Εξειδίκευση και ενεργοποίηση των σχετικών διατάξεων εντός 6 μηνών από την ψήφιση του νόμου
Ίδρυση εταιρειών που θα μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες για την εξοικονόμηση ενέργειας, ανακοίνωσε το ΥΠΕΚΑ, ενώ ξεκίνησε η δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου. Οι πάροχοι ενέργειας θα πωλούν στους νέους πελάτες τους μετρητές κατανάλωσης ηλεκτρισμού, φυσικού αερίου κ.λπ., όπως προβλέπει το νομοσχέδιο για τη «Βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κατά την τελική χρήση».Στο πλαίσιο αυτό προβλέπει την ίδρυση των Επιχειρήσεων Ενεργειακών Υπηρεσιών (ΕΕΥ) για την παροχή ενεργειακών υπηρεσιών ή και άλλων μέτρων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης στις εγκαταστάσεις ή το κτήριο του τελικού καταναλωτή, αναλαμβάνοντας τον χρηματοοικονομικό κίνδυνο. Το οικονομικό αντάλλαγμα για την παρεχόμενη υπηρεσία θα βασίζεται εν όλω ή εν μέρει στην επίτευξη της βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης και στην τήρηση των λοιπών συμβατικών όρων ενεργειακής απόδοσης.Η ΔΕΗ και οι άλλοι παραγωγοί ενέργειας θα υποχρεωθούν να συστήσουν τέτοιες επιχειρήσεις.
Το νομοσχέδιο εναρμονίζει την ελληνική νομοθεσία με την οδηγία 2006/32/ΕΚ με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, τον περιορισμό των ενεργειακών απωλειών και τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης. Στη νέα αγορά θα δραστηριοποιούνται εταιρείες που αναλαμβάνουν ολοκληρωμένα έργα ενεργειακών υπηρεσιών από την προμήθεια του εξοπλισμού και την εγκατάσταση ως τη χρηματοδότηση της δαπάνης και τη διαχείριση του συστήματος. Η υλοποίηση των έργων εξοικονόμησης ενέργειας μπορεί να γίνεται και μέσω ενός νέου χρηματοδοτικού εργαλείου, που θεσμοθετεί το νομοσχέδιο, τη «Χρηματοδότηση από Τρίτους» (ΧΑΤ), ως εναλλακτικού τρόπου υλοποίησης ιδιωτικών επενδύσεων εξοικονόμησης ενέργειας. Τόσο οι νέες εταιρείες (ΕΕΥ) όσο και οι ΧΑΤ δεν απευθύνονται στους οικιακούς καταναλωτές, αλλά στους επιχειρηματικούς και μεγάλους επαγγελματικούς, καθώς και στα δημόσια κτήρια. Ένα χρόνο μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου θα περιλαμβάνουν στους λογαριασμούς τους προς τους τελικούς καταναλωτές στοιχεία, όπως η πραγματική κατανάλωση ενέργειας και η αντίστοιχη τιμή, συγκριτικά στοιχεία της κατανάλωσης του πελάτη, ακόμη και συγκριτικά στοιχεία κατανάλωσης του πελάτη σε σχέση με έναν τυπικό καταναλωτή της ίδιας κατηγορίας κ.λπ.
Επίσης ο νέος πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Ν. Βασιλάκος, ανακοίνωσε στη Βουλή, την επιβολή «πράσινου» ειδικού τέλους στα τιμολόγια της ΔΕΗ για την ενίσχυση των ΑΠΕ. Το ειδικό τέλος θα προσφέρει πολλά οφέλη και ενδέχεται σταδιακά να αυξηθεί από 0,30 λεπτά στα 2,5-3 ευρώ, στο ξεκίνημα χρηματοδότησης της «πράσινης ανάπτυξης». Στόχος μέχρι το 2020, να δημιουργηθεί μια νέα ‘’Πράσινη ΔΕΗ’’ που θα προσφέρει 14.000 νέες θέσεις εργασίας.