Site icon NewsIT
12:30 | 22.03.10

Η μάχη της φώκιας

Η μάχη της φώκιας
Newsit Newsroom

Οι οικολογικές οργανώσεις παγκοσμίως προσπαθούν να προστατεύσουν το είδος

Στις 15 Μαρτίου 2010, εορτάστηκε παγκοσμίως η ημέρα αφιερωμένη στις φώκιες, αλλά δυστυχώς τα συμπεράσματα από τις διεθνές εξελίξεις δεν είναι ευχάριστα. Στις 9 Μαρτίου 2010 με έναν απεχθή τρόπο αποφάσισαν οι βουλευτές του Καναδά να διαμαρτυρηθούν για το εμπάργκο, που έχει κηρύξει τόσο η Ευρώπη, όσο και οι ΗΠΑ και το Μεξικό, στα προϊόντα, που παράγει ο Καναδάς και προέρχονται από φώκιες. Οι βουλευτές, ενώπιον δημοσιογράφων δείπνησαν στο εστιατόριο της Βουλής ένα μενού – ορεκτικά και γεύμα αποτελούμενο από τρία πιάτα στα οποία βασικό συστατικό ήταν το κρέας της φώκιας.

Η MOm πρόσφατα ανακοίνωσε την έκδοση «Εθνικής Στρατηγικής για την Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας στην Ελλάδα για την περίοδο 2009-2015». Η Εθνική Στρατηγική αποτελεί ένα από τα βασικά αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Life-Φύση με τίτλο: “MOFI: Μεσογειακή Φώκια και Αλιεία: Αντιμετωπίζοντας τη σχέση αλληλεπίδρασης στις Ελληνικές θάλασσες”.Η μεσογειακή φώκια, Monachus monachus, είναι ένα από τα πιο κρισίμως απειλούμενα με εξαφάνιση είδη στον πλανήτη. Η Ελλάδα, στις 15.000 χιλιόμετρα των ακτών της και στα χιλιάδες νησιά και βραχονησίδες της φιλοξενεί τους σημαντικότερους βιότοπους και τους μεγαλύτερους πληθυσμούς του είδους στον κόσμο. Για το λόγο αυτό η ευθύνη για την διατήρηση του είδους είναι μεγάλη και βρίσκεται τόσο στα χέρια της Ελληνικής πολιτείας, όσο και στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.

Η Εθνική Στρατηγική Προστασίας εκπονήθηκε από τον Δρ. Giuseppe Notarbaratolo di Sciara, ειδικό στην προστασία των θαλάσσιων θηλαστικών, σε στενή συνεργασία με τη MOm, θέτοντας συγκεκριμένους στόχους και απαιτούμενες δράσεις για την περίοδο 2009-2015, ώστε να επιτευχθεί η ανάκαμψη και η μακρόχρονη βιωσιμότητα της μεσογειακής φώκιας στις Ελληνικές θάλασσες. Υπάρχουν διάφορα επεισόδια με νεκρές φώκιες, όπως στη Κω, αλλά και η περίπτωση του “Αγγελή”, μιας γνωστής φώκιας της Αλοννήσου. Οι κάτοικοι της Αλοννήσου είχαν συνηθίσει να βλέπουν τη φώκια στο κεντρικό λιμάνι του νησιού τα τελευταία 5 χρόνια. Ιδιαίτερα κοινωνικός, ο Αγγελής έγινε σύντομα αγαπητός με αποτέλεσμα οι ντόπιοι ψαράδες να του προσφέρουν λίγη απ΄τη ψαριά τους. Το νεκρό ζώο εντοπίστηκε, τέλη Ιανουαρίου, κοντά στη Σκόπελο από τουρίστα, που ειδοποίησε αμέσως τη MOm, η οποία διενήργησε και τη νεκροψία.

Το Σάββατο 23 Ιανουαρίου, η MOm με τη βοήθεια του Υδροβιολογικού Σταθμού Ρόδου και των Λιμενικών Αρχών, εντόπισε μια μεσογειακή φώκια στο παλιό εμπορικό λιμάνι του νησιού, η οποία ξεκουραζόταν σε μια βάρκα μέχρι αργά το απόγευμα. Η θηλυκή Monachus monachus, είναι η Badem (Αμυγδαλιά στα τούρκικα), μια θηλυκή Monachus monachus 3 ετών, βρέθηκε ορφανή και αφού περιθάλφθηκε, απελευθερώθηκε από την αντίστοιχη τουρκική περιβαλλοντική οργάνωση το 2007. Η συμπεριφορά της έδειξε από την πρώτη στιγμή ότι δεν μπόρεσε να επανενταχθεί άμεσα στο φυσικό της περιβάλλον, αφού κατευθυνόταν συνεχώς σε κατοικημένες περιοχές και έδειχνε απόλυτα εξοικειωμένη με τους ανθρώπους. Η MOm βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις τοπικές αρχές και φορείς των περιοχών (λιμεναρχεία, δήμοι, αλιευτικοί σύλλογοι, κλπ.) στις οποίες εμφανίζεται η Badem και έχει ενημερώσει για τα αναγκαία μέτρα, συμβουλεύοντας τους κατοίκους να παραμείνουν μακριά από το ζώο.

 

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version