Σε εξέλιξη η δίκη για το παράνομο κρέας φαλαινών και η συστηματική προσπάθεια απόκρυψης στοιχείων
Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις στη δίκη των ακτιβιστών Γιουνίτσι και Τόρου, καθώς τη Δευτέρα 8 Μαρτίου κατέθεσε ο πληροφοριοδότης των ακτιβιστών, δηλαδή ο πρώην φαλαινοθήρας, που πλησίασε την Greenpeace το 2008. Ο συγκεκριμένος έδωσε πολύτιμες πληροφορίες για τις παράνομες δραστηριότητες του ιαπωνικού φαλαινοθηρικού στόλου. Ο πρώην φαλαινοθήρας δήλωσε στο δικαστήριο ότι είναι υπέρ της φαλαινοθηρίας, ωστόσο νιώθει ότι το «ερευνητικό» πρόγραμμα έχει χάσει το κύρος και την αξιοπιστία του λόγω του σκανδάλου και των παρανομιών. Κρέας από ερευνητικό πρόγραμμα πουλήθηκε στην μαύρη αγορά και αποκάλυψε ότι η αστυνομία προσπάθησε να τον αναγκάσει να αλλάξει την κατάθεσή του, πριν από τη δίκη και να διαψεύσει ότι είχε λάβει ποτέ μέρος ή ότι είχε βρεθεί μπροστά σε τέτοιες δραστηριότητες. Ευτυχώς για τους δύο ακτιβιστές, αρνήθηκε.
Μέχρι στιγμής, όλες οι καταθέσεις αποδεικνύουν την επιμονή των αρμοδίων αρχών να αποκρύψουν σημαντικά στοιχεία της υπόθεσης, συλλαμβάνοντας δύο αθώους πολίτες, και ότι προσπαθούν να προστατεύσουν τους πραγματικούς ενόχους! Ο πληροφοριοδότης υπήρξε φαλαινοθήρας για 40 χρόνια, κατέθεσε πίσω από ένα παραβάν θέλοντας να κρύψει την ταυτότητά του φοβούμενος για αντίποινα. Είπε στο δικαστήριο ότι γνώριζε πολλές περιπτώσεις, στις οποίες ο στόλος έστελνε κρέας φάλαινας σε πολιτικά πρόσωπα και στελέχη της Υπηρεσίας Αλιείας. Πρόσθεσε μάλιστα ότι γνώριζε για αυτές τις παρανομίες ήδη από τη δεκαετία του ’90 και ότι από τη στιγμή που απηύθυνε τις ανησυχίες του στη διαχειρίστρια εταιρεία Kyodo Senpaku, τον μετέθεσαν σε άλλο πόστο.
Ο ακτιβιστής και διευθυντής των εκστρατειών του ιαπωνικού γραφείου της Greenpeace, Γιουνίτσι Σάτο, κατά την τρίωρη κατάθεσή του, περιέγραψε το παρελθόν του και τη δουλειά του στην εκστρατεία κατά της φαλαινοθηρίας. Εξήγησε με ποιο τρόπο τον πλησίασε ο πρώην φαλαινοθήρας και γενικότερα τις συνθήκες της έρευνας και τόνισε την απογοήτευσή του στο γεγονός ότι πολλά στοιχεία και αποδείξεις σημαντικές για την υπεράσπισή τους λογοκρίθηκαν. Ο Γιουνίτσι έκλεισε τη μέρα λέγοντας ότι είναι το καθήκον, κάθε Ιάπωνα πολίτη να αποκαλύπτει αδικοπραγίες.