Site icon NewsIT

Διαφάνεια και για τις χρηματοδοτήσεις των ΜΚΟ

09.03.2010 | 13:00
Διαφάνεια και για τις χρηματοδοτήσεις των ΜΚΟ

Χορηγήθηκαν σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις πάνω από 100 εκατ. ευρώ μέσα σε 10 χρόνια

Μετά τα πολλά δημοσιεύματα σε εφημερίδες, ανάμεσα τους και αυτά της εφημερίδας “ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ” σχετικά με κονδύλια του Υπουργείου Εξωτερικών, ύψους εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία δόθηκαν προς Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, πολλοί πολίτες, αλλά και ΜΚΟ ζητούν διαφάνεια. Πολλές περιβαλλοντικές οργανώσεις και συγκεκριμένα το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου (ΜΚΟ), ζητούν να δοθεί στη δημοσιότητα ο πλήρης κατάλογος των εγγεγραμμένων ΜΚΟ στην Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας(ΥΔΑΣ), καθώς και οι χρηματοδοτήσεις, που έλαβαν κατ’ έτος, αλλά και συνολικά από τη σύσταση της Υπηρεσίας. Ενώ έχει γεννηθεί η ανάγκη για λειτουργία διακομματικής επιτροπής, η οποία θα ελέγξει όλες τις περιπτώσεις των επιχορηγήσεων και θα αξιολογήσει ουσιαστικά το έργο των προγραμμάτων, που υλοποιήθηκαν.

Ένα άλλο θέμα, που προέκυψε, είναι ότι εκατομμύρια ευρώ δίνονται σε ΜΚΟ για έργα που καμιά σχέση δεν έχουν με την Ελλάδα, όπως π.χ. δίνονται χρήματα των Ελλήνων πολιτών για ψυχολογική υποστήριξη στο Πακιστάν, ενίσχυση τουρισμού στην Συρία και εκπαίδευση στην χρηστή διακυβέρνηση στο Σουδάν…Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ζητούν να αναζητηθούν και να καταλογιστούν οι ευθύνες για τις κραυγαλέες επιχορηγήσεις, που αναφέρονται στα δημοσιεύματα. Ο έλεγχος για το «πού πάνε τα λεφτά» είναι σχεδόν ανύπαρκτος, ενώ εκατομμύρια ευρώ δίνονται κάθε χρόνο σε κάθε λογής Οργάνωση. Μόνο το Υπουργείο Απασχόλησης, για το 2006 – 2008, μοίρασε σε περίπου 300 ΜΚΟ το ποσό των 40 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Απασχόληση και Επαγγελματική Κατάρτιση», που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (Γ΄ ΚΠΣ).

Βάσει στοιχείων του υπουργείου Εξωτερικών τις υψηλότερες χρηματοδοτήσεις έλαβαν 3 ΜΚΟ :

– Η «Αλληλεγγύη» είναι ΜΚΟ της Εκκλησίας, που ιδρύθηκε το 2002 με πρωτοβουλία του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου και έκτοτε χρηματοδοτείται με τεράστια χρηματικά ποσά. Μόνο με το υπουργείο Εξωτερικών και για ένα μόνο πρόγραμμα, που αφορούσε σε επισιτιστική βοήθεια στο Ιράκ, υπέγραψε σύμβαση χρηματοδότησης το 2006 ύψους 7 εκατ. ευρώ!

– Η «Ευρωπαϊκή Προοπτική» δραστηριοποιείται στον τομέα της διεθνούς αναπτυξιακής συνεργασίας, ιδρύθηκε το 1993 και προωθεί την εδραίωση των …«δημοκρατικών θεσμών» σε χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, της πρώην ΕΣΣΔ, της Λατινικής Αμερικής, της Μέσης Ανατολής, της Ασίας και της Αφρικής. Πρώην πρόεδρός της και ένα από τα κύρια στελέχη της είναι ο Παντελής Σκλιάς. Μόνο για το 2007 η «Ευρωπαϊκή Προοπτική» χρηματοδοτήθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών με το χρηματικό ποσό των 910.000 ευρώ!

-Το «Ευρωπαϊκό Κέντρο Δημοσίου Δικαίου», χρηματοδοτήθηκε για το 2007 από το υπουργείο Εξωτερικών με πάνω από 870.000 ευρώ για «δράσεις» όπως η …εφαρμογή πρακτικών της ΕΕ στη φορολογία στη Βοσνία (85.000 ευρώ) και η επιμόρφωση νομικών για το κράτος δικαίου στη Μολδαβία (105.944 ευρώ)!Μεταξύ άλλων άλλα 223.134 ευρώ για την επιμόρφωση εκπροσώπων των Βαλκανίων και Παρευξείνιων χωρών για το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία και 183.303 ευρώ για ένα Παγκόσμιο Συνέδριο Συνταγματικού Δικαίου.

Επίσης με στοιχεία του Υπουργείου Εξωτερικών, από το 1998 μέχρι και το 2007 έχουν δοθεί σε μια σειρά ΜΚΟ πάνω από 100 εκατ. ευρώ.

 

Γνώμη Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version