Η πολύ συγκεκριμένη Κόκκινη Κροκό της ΓΑΔ μοιάζει να καθιερώνει με βιτριολική πειθώ την επανεμφάνιση της τσάντας στην πολιτική σκηνή για τη σεζόν Φθινόπωρο/Χειμώνας 2014 παύλα 15. Oύτε δέκα ημέρες δεν έχουν περάσει από τότε που η Κόκκινη συναντήθηκε με τον πολιτικό αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα και ένας Καφέ Χαρτοφύλακας προέκυψε αιφνίδια στο Μέγαρο Μαξίμου.
Εννοείται ότι δεν ήταν ένας απλός καφέ χαρτοφύλακας αλλά ο Ένας που κατάφερε να τερματίσει πρώτος στις εντυπώσεις την καίρια εκείνη στιγμή που ο υπεύθυνος δημόσιας εικόνας του επικεφαλή του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη αποφάσισε ότι ο πολιτικος έφτασε η στιγμή να αντικαταστήσει Το Σακίδιο με κάτι πιο στιβαρό στη σημειολογία του, πιο ενήλικο στην προσέγγιση του. Ο Σταύρος Θεοδωράκης εμφανίστηκε στο Μέγαρο Μαξίμου για τη συνάντησή του με τον Αντώνη Σαμαρά έτσι
Το κοστούμι έχει διαδεχθεί την πιο σπορ, σχεδόν college casual εικόνα του και όλα πήγαν όπως έπρεπε στο ραντεβού με τον πρωθυπουργό το οποίο ορίστηκε έπειτα από αίτημα του κ. Θεοδωράκη. Δεν έχει βρεθεί ακόμη η δερμάτινη τσάντα που ίσως είναι φάκελος, ας μην είναι όμως tote, τσάντα του Αντώνη Σαμαρά για να δώσει τη δική της εικόνα από το τι ειπώθηκε κάτω από το τραπέζι ανάμεσα στους δύο άντρες που πέρασαν το απόγευμα τους παρέα, ούτε θα μας απασχολήσει πως ετέθηκε το αίτημα του «Ποταμιού» για την αλλαγή του εκλογικού νόμου κοκ. Αυτό που θα μας απασχολήσει είναι οι τάσεις στις τσάντες που κάνουν τη διαφορά. Με τη συνδρομή της φίλης μου Ξένιας Ιωάννου που δεν μου απάντησε ποτέ στο email που της έστειλα, παραθέτω τον Πρωτο Επισημο Οδηγό Στυλ Για Τον Έλληνα Πολιτικό FW/ 14 Στις Τσάντες. Μόνο.
Ξεκινάμε με την εν λόγω επιλογή του image maker του Σταύρου Θεοδωράκη, τον χαρτοφύλακα. Η κατεξοχήν αντρική τσάντα και η πρώτη που θεωρήθηκε ως αναγκαία τσάντα εργασίας, έχει γίνει σύμβολο του αντρικού στυλ και κανείς δεν μπορεί να του καταλογίσει ίχνος γελοιότητας ή κάτι άλλο. Αυστηρός και βαρετός σαν τον ίδιο το θάνατο εκτός και αν είναι κάτι φριχτά ακριβό και από εξίσου φριχτά ακριβό ιταλικό δέρμα σαν αυτόν της Bottega Veneta που μπορεί να χρεωθεί σε παραστατικά έξοδα στην τιμή των 2.400 ευρώ περίπου.
Ο χαρτοφύλακας μπορεί να είναι φτιαγμένος από πληθώρα υλικών αλλά ο σωστός ενήλικας άντρας επαγγελματίας θα προτιμήσει πολύ σωστά κάτι μονόχρωμο και κάτι απλό σαν τη ρητορική του. Αν λοιπόν είσαι γιατρός, δικηγόρος, τραπεζικός ή/και πολιτικός ξέρεις για ΠΟΙΑ αναγκαιότητα κάνω λόγο και πόσο σημαντικό είναι να έχεις καλά προστατευμένα τα χαρτιά σου από τους εχθρούς τριγύρω.
Διάλεξε τον με βάση το φόρτο της δουλειάς που έχεις να μεταφέρεις, το ασφαλέστερο κούμπωμα και φυσικά την παλέτα της γκαρνταρόμπας σου. Μαύρος, μπλε, καφέ, κόκκινος (ξέρεις ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΡΟΚΟ ΓΑΔ κλπ) ακόμη και πράσινος στο χρώμα του κυπαρισιού, όλα μπορούν να είναι αυτό που πρέπει και προς Θεού μη δίνεις σημασία ούτε καν στο αν είναι βρετανικό, ευρωπαϊκό, αμερικάνικο το κόψιμο τους. Απέφυγε τους υπερβολικά μεγάλους γιατί θα μοιάζεις μικρόσωμος ή κάτι όχι όμορφο στις αναλογίες μέσα στο χώρο και θυμήσου ότι to briefcase εξακολουθεί να έχει τον τόνο του κλασσικού και επίσημου αλλά δεν περιορίζεται πλέον μόνο σε σχήμα ορθογώνιο. Ξέχνα τα κουτιά που κουβαλούσες και τόλμησε στις φόρμες.
Με αγκράφες ή όχι, ο χαρτοφύλακας πρέπει να έχει εσωτερικό πρακτικό για τα πρακτικά σου και θα είναι ένα διαχρονικό κομμάτι στη ντουλάπα κάθε επαγγελματία πολιτικού ή απλά ψηφοφόρου αυτού. Καλό είναι να προτιμώνται εκείνοι οι χαρτοφύλακες που έχουν ρετρό αέρα και όχι οι μοντέρνες εκδοχές τους που προσπαθούν να μοιάσουν με briefcase αλλά δεν γιατί σε αυτή την περίπτωση όποιος κουβαλάει το αξεσουάρ, έχει κάνει έγκλημα μόδας και έξω από την πόρτα. Ο χαρτοφύλακας συνδυάζεται σωστά με κοστούμι και είναι εκείνο ακριβώς το είδος της τσάντας που φαντάζει τόσο πλούσια σε περιεχόμενο ακόμη και όταν σακουλιάζει -που καλό είναι να μην σακουλιάζει.
Η επιλογή του Σταύρου Θεοδωράκη να φύγει από το εφηβικό στυλ του backpack δείχνει ότι ο επικεφαλής του Ποταμιού αναγνώρισε τον συνειρμό που δυστυχώς έκανε ο μέσος Έλληνας στο κεφάλι του. “Ένας σοβαρός πολιτκός δεν θα κουβαλήσει τσάντα στην πλάτη” μου είπε φίλος που κουβαλάει τσάντα στην πλάτη. Θα απαντούσα αν δεν ήταν εις μάτην. Απέναντι μου είχαν έναν άντρα που δεν μου έχει ζητήσει καμία ψήφο, δεν είναι επικεφαλής σε πολιτικό σχηματισμό που φέρνει φρέσκια απολιτικ πνοή στο πνευμόνι και δεν κάνει παρέα με τον Ράμφο γιατί μπορεί. Ανταυτού, σας παρουσιάζω
Τo σακίδιο του ώμου δεν είναι μόνο για τα σχολικά χρόνια και τις εκδρομές στα βουνά. Χρηστικό στους χώρους του, μπορείς να κουβαλήσεις και το laptop σου και το tablet σου και τους φορτιστές σου και τις ατζέντες σου, τα πορτοφόλια, τις πιστωτικές, χρεωστικές και όλους τους λογαριασμούς που μετά δεν θα μπορείς να αποπληρώσεις. Το σακίδιο ώμου είναι πολύ βολικό για όσους θέλουν και μπορούν να είναι παντός καιρού και συνδυάζεται με casul ντύσιμο αλλά και με αθλητικό look αρκεί να μην είναι γεματο λογότυπα εκτός και εαν είσαι μέχρι 25 και πιστεύεις ότι τα Mad Awards είναι τα Γκράμι της Ελλάδας. Το backpack του Σταύρου Θεοδωράκη έχει γράψει τη δική του ιστορία στο στυλ και δεν θα ασχοληθούμε περαιτέρω με αυτό το μοντέλο γιατί υπάρχουν πολλά διαφορετικά εκεί έξω. Επιπλέον, τσαλακώνει ιδανικά τα πουκάμισα για μια ακόμη πιο χαλαρή αύρα επάνω σου. Είσαι KOOL. Ή πάσχεις από το σύνδρομο του Πίτερ Παν. Ή και τα δύο.
Κάποιοι στη μόδα πιστεύουν κάτι που δεν συναντάται στις προτιμήσεις των γυναικών της παρέας. Όσο πιο μικρό και λεπτό τόσο πιο κομψό είπαν και έτσι προκέκυψε η τσάντα Folio που είναι η αντρική εκδοχή της τσάντας-φάκελος. Ιδανική επιλογή για όσους έχουν ελάχιστα πράγματα να κουβαλήσουν και μπορούν να κάνουν τα πάντα μόνο με την ταμπλέτα ή/και το smartphone τους, τo folio ταιριάζει πολύ σε φίλους που εργάζονται στο Λονδίνο, το Μιλάνο, τη Νέα Υόρκη και όπου υπάρχει ακμάζουσα ψηφιακή οικονομία και παραγωγικότητα. Κάπως περίεργη επιλογή για μια Αθήνα απόψε.
Ή αλλιώς αυτή που παλιά την αναζητούσαμε ως “εκείνη τη μεγάλη για να βάλω πράγματα μέσα και να μην είναι βαλίτσα, αυτή ακριβώς, σε ευχαριστώ”. Πιο ευρύχωρη από τις υπόλοιπες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι χάνει την αντρική της ταυτότητα ή κομψότητά της, η τσάντα αυτή είναι μια χαρά για τις ημέρες εκείνες που πετάγεσαι για ένα μικρόε ταξίδι όχι αναψυχής αλλά πολιτικής στατηγικής σε κάποιο δημόσιο χώρο στην αθάνατη Ελληνική επαρχία. Αν είσαι δε επαγγελματίας ασίγαστος που αγαπάει τα ταξίδια, αν μάλιστα είσαι και δημοσιογράφος σε παράλληλο χρόνο μια holdall θα σου λύσει τα χέρια αφού δεν θα προβληματιστείς ποτέ για το από που έρχεσαι και που πας, όλα έχουν χωρέσει σε αυτή την εξαιρετικά βολική για μικρές φυγές αντρική τσάντα. Ίσως την ξέρεις και με το παλιό όνομα της, τότε που την έλεγες απλά Ταξιδιωτικός Σάκος.
Η πιο σύγχρονη εκδοχή του χαρτοφύλακα, μακρόστενη και με χερούλια που την κάνουν εξαιρετικά βολική για ένα καθημερινό πέρα δώθε στην αγορά, η tote σε πολλούς θυμίζει γυναικείο αξεσουάρ αν και είναι ένα από τα πιο λιτά σχέδια που μπορείς να συναντήσεις. Είναι μια τσάντα αδικημένη η αντρική tote και κάπως έτσι θα μείνει στα μέρη μας για κάποιο καιρό ακόμη μέχρι την ευλογημένη εκείνη στιγμή που ένας ισχυρός άντρας θα βγει μια βόλτα στη Βουλής με την σωστή tote του, σε σκούρο χρώμα αυστηρά. Περίπου. Γιατί οκ εαν Έλληνας πολιτικός βγει στην πιάτσα με αυτόν το tan χρώμα στο αεξσουάρ του καλό θα είναι να το συνδυάσει με μπλε κοστούμι και μετά να μας πει από που έχει βρει 1400 ευρώ για να την πάρει.
Τέλος υπάρχουν οι camera bags, υπάρχουν οι σάκοι με κλιπ -βελτιωμένες εκδοχές των γνωστών λουκάνικων- οι τσάντες γυμναστηρίου που θα μπορούσαν να είναι αυτό που πιο πάνω αποκαλέσαμε holdball, υπάρχει και η τσάντα του ταχυδρόμου την οποία την έχουν μνημονεύσει πολλοί, πολλάκις και την έχουμε συναντήσει σε πολλούς -όχι όμως επαγγελματίες με δημόσια εικόνα. Πολυφορεμένη εδώ και δύο δεκαετίες η Messenger bag θυμίζει ακριβώς αυτό, τις τσάντες που κουβαλούσαν κάποτε οι ταχυδρόμοι μαζί με τα μαντάτα τους. Διαγώνια πάνω από τον ώμο, όταν κυκλοφορείς με αυτή την τσάντα είσαι πιθανά ένας κουβαλητής και απορώ γιατί κάθησες και διάβασες τον Πρωτο Επισημο Οδηγό Στυλ Για Τον Έλληνα Πολιτικό FW/ 14 Στις Τσάντες. Αυτό το post αφορά μόνο όσους ξέρουν ότι οι τσάντες αλλάζουν τόσα χέρια όσα και η ψήφος.