Τετάρτη, 7 Αυγ.
28oC Αθήνα

Η HELMEPA σε συνάντηση της EMSA στη Λισαβόνα

Η HELMEPA σε συνάντηση της EMSA στη Λισαβόνα

Ανταλλαγή απόψεων για τις ευρωπαϊκές δράσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας στη Θάλασσα

Η ΗELMEPA είναι η πρωτοβουλία των Ελλήνων ναυτικών και πλοιοκτητών (1982), οι οποίοι εθελοντικά αναλαμβάνουν την υποχρέωση να εξαφανίσουν τη θαλάσσια ρύπανση, που προέρχεται από τα πλοία και να ανυψώσουν το επίπεδο ασφάλειας τους. Τη προηγούμενη Παρασκευή μετά από πρόσκληση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (ΕΜSA), στέλεχος της HELMEPA συμμετείχε σε συνάντηση εργασίας, που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της EMSA στη Λισαβόνα. Σκοπός της συνάντησης ήταν η ανταλλαγή απόψεων με συνεργαζόμενους φορείς για τις δράσεις επιχειρησιακής υποστήριξης, που παρέχει ο Οργανισμός στα Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης. Στη συνάντηση συμμετείχαν, εκτός των αξιωματούχων της EMSA και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκπρόσωποι 13 μη-κυβερνητικών οργανισμών, όπως ECSA (European Community Shipowners Association), European Space Agency, ITOPF, IPIECA, CEDRE…

Συγκεκριμένα, στη συνάντηση συζητήθηκαν τα εξής θέματα:
-Το δίκτυο ειδικών αντιρρυπαντικών πλοίων, που έχει ναυλώσει η EMSA για έκτακτα περιστατικά ρύπανσης σε θαλάσσιες περιοχές της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Μεσογείου.
-Το σύστημα πληροφόρησης CleanSeaNet, το οποίο μέσω δορυφορικών εικόνων ειδοποιεί ταχύτατα τα παράκτια Κράτη-Μέλη για περιστατικά ρύπανσης κοντά στις ακτές τους.
-Το δίκτυο MAR-ICE που παρέχει πληροφορίες σε περιστατικά θαλάσσιας ρύπανσης με χημικές ουσίες.
-Τη συλλογή, επεξεργασία και διάθεση πληροφοριών σχετικά με βέλτιστες πρακτικές και θέματα τεχνικής φύσεως για την αντιμετώπιση περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης.

Τις εργασίες συντόνισε ο κ. Bernd Bluhm, Επικεφαλής του Τομέα για την Ετοιμότητα και την Αντιμετώπιση της Ρύπανσης της EMSA, ο οποίος είχε συμμετάσχει στο Συνέδριο “Contingency Planning in the European Union”, που είχε διοργανώσει η ΗELMEPA σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιούνιο 2005 στο Πεταλίδι της Μεσσηνίας, ως εκπρόσωπος τότε της Γερμανίας. Ο εκπρόσωπος της HELMEPA ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για τις δραστηριότητες της Ένωσης στους τομείς πρόληψης της θαλάσσιας ρύπανσης και ασφάλειας στη θάλασσα, τονίζοντας ότι είναι σημαντικό για τους ναυτικούς να γνωρίζουν ότι υπάρχει υψηλό επίπεδο ετοιμότητας στη στεριά που μπορεί να υποστηρίξει τις προσπάθειες του πληρώματος του πλοίου σε ώρα ανάγκης.

Επίσκεψη του Συλλόγου ”ΩΚΕΑΝΟΣ” στην μόνιμη Περιβαλλοντική Έκθεση της HELMEPA

Τη προηγούμενη Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2010, πραγματοποιήθηκε ενημερωτική επίσκεψη περίπου 30 μελών του Συλλόγου Φοιτητών και Αποφοίτων του Ναυτιλιακού τμήματος του Πανεπιστημίου Πειραιά “ΩKEANOΣ” στη μόνιμη Περιβαλλοντική Έκθεση της HELMEPA στον Πειραιά. Ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση πάνω σε επίκαιρα θέματα στη ναυτιλία που συνδέονται με την προστασία του περιβάλλοντος την οποία συντόνισε ο Καθηγητής Β. Τσελέντης.

Γνώμη Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε