Καθαρά πράσινα νερά , κοραλλιογενείς ύφαλοι, θαλάσσιος πλούτος, αλλά πάνω από όλα προστατευόμενη περιοχή.....
Τα Νησιά Chagos, τα οποία είναι ένας επίγειος παράδεισος στον Ινδικό Ωκεανό, από καθαρά πράσινα νερά και κοραλλιογενείς υφάλους, επιχειρεί η Βρετανική κυβέρνηση να χαρακτηριστούν ως προστατευόμενη περιοχή, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian.
Την Βρετανική κυβέρνηση στηρίζουν 9 μεγάλες περιβαλλοντικές οργανώσεις.
Αν χαρακτηριστεί ως προστατευόμενη περιοχή τότε θα απαγορευτεί η αλιεία, το κυνήγι των θαλάσσιων χελωνών και της υπόλοιπης θαλάσσιας ζωής, καθώς και η συλλογή κοραλλιών.
Τα Νησιά Chagos χαρακτηρίζονται από ορισμένους περιβαλλοντολόγους ως «τα άλλα νησιά Galapagos» , καθώς παρουσιάζουν μοναδική βιοποικιλότητα.
Περισσότεροι από 275,000 άνθρωποι από 200 κράτη στο κόσμο έχουν στείλει ηλεκτρονικά μηνύματα, υποστηρίζοντας την κίνηση της Βρετανικής κυβέρνησης.
Από την άλλη πλευρά, οι κάτοικοι των Νησιών Chagos είναι αντίθετοι.
Μια ομάδα κατοίκων εκδιώχθηκαν από το Diego Garcia (ο οποίος ανακάλυψε ένα από τα νησιά και του έδωσε το όνομα του) στο διάστημα μεταξύ 1967-1973, για να γίνει μεγάλη αμερικάνικη στρατιωτική βάση, στο εν λόγω νησί.
Οι κάτοικοι περίπου 4,000 άνθρωποι, δεν μπόρεσαν να γυρίσουν ξανά στο τόπο τους και ζουν εξόριστοι στη Βρετανία και στο Μαυρίκιο και δίνουν μάχη στα βρετανικά δικαστήρια περίπου 20 χρόνια για να κερδίσουν το δικαίωμα επιστροφής τους.
Πέρσι, η Βουλή των Λόρδων εξέδωσε απόφαση, βάση της οποίας οι κάτοικοι του νησιού δεν θα μπορέσουν να επιστρέψουν ξανά.
Η τελευταία τους ελπίδα είναι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.