηκε η αντίθεση στο νέο Χωροταξικό για τις Ανανεώσιμες Πηγές. 

Το Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων Αιγαίου, που περιλαμβάνει τοπικούς Συλλόγους από τα περισσότερα νησιά του Αιγαίου, καθώς και φυσικά πρόσωπα, δηλώνει την αντίθεσή του με το σχέδιο για τα αιολικά πάρκα. Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Μιχαήλ Δεκλερής αναφέρθηκε στην ανάγκη ειδικής χωροταξίας και εξήγησε ότι οι ανεμογεννήτριες πρέπει να μείνουν μακριά από τα βουνά, τα δάση και τα υπόλοιπα ευαίσθητα οικοσυστήματα. Κανένα συμφέρον δεν είναι ανώτερο από την έννομη αξία της ελληνικής φύσης και των πολύτιμων στοιχείων, ενώ χαρακτηριστικά ο κ.Δεκλερής είπε, ότι η επιβολή των ανεμογεννητριών είναι ένα οικολογικό έγκλημα, που δεν θα το επιτρέψει ο ελληνικός λαός. Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Δικτύου Οικ. Οργανώσεων, Αλέξανδρος Μαβής παρουσίασε οικονομικά και τεχνικά στοιχεία και απόψεις ειδικών από την Ευρώπη για τις ανεμογεννήτριες, ενώ τόνισε ότι η μονοδιάστατη εμμονή στις ανεμογεννήτριες δεν ωφελεί, όταν άλλες εναλλακτικές λύσεις όπως η μείωση της ενεργειακής σπατάλης, η εξοικονόμηση, η ενεργειακή απόδοση στα κτίρια δεν λογαριάζονται σοβαρά. Ο κ.Καπελούζος, μέλος του ΔΣ του Επιμελητηρίου, τόνισε ότι η ανάπτυξη των αιολικών σταθμών, όπως σχεδιάζεται θα επιφέρει καίριο πλήγμα στο φυσικό και πολιτιστικό κεφάλαιο της χώρας.

 

Γνώμη Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε