Καταναλώνοντας ενα μεσαίο μήλο με τη φλούδα του προσλαμβάνετε 4 γραμμάρια φυτικών ινών, δηλαδή το 15% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης, ενώ λαμβάνετε μόλις 80 θερμίδες. Οι διαλυτές φυτικές ίνες του μήλου συμβάλουν στην μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης ενώ η μη-διαλυτές φυτικές ίνες συμβάλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου και προστατεύουν από την πιθανότητα εμφάνισης καρτκίνου του παχέος εντέρου.
Το μήλο, και κυρίως η φλούδα του, περιέχει ενα ισχυρό αντιοξειδωτικό, την κερκετίνη, η οποία μπορεί να βοηθήσει στη πρόληψη του καρκίνου και ειδικά του καρκίνου του προστάτη. Επιπλέον, η κερκετίνη προάγει την καλή λειτουργία της καρδιάς και των νευρικών κυττάρων. Το μήλο εχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και για τον λόγο αυτό σε πιθανή υπογλυκαιμική φάση ένα μήλο ικανοποιεί την επιθυμία για γλυκό και εξαλείφει την ατονία ή τη ζάλη που προκαλούν τα χαμηλά επίπεδα της γλυκόζης.
Μπορεί οι προγόνοί μας να απομακρύνθηκαν από τον παραδεισο καταναλώνοντάς το, ωστόσο, όλες οι επιστημονικές μελέτες αποδυκνείουν ότι η καθημερινή κατανάλωση μήλων προάγει την υγεία μας ποικιλοτρόπως.