Κυριακή, 17 Νοε.
15oC Αθήνα

Επικίνδυνα ορυχεία στη νότια Βουλγαρία επιβαρύνουν την Ελλάδα

Επικίνδυνα ορυχεία στη νότια Βουλγαρία επιβαρύνουν την Ελλάδα

Συνεχείς διαρροές νιτρικών, ιόντων θείου και βαρέων μετάλλων από ορυχεία, καθώς και η χρήση κυανίου

Ελληνικές περιβαλλοντικές οργανώσεις σε συνεργασία με βουλγαρικές και πράσινα κινήματα κάνουν αναφορά για πέντε – έξι περιπτώσεις μόλυνσης του περιβάλλοντος. Ο κ.Τρεμόπουλος ως ο μόνος Πράσινος ευρωβουλευτής από τη ΝΑ Ευρώπη, έφερε τα θέματα στο Ευρωκοινοβούλιο. Οι ερωτήσεις των Πρασίνων έχουν ελληνικό ενδιαφέρον, καθώς συνδέονται με την προσπάθεια για προστασία του ευρύτερου ορεινού όγκου της Ροδόπης, αλλά και της λεκάνης απορροής του ποταμού Έβρου, που επηρεάζει σημαντικά τμήματα της Βουλγαρίας, της Ελλάδας και της Τουρκίας.

 

Συγκεκριμένα, οι ερωτήσεις αφορούν:

  • Το εγκαταλειμμένο ορυχείο χαλκού MOK Medet, από όπου διαρρέουν ρυπαντές προς το γειτονικό παραπόταμο του Έβρου.

  • Τις συνεχείς διαρροές νιτρικών, ιόντων θείου και βαρέων μετάλλων στον παραπόταμο του Έβρου Topolniza από την τεχνητή λίμνη καθίζησης του χρυσωρυχείου Chelopech. Οι Καναδοί επενδυτές δεν παίρνουν μέτρα προστασίας και προτιμούν να πληρώνουν μηνιαίο συμβολικό πρόστιμο.

  • Το σχεδιαζόμενο χρυσωρυχείο της ίδιας εταιρίας στο Ada Tepe της Ανατ. Ροδόπης σε περιοχή ιδιαίτερης περιβαλλοντικής σημασίας, που προωθείται παρά την εκτεταμένη αντίθεση των κατοίκων της περιοχής. Η προβλεπόμενη χρήση κυανίου δημιουργεί ανυπολόγιστους κινδύνους για το γειτονικό ποταμό Άρδα και για τις τρεις χώρες που επηρεάζονται άμεσα από αυτόν.

  • Το ανάλογο σχέδιο άλλης εταιρίας για χρυσωρυχείο ίδιας τεχνολογίας κοντά στο Κάρτζαλι, με ανάλογους κινδύνους για Άρδα και Έβρο.

  • Το σοβαρό περιστατικό μόλυνσης με μόλυβδο του παραποτάμου Chepelarska στα τέλη του 2008 από ανεπαρκή μέτρα ασφαλείας και εκτεταμένη διαρροή στην τεχνητή λίμνη καθίζησης του ορυχείου Gorubso-Luky, με περιστατικά νεκρών ψαριών.

  • Επίσης για το θέμα της επικίνδυνης κατεργασίας χρυσού με κυάνιο, οι Οικολόγοι Πράσινοι είχαν καταθέσει στα τέλη του 2009 ερώτηση, που ζητούσε από την Κομισιόν την ολική απαγόρευση της συγκεκριμένης επικίνδυνης διαδικασίας. Λίγο αργότερα, η Ουγγαρία, ακολουθώντας την Τσεχία και τη Γερμανία, απαγόρευσε επίσημα τη χρήση κυανίου στα χρυσωρυχεία.

Γνώμη Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε