Τετάρτη, 7 Αυγ.
28oC Αθήνα

ECOKIDS 2010, Φεστιβάλ ταινιών για μικρούς σινεφίλ

ECOKIDS 2010, Φεστιβάλ ταινιών για μικρούς σινεφίλ

8 -12 Μαρτίου,  στη Ρόδο, 6.000 μαθητές παρακολούθησαν 15 περιβαλλοντικές ταινίες από 11 χώρες

Το Ecokids 2010, το ονομάζουν μικρό «αδελφάκι» του Ecofilm και σήμερα ολοκληρώνεται στη Ρόδο, όπου πρωτοξεκίνησε πριν 5 χρόνια. Οι εκδηλώσεις και προβολές  για τους μαθητές έγιναν στο Δημοτικό Θέατρο της Ρόδου και το Ενυδρείο από τη Δευτέρα 8 Μαρτίου μέχρι την Παρασκευή 12 Μαρτίου. Μια διοργάνωση κατά τη διάρκεια της οποίας παιδιά και έφηβοι, αλλά και εκπαιδευτικοί παρακολούθησαν δωρεάν διεθνείς και ελληνικές ταινίες περιβαλλοντικού χαρακτήρα με τη συνοδεία πρωτότυπου υλικού για δημιουργικές δραστηριότητες. Η διοργάνωση απευθύνεται και σε μαθητές, που επισκέπτονται τη Ρόδο κατά τη διάρκεια των εκπαιδευτικών εκδρομών του Μαρτίου.

Περισσότεροι από 6.000 μαθητές επέλεξαν ανάμεσα σε 15 ταινίες από 11 χώρες. Το φετινό πρόγραμμα περιελάμβανε αφιέρωμα στο ανθρώπινο, φυσικό και κατασκευασμένο περιβάλλον, που ζούμε, στο κινούμενο σχέδιο «manga» και τις ταινίες animation, που δημιουργήθηκαν από τους φοιτητές του ΤΕΙ Γραφιστικής Αθήνας. Εκτός από τις προβολές ταινιών και τις προτάσεις, που γίνονται για διάλογο στην τάξη, φέτος, οι διοργανωτές παροτρύνουν τους μαθητές της Ρόδου να συνεργαστούν μαζί τους σε μια ηλεκτρονική έκδοση, παρουσιάζοντας τις εργασίες τους:
• Βγάλε μία φωτογραφία ή ένα βίντεο από το προσωπικό σου περιβάλλον. Ένα περιβάλλον που σε δυσκολεύει και θα ήθελες να αλλάξει, ή ένα περιβάλλον που θέλεις να μην το ξεχάσεις ποτέ.
• Βγάλε μία φωτογραφία ή ένα βίντεο από κάποιο περιβάλλον της πόλης ή της εξοχής μας που νομίζεις ότι αξίζει να μείνει στη μνήμη των ανθρώπων και είναι χαρακτηριστικό για τη ζωή του τόπου μας.

Ο Δήμαρχος Ροδίων Χατζής Χατζηευθυμίου δήλωσε ότι «το Ecokids ξεχωρίζει ανάμεσα στα κινηματογραφικά φεστιβάλ όλου του κόσμου, γιατί έχει ένα ειδικό θέμα, το περιβάλλον και οργανώνεται μόνο για μαθητές». Η εμβέλεια του φεστιβάλ είναι τεράστια καθώς από όλες τις χώρες μας στέλνουν κινηματογραφικές ταινίες και περιμένουν να ακούσουν τις απόψεις των μαθητών. Σκοπός και στοίχημα του Ecokids είναι να δώσει, μέσα από την κινηματογραφική εικόνα και το λόγο, ερεθίσματα για προβληματισμό για τη φιλία, την ισότητα, την αλληλεγγύη, τις ανθρώπινες σχέσεις, την επιμονή και την προσπάθεια σε ένα στόχο, το περιβάλλον και τη ζωή. Ο εκπαιδευτικός Πάνος Δρακόπουλος στην προσπάθειά του να τονίσει τη δύναμη της κινηματογραφικής εικόνας φέρνει το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα: «Αλλιώς είναι ακούς για το πρόβλημα έλλειψης του νερού στην Αφρική κι αλλιώς να παρακολουθήσεις βήμα προς βήμα τις προσπάθειες ενός μικρού Αφρικανού να συγκεντρώσει νερό για το σπίτι του και να το μεταφέρει με κόπο και καρτερία στα μέλη της οικογένειάς του…”

 

 

Γνώμη Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε