Γνώμη

Brexit: Ο διασυρμός και το μάθημα

Παρακολουθώντας την τραγελαφική συνεδρίαση της Βουλής των Κοινοτήτων στο BBC και τον εξευτελισμό της Τερέζας Μέι χθες βράδυ, μου γεννήθηκε ένα αίσθημα ένοχης ικανοποίησης.

Τελικά ο αυτο-εξευτελισμός, η μετατροπή της πολιτικής σε τσίρκο, η άρνηση της πραγματικότητας και η επίμονη διαπραγμάτευση με τις αυταπάτες μας δεν είναι δικό μας μονοπώλιο. Συμβαίνει και «εις Παρισίους», ακόμα και στις καλύτερες των οικογενειών.

Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η άλλοτε θαλασσοκράτειρα, που έχει αφήσει το πανίσχυρο πολιτισμικό της αποτύπωμα στον μισό πλανήτη, η μεγαλύτερη στρατιωτική και διπλωματική δύναμη της Ε.Ε., ένα μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε., με δικαίωμα βέτο για κάθε σπουδαία απόφαση για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, η χώρα υπό την προστασία της οποίας γεννήθηκε και ανδρώθηκε η ανεξαρτησία της νεότερης Ελλάδας και της οποίας η Κύπρος, το έτερο σύγχρονο κράτος του Ελληνισμού, ήταν αποικία μέχρι το 1960, η Μεγάλη Βρετανία έχει μετατρέψει το Brexit στη μεγαλύτερη πολιτική κρίση της μεταπολεμικής της ιστορίας.

Η Μέι επιμένει να αναζητεί τη λύση εντός της «συντηρητικής οικογένειας» και θα συνεχίσει να εκβιάζει τη δεξιά πτέρυγα του κόμματός της για να συναινέσει στο σχέδιο της, υπό τον φόβο ότι διαφορετικά η σχέση της Βρετανίας θα παραμείνει πολύ στενότερη με την Ε.Ε.

Ωστόσο, γίνεται ολοένα και πιο φανερό ότι η λύση περνάει μέσα από την απομόνωση των Άγγλων εθνικιστών και φανατικών υποστηρικτών του Brexit που αποτελούν λιγότερο από το ένα τρίτο της κοινοβουλευτικής ομάδας των Συντηρητικών.

Η μόνη, ίσως, λύση με συμφωνία μπορεί να προέλθει μέσα από τη συνεννόηση με την αντιπολίτευση, που στην πλειοψηφία της είναι φιλο-ευρωπαϊκή, παρά την αναχρονιστική ηγεσία του Τζέρεμι Κόρμπιν. Με άλλα λόγια, η λύση προϋποθέτει την υπέρβαση των κομματικών γραμμών και την, έστω και προσωρινή, αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού.

Ο χθεσινός τραγέλαφος κορυφώθηκε με την ομιλία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του Νάιγκελ Φάραντζ, ηγέτη του βρετανικού Κόμματος της Ανεξαρτησίας. Ο Φάραντζ ζήτησε από τους Ευρωπαίους να απορρίψουν το αίτημα της χώρας του, της Μεγάλης Βρετανίας, για παράταση των διαπραγματεύσεων, προκειμένου να προχωρήσει το Brexit άμεσα και χωρίς συμφωνία.

Αντίστοιχα, πολλοί Βρετανοί υποστηρικτές του Brexit λέγεται ότι διαβουλεύονται με διάφορες φιλικές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, τον Ματέο Σαλβίνι στην Ιταλία και τον Βίκτορα Ορμπάν στην Ουγγαρία, ώστε οι χώρες τους να μην συναινέσουν στο βρετανικό αίτημα παράτασης.

Με άλλα λόγια, οι οπαδοί του Brexit, που υποστήριξαν το Brexit με το επιχείρημα ότι μόνον έτσι θα ξαναγίνει το βρετανικό κοινοβούλιο κυρίαρχο και θα πάψει να υπακούει στις επιταγές των Βρυξελλών, ζητούν τώρα από τους Ευρωπαίους να απορρίψουν το αίτημα του «κυρίαρχου» βρετανικού κοινοβουλίου,

το οποίο υιοθετεί η συντριπτική πλειοψηφία των Βρετανών βουλευτών. Ζητούν από τους ξένους να κατατροπώσουν τους Βρετανούς στο όνομα της βρετανικής κυριαρχίας, ανεξαρτησίας και αξιοπρέπειας! Πρόκειται για την απόλυτη σχιζοφρένεια.

Οι Βρετανοί μας προσφέρουν ένα πολύτιμο μάθημα και μάλιστα δωρεάν. Αν οποιοσδήποτε των Ελλήνων, παρά την πείρα του 2015 που μας κόστισε πανάκριβα, συνεχίζει να έχει αμφιβολία για τα αδιέξοδα του εθνο-λαϊκισμού, του ψεύδους, της αυταπάτης και του ανορθολογισμού που αυτός εκτρέφει, δεν χρειάζεται παρά να δει τι συμβαίνει στο Λονδίνο τούτες τις μέρες.

Γνώμη
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Γνώμη: Περισσότερα άρθρα
Έγινε η Ελλάδα Ντουμπάι;
Είναι ο ψεύτικος καθρέπτης της πραγματικής ζωής στην Ελλάδα στα social ή πραγματικά η Ελλάδα έγινε ξαφνικά Ντουμπάϊ με ολίγον από Μόντε Κάρλο;
Έγινε η Ελλάδα Ντουμπάι;
Οι φίλοι ενός κυβερνήτη
Ένας φίλος σ’ ολόκληρη τη ζωή είναι αρκετός. Δύο είναι πολλοί. Τρεις είναι σχεδόν αδύνατον HENRY ADAMS
Οι φίλοι ενός κυβερνήτη
Influence
«Το ερώτημα δεν είναι ποιος θα μου το επιτρέψει, αλλά ποιος θα με σταματήσει», AYN RAND
Influence
Με το πιστόλι στον κρόταφο
«Είναι πάντα εύκολο να υπακούει αυτός που ονειρεύεται να διοικήσει». Ζαν-Πωλ Σαρτρ Δύσκολο πράγμα να είσαι πρωθυπουργός. Πρέπει να...
Με το πιστόλι στον κρόταφο
Κάνω άσχημες σκέψεις
Από την πρώτη στιγμή που είδε το φως της δημοσιότητας η υπόθεση του αστυνομικού και της επίσης αστυνομικού γυναίκας του που κακοποιούσαν...
Κάνω άσχημες σκέψεις
Το «άλλο» κλειδί της επιτυχίας
«Η πρώτη εντύπωση που δημιουργεί ένας ηγεμόνας είναι αυτή που δίνουν οι άνθρωποι που τον περιστοιχίζουν». Νικολό Μακιαβέλι Οι εκλογές...
Το «άλλο» κλειδί της επιτυχίας