Site icon NewsIT

Ένταση για το αιολικό πάρκο στη περιοχή Αποπηγάδι του Δήμου Καντάνου

11.02.2010 | 12:39
Ντόπιοι αντιδρούν στη δημιουργία του αιολικού πάρκου

Ντόπιοι αντιδρούν στη δημιουργία του αιολικού πάρκου

Δεκατέσσερις συλλήψεις και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στα Χανιά της Κρήτης

Ένταση επικράτησε χθες μεταξύ εκπροσώπων της εταιρείας “Αιολική Μουσούρων Α.Ε.” και κατοίκων της περιοχής στο Αποπηγάδι του Δήμου Καντάνου. Η εταιρεία επιδιώκει τη δημιουργία αιολικού πάρκου και κάλεσε την αστυνομία, όταν δημότες της ευρύτερης περιοχής κατέφθασαν για να εμποδίσουν τις εργασίες. Οι ντόπιοι κατηγορούν την εταιρεία για καταπάτηση των περιουσιών τους. Στο σημείο κατέφθασαν οι δήμαρχοι Καντάνου και Βουκολιών, Ευτύχης Δασκαλάκης και Νίκος Μπομπολάκης, οι οποίοι συντάσσονται με τη θέση των κατοίκων, και ζήτησαν την απομάκρυνση της Αστυνομίας. Στα επεισόδια που έγιναν, ακολούθησε σύλληψη 14 ατόμων, που οδηγήθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα Καντάνου και τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες βάσει του άρθρου 330 του ποινικού κώδικα για παράνομη βία. Μεταξύ των συλληφθέντων ήταν η επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Δήμου Καντάνου κ.Στέλλα Αλφιέρη. Έξω από το Αστυνομικό Τμήμα, όπου κρατούνταν είχε συγκεντρωθεί κόσμος από την περιοχή, αλλά και από τα Χανιά για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους. Όλοι οι συλληφθέντες αφέθηκαν τελικά ελεύθεροι μέχρι τις 6 το απόγευμα.

Μετά τη σύλληψη των 14 ατόμων και την απομάκρυνσή τους από το Αποπηγάδι η εταιρεία προχώρησε στην εκτέλεση εργασιών, τις οποίες είχαν αναστείλει από το περασμένο καλοκαίρι λόγω των αντιδράσεων των κατοίκων. Ο δήμαρχος Καντάνου Ευτύχης Δασκαλάκης, μιλώντας στους δημοσιογράφους, καταδίκασε τις συλλήψεις και ανέφερε: “Έχουμε πει σε όλους τους τόνους, αρκετούς μήνες τώρα, με τον συνάδελφο δήμαρχο Βουκολιών, ότι είμαστε αντίθετοι σε οποιανδήποτε παρέμβαση της εταιρείας πριν η Περιφέρεια ελέγξει τη νομιμότητα των διοικητικών πράξεων. Μάλιστα, μιλήσαμε με τον γ.γ. της Περιφέρειας, που μας δήλωσε ότι ήδη έχει ξεκινήσει τον έλεγχο“. Ο δήμαρχος Βουκολιών Νίκος Μπομπολάκης τόνισε μεταξύ άλλων: “Πιστεύει η πολιτεία ότι η πράσινη ανάπτυξη την οποία υποστηρίζει η σημερινή κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει με αυτά τα μέτρα; Εγώ πιστεύω ότι δεν γίνεται. Την πράσινη ανάπτυξη πρέπει να την αγκαλιάσει ο κόσμος και να προχωρήσουμε όλοι μαζί για το καλό αυτού του τόπου. Το πείραμα, το οποίο κάνει η συγκεκριμένη εταιρεία θα έχει αντίκτυπο σε όλη την Ελλάδα και πιστεύω ότι τα αρμόδια υπουργεία πρέπει να προσέξουν πάρα πολύ, διαφορετικά τα πράγματα δεν τα βλέπω καθόλου καλά“.

Ο νομικός εκπρόσωπος της Εταιρείας Χαράλαμπος Παπαδομιχελάκης δήλωσε ότι η εταιρεία προχωρεί βάσει του νόμου, των αποφάσεων των δικαστηρίων και της διοίκησης: “Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να έχουμε απέναντί μας τους ανθρώπους αυτούς, αλλά αναγκαστικά επικαλούμαστε τον νόμο“. Και συνέχισε: “Επί 15 μήνες η εταιρεία έχει σταματήσει το έργο… Τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα που αξιώνουν οι κάτοικοι δεν είμαστε αρμόδιοι να αναγνωρίσουμε, πλην όμως τα αποζημιώνουμε χωρίς να μπαίνουμε στη διαδικασία να ζητήσουμε συμβόλαια ή ατράνταχτα νομικά τεκμήρια και τίτλους ιδιοκτησίας… Πιστεύαμε ότι αυτό θα είχε γίνει αποδεκτό αλλά δεν έχει γίνει“. Συγκέντρωση θα πραγματοποιήσουν σήμερα τα μέλη της Πρωτοβουλίας Κατοίκων Σπίνας – Παλαιών Ρουμάτων και Σέμπρωνα από τις 7.30 το πρωί στον Άναβο του Δήμου Καντάνου συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στη δημιουργία του αιολικού πάρκου.

 

 

 

Γνώμη Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version