Τετάρτη, 7 Αυγ.
34oC Αθήνα

Ερευνητικό περιβαλλοντικό παρατηρητήριο στη Μεσσηνία

Ερευνητικό περιβαλλοντικό παρατηρητήριο στη Μεσσηνία

Navarino Environmental Observatory για τη Κλιματική Αλλαγή στη Μεσόγειο

Η δημιουργία του “Navarino Environmental Observatory”, στην Costa Navarino, στη Μεσσηνία αποτελεί την πρώτη προσπάθεια στην Ελλάδα για τη δημιουργία ενός διεθνούς φήμης ερευνητικού κέντρου για την Κλιματική Αλλαγή, μέσω της συνεργασίας μιας ελληνικής ιδιωτικής εταιρίας, της TEMES, με ακαδημαϊκούς φορείς διεθνούς εμβέλειας. Συγκεκριμένα στο Ν.Ε.Ο συνεργάζονται το Κέντρο Bert Bolin για την κλιματική αλλαγή, το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης, ο Τομέας Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) και της εταιρείας TEMES Α.Ε. Παράλληλα με τη λειτουργία του Ν.Ε.Ο., εντός των εγκαταστάσεων της Costa Navarino, θα δημιουργηθεί ένας διαδραστικός περιβαλλοντικός εκθεσιακός χώρος, το Navarino Natura Hall, με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού και ιδιαίτερα των νέων σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος. Πρόσθετα των υφιστάμενων προβλημάτων θαλάσσιας, ατμοσφαιρικής και εδαφικής ρύπανσης, η μελλοντική αλλαγή του κλίματος αναμένεται να προκαλέσει σημαντικές αλλαγές στην περιοχή της Μεσογείου.

Η προετοιμασία και οι επαφές για τη δημιουργία του Ν.Ε.Ο ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2008 και κατέληξαν με την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας στις 3 Δεκεμβρίου του 2009 στη Στοκχόλμη. Στην εκδήλωση στην Ακαδημία Αθηνών, όπου ανακοινώθηκε η δημιουργία του Περιβαλλοντικού Παρατηρητηρίου, τη περασμένη εβδομάδα παρέστη κλιμάκιο 15 καθηγητών του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, με επικεφαλής τον Καθηγητή Kare Bremer, Πρόεδρο του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης και Αντικαγκελάριο, καθώς και Κοσμήτορες των σχολών. Οι καθηγητές παρουσίασαν τους στόχους και αναλυτικό πρόγραμμα, καθώς τις επόμενες δεκαετίες η Μεσόγειος θα αντιμετωπίσει σημαντικές περιβαλλοντικές και κλιματικές προκλήσεις.. Ιδιαιτέρως το Ιόνιο και το Αιγαίο Πέλαγος έχουν χαρακτηριστεί ως «σταυροδρόμια» διασυνοριακής μεταφοράς αερίων ρύπων και ατμοσφαιρικών αερολυμάτων, παίζοντας σημαντικό ρόλο στο ενεργειακό ισοζύγιο της ατμόσφαιρας της περιοχής, επηρεάζοντας το κλίμα. Η κλιματική αλλαγή στην ευρύτερη περιοχή αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση της θερμοκρασίας τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς και σε αύξηση στη συχνότητα περιστατικών ξηρασίας και δασικών πυρκαγιών.

Ο καθηγητής-ακαδημαϊκός Γρηγόριος Σκαλκέας, πρόεδρος Δ.Σ. του ΙΙΒΕΑΑ ανέφερε: «Η συμφωνία την οποία συνυπέγραψαν ο αρμόδιος πρύτανης του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης και ο ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός, καθώς και η εταιρεία TEMES, μας κάνουν να αισθανόμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι, διότι εκτός της υψηλής στάθμης συνεργασίας που εξασφαλίζεται από τη συμμετοχή τόσων διακεκριμένων επιστημόνων, είναι και η πρώτη φορά που Ερευνητικό Κέντρο της Ακαδημίας Αθηνών υπογράφει μια τόσο σημαντική συμφωνία με συγχρηματοδότηση από τον ιδιωτικό τομέα».

 

Γνώμη Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε