Site icon NewsIT

Η κατασκευή του κολυμβητηρίου της Κω στη Βουλή

07.03.2010 | 12:37
Η κατασκευή του κολυμβητηρίου της Κω στη Βουλή

Παραβάσεις και παρατυπίες στη κατασκευή των αθλητικών εγκαταστάσεων στην ακτή της πόλης Κω

Προβληματίζει το θέμα της κατασκευής ανοιχτού κολυμβητηρίου στην παραλία του ναυτικού ομίλου, στη Λάμπη της Κω, την οποία προωθεί ο δήμος της Κω, αλλά συναντά μεγάλες αντιδράσεις από κατοίκους, φορείς αλλά και το ίδιο το υπουργείο Περιβάλλοντος. Το προβλεπόμενο κολυμβητήριο (κτίρια 500μ2, πισίνες 500,00μ2) δεν είναι μικρής κλίμακας έργο. Η κατασκευή των αθλητικών εγκαταστάσεων έχει κινητοποιήσει τις τοπικές περιβαλλοντικές ομάδες, οργανώσεις και πολίτες, οι οποίοι έχουν διαπιστώσει μια σειρά παρατυπιών και παραβιάσεων, σε ό,τι αφορά στην ίδια την πράξη παραχώρησης, την πολεοδομική, αλλά και τη περιβαλλοντική νομοθεσία. Ο δήμαρχος Γιώργος Κυρίτσης εξέδωσε ανακοίνωση ότι το έργο θα κατασκευαστεί, με συνέπεια να υπάρξει παρέμβαση και από τον Επιθεωρητή Περιβάλλοντος κ.Μέρκο και την γ.γ. του υπουργείου, Μ. Καραβασίλη, ενώ εκπρόσωποι φορέων ετοιμάζονται να καταθέσουν ασφαλιστικά μέτρα. Μάλιστα ο κ. Μέρκος παρενέβη τηλεφωνικά τις προηγούμενες ημέρες και ζήτησε από τον δήμαρχο να σταματήσει άμεσα οποιαδήποτε εργασία, καθώς ο χώρος βρίσκεται στη ζώνη προστασίας ακτών. Η οικοδομική άδεια και η αναθεώρησή της με την οποία ξεκίνησε το κολυμβητήριο σήμερα, στηρίζεται σε απόφαση Νομάρχη περί εγκρίσεως Περιβαλλοντικών όρων με αίτημα στις 17-9-2002, που βασίστηκε όμως σε παλαιότερη ΚΥΑ (60269/5387/90), ενώ ο νόμος άλλαξε μετά την 25-4-2002 και απαιτείται νέα στοιχειοθέτηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) και έγκρισης. 

Η νέα παρέμβαση ήρθε από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη και Φώτη Κουβέλη, οι οποίοι κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή προς την υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με θέμα «Κατασκευή κολυμβητηρίου σε ζώνη προστασίας ακτών στην Κω». Οι δύο βουλευτές κάνουν λόγο μεταξύ άλλων για περιβαλλοντική βαρβαρότητα. Συγκεκριμένα, στην ερώτησή τους αναφέρουν τα εξής: «Στο νησί της Κω και συγκεκριμένα στον οικισμό Ν. Αλικαρνασσού-Λάμπης, του Δήμου πόλεως Κω, συντελείται μία περιβαλλοντική βαρβαρότητα. Σε ένα παρθένο παραθαλάσσιο φυσικό τοπίο ιδιαίτερου κάλλους, κατασκευάζεται ανοικτό κολυμβητήριο του Δήμου Κω, με την πρόσφατα αναθεωρημένη οικοδομική άδεια 19/2005”. Στο παραχωρητήριο έκτασης 70.000μ2, που εκδόθηκε με σκοπό την κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων και υποχρεωτικό όρο ολοκλήρωσης των έργων εντός 5ετίας από την παραχώρηση, μόνο ένα μέρος των προβλεπομένων κατασκευάστηκε. Έτσι προκύπτει ότι παραβιάζεται η πράξη παραχώρησης, καθώς ο χρόνος έληξε στις 30-7-2007, χωρίς την προβλεπόμενη κατασκευή του κολυμβητηρίου.Η περιοχή του οικοπέδου είναι παραθαλάσσια και στο ισχύον Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) έχει χαρακτηριστεί ως ζώνη προστασίας ακτών ΖΟΕ 1, στην οποία επιτρέπονται μόνον έργα μικρής κλίμακας, εξυπηρέτησης λουομένων. Επίσης έχει αγνοηθεί η γεωλογική μελέτη της περιοχής της παραλίας της Ν. Αλικαρνασσού του Δήμου Κω, όπου προβλέπεται το φαινόμενο της ρευστοποίησης του εδάφους σε περίπτωση σεισμού, και απαιτεί υπολογισμό του βαθμού ασφαλείας της κατασκευής.

 
Στην ιστοσελίδα του Δήμου Κω διαβάζουμε σχετικά, ότι δεν είναι “Βάρβαρος” περιβαλλοντικά ο δήμος της Κω, ο οποίος είναι πρώτος στην ανακύκλωση, πρώτος στην προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας, πρώτος στην διαχείριση των υγρών αποβλήτων, πρώτος στην προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και πολλά άλλα, στα οποία μπορεί να μην είναι πρώτος, αλλά συγκαταλέγεται σίγουρα στους κορυφαίους.

Γνώμη Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version